Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 17°C Még több cikk.

A PSZ sem ért egyet a közoktatási normatívák csökkentésével

Az ágazat többi érdekképviseletéhez hasonlóan a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) is elfogadhatatlannak tartja a jövő évi büdzsé oktatást érintő megszorításait.
Az alap normatíva, illetve a kollégiumi támogatás csökkentésével az iskolafenntartók újabb összevonásokra kényszerülhetnek, amely pedagógus elbocsátásokkal, illetve a képzési színvonal csökkenésével járhat - közölte Galló Istvánné, a PSZ elnöke csütörtökön.

A legnagyobb létszámú oktatási érdekképviselet szerint a helyezet súlyosságát mutatja, hogy már több megyei vezető is jelezte: sok helyen pénzhiány miatt nem tudják kifizetni a túlmunkát, illetve a helyettesítést. A PSZ úgy látja, a problémák megoldásához mindenekelőtt a finanszírozási rendszert kellene átalakítani, hisz jelenleg nem közvetlenül az állam, hanem az önkormányzat fedezi az oktatási intézmények fenntartási költségeit, amely saját maga gazdálkodik a forrással. Galló Istvánné hangsúlyozta, továbbra is ragaszkodnak a közalkalmazottak 13. havi illetményének kifizetéséhez, és az intézményvezető pótlék emeléséről sem akarnak lemondani.

A szakszervezet és szimpatizánsai november 29-én délben az Oktatási és Kulturális Minisztérium épülete előtt kezdik a közszférát érintő megszorítások ellen szervezett demonstrációt. A nagygyűlésen a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete, a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet, illetve a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete is jelezte részvételi szándékát. Ami a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetét illeti, Galló Istvánné otromba csúsztatásnak nevezte a PDSZ elnök szerdai kijelentését. Kerpen Gábor közölte: a közelgő demonstráció miatt november 14-én egyeztetést kezdményeztek a PSZ-szel, de az érdekképviselet elnöke sűrű munkarendjére hivatkozva elutasította a találkozót. A PSZ kész tárgyalni egy megfelelő időpontban - szögezte le Galló Istvánné.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Karambolozott a menekülő cigarettacsempész

Hatmillió forint értékű cigarettát találtak a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kommandósok egy csempész… Tovább olvasom