Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

A Mol a sajtóból értesült a Hernádi Zsolt elleni vádemelésről

A társasághoz eddig nem érkezett semmilyen hivatalos megkeresés vagy dokumentum. A horvát igazságügyi hatóságok nem tudnak hozzáférni Hernádi Zsolthoz, de a távollétében folytathatják le az eljárást.
Távollétében folytathatják le az eljárást Hernádi Zsolt ellen

Távollétében folytathatják le az eljárást a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója ellen Horvátországban, ha a bíróság helybenhagyja az ellene felhozott vádakat - mondta el kedden Kresimir Devcic, a zágrábi megyei bíróság szóvivője.

A szóvivő szerint kedden megérkezett a bírósághoz a horvát korrupció- és szervezett bűnözés elleni ügyészség (USKOK) által készített vádirat, és a bíróság megkezdte annak feldolgozását.

A normál eljárásrend szerint egy bírókból álló bizottság nézi át a vádiratot, és ők döntenek arról az ügyészi kérelemről is, hogy Hernádi Zsolt távollétében is lefolytatható legyen a tárgyalás.

Kresimir Devcic szerint ez utóbbi azért szükséges, mert a horvát igazságügyi hatóságok nem tudnak hozzáférni Hernádi Zsolthoz.

A bíróság szokásos menetrendje szerint a bírói "elővizsgálati" testület valószínűleg a következő két hónapban ül össze.

A Hina horvát hírügynökség érdeklődött Laura Valkovicnál, a bíróság által Hernádi Zsolt számára kijelölt ügyvéd, hogy mi a véleménye a vádiratról. Ő azonban úgy nyilatkozott, hogy nem tud válaszolni, mert még nem látta a dokumentumokat.

A Hernádi Zsolt elleni vádemelésre az USKOK vizsgálata után került sor. Hernádi Zsoltot azzal gyanúsítják, hogy 2009-ben lehetővé tette és megszervezte kenőpénz átadását Ivo Sanader volt horvát miniszterelnöknek.

A Mol Nyrt. számos alkalommal visszautasította a vádakat, és közölte: soha nem korrumpált egyetlen politikust sem, és nem adott pénzt azért, hogy megszerezze a horvát INA-ban az irányítási jogokat.

A Mol a sajtóból értesült a Hernádi Zsolt elleni vádemelésről

A Mol a sajtóból értesült arról, hogy a horvát hatóságok vádat emelnek Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató ellen, a társasághoz eddig nem érkezett semmilyen hivatalos megkeresés vagy dokumentum - közölte a Mol Nyrt. kedden az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint "Hernádi Zsolt már teljességgel igazolta a Mol-csoport igazgatóságának, hogy a vádak minden alapot nélkülöznek és hogy az ügyben nincs semmi érdemi". A Molnál úgy vélik, "Hernádi Zsolt a jövőben is sikeresen megvédi magát a vádaktól, ahogy azt korábban is tette".

Az olajtársaság egyúttal arra hívta fel mindenki figyelmét, "hogy az ártatlanság vélelmét tartsa tiszteletben, és vegye figyelembe az ügy politikai természetét is, melybe a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója pozíciójából adódóan került bele."

A horvát korrupció- és szervezett bűnözés elleni ügyészség (USKOK) hétfőn közölte a honlapján, hogy vádat emelt Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója ellen a zágrábi megyei bíróságon.

A vádemelésre az USKOK vizsgálata után került sor. Hernádit azzal vádolják, hogy 2009-ben lehetővé tette és megszervezte kenőpénz átadását Ivo Sanader volt horvát miniszterelnöknek.

Az USKOK azzal vádolja Hérnádi Zsoltot, hogy 10 millió euró kenőpénzt adott át Ivo Sanadernek, hogy a Mol megszerezhesse az irányítói jogokat az INA-ban, illetve azért, hogy a veszteséges gázüzletágat válasszák le a cégről, és azt a horvát állam vegye át.

A megegyezés értelmében Ivo Sanader, hivatali tekintélyével visszaélve, a Horvát Köztársaságra hátrányos szerződést kötött - áll az USKOK indoklásában.

Hernádi Zsolt horvát ügyvédjén keresztül, ténybeli tévedésekre és eljárásjogi hibákra hivatkozva, fellebbezést nyújtott be a letartóztatását elrendelő végzés ellen, de ezt a horvát bíróság visszautasította. A horvát legfelsőbb bíróság hétfőn kezdte meg Ivo Sanader volt miniszterelnök perének fellebbviteli tárgyalását a Hypo Bank- és a Mol-INA-ügyek egyesített perében - jelentette hétfőn a horvát köztelevízió (HRT).

A Mol Nyrt. számos alkalommal visszautasította a Sanader-ítéletben elhangzottakat, és közölte: soha nem korrumpált egyetlen politikust sem, és nem adott pénzt azért, hogy megszerezze a horvát INA-ban az irányítási jogokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lázár: legitim és fair a magyar választási rendszer

Szerinte a demokráciát erősíti az is, hogy javult a kampányfinanszírozás átláthatósága, és… Tovább olvasom