Délmagyar logó

2017. 05. 25. csütörtök - Orbán 13°C | 21°C Még több cikk.

A rendőrség őrizetbe vette a Mal Zrt. vezérigazgatóját

A vörösiszap-katasztrófát okozó vállalatot állami irányítás és állami vagyonzár alá kell vonni - jelentette ki Orbán Viktor hétfőn a parlamentben. A miniszterelnök napirend előtti felszólalásában bejelentette azt is: a rendőrség őrizetbe vette és kezdeményezte az előzetes letartóztatását a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. vezérigazgatójának.

A kormányfő szerint az állami irányításra és állami vagyonzárra addig van szükség, amíg a kormány előtt az ügy kapcsán álló feladatokat nem oldották meg.

Orbán Viktor bejelentette, a rendőrség őrizetbe vette és kezdeményezte az előzetes letartóztatását a Mal Zrt. vezérigazgatójának. Szavait nagy taps fogadta.

Kezdeményezte azt is, az Országgyűlés hozza létre a katasztrófavédelmi biztos intézményét. A kormány azt javasolja a Háznak, hogy még hétfőn hajtsák végre az ehhez szükséges törvénymódosítást.

A miniszterelnök szavai szerint a katasztrófa ügyének megnyugtató lezárásáig a biztos hatáskörébe rendelik a Mal Zrt. teljes körű felügyeletét, irányítását és vagyonkezelését. Mint mondta, ezt annak érdekében teszik, hogy az üzemben minél hamarabb újrainduljon a biztonságos termelés, megkezdődhessen a kárvallottak kártalanítása, elhárítsák a további környezeti veszélyeket, és minél előbb megállapítsák a felelősséget.

A biztos feladata lesz az is - folytatta -, hogy javaslatot készítsen a vállalat jövőbeni helyzetéről, annak figyelembe vételével, hogy a kártalanításnak a károkozó pénzéből kell történnie, és nem az adófizetők pénzéből.

Közölte: a feladatok meghatározásánál az a kiindulópontjuk, hogy nem természeti csapásról van szó, "emberek által épített és működtetett üzemben, emberek által létrehozott veszélyes anyag gondatlanság miatti elszabadulása okozta Magyarország legsúlyosabb ökológiai katasztrófáját".

A kormány előtt álló négy feladat között szólt Orbán Viktor arról, hogy mielőbb kártalanítani kell a károsultakat, és mivel nem természeti csapásról van szó, hanem emberek által előidézett károkozásról, nem az adófizetőknek, hanem azoknak kell fizetni, akik a károkat okozták. A károkozók magánérdeke ezzel szemben nyilvánvalóan az, hogy minél nagyobb részben az államra hárítsák át a kártalanítást - jegyezte meg.

Biztosítani kell az emberek munkáját az üzemben, "közérdek a termelés biztonságos újraindítása a timföldgyárban"; valamint meg kell gátolni, hogy további károk keletkezzenek a környezetben, tisztában kell lenni az üzem és a tározók állapotával, a bennük tárolt anyagok tulajdonságaival - sorolta, hozzátéve, hogy a történtek ismeretében alapos okuk van azt feltételezni, hogy voltak, akik tudtak a tározó falának veszélyes meggyengüléséről, de magánérdekeik miatt úgy gondolták, nem éri meg azt kijavítani. Továbbá mielőbb ki kell vizsgálni a felelősség kérdését, meg kell nevezni a felelősöket - mondta.

Mint fogalmazott, korábban a milliárdosok, vállalattulajdonosok mindig megúszták, legfeljebb "egy-egy meteorológus, portás vagy egyéb szegénylegény" ütötte meg a bokáját. "Nekünk itt és most azt kell megmutatnunk, hogy ma már más világ van Magyarországon, és a magyar állam ma már képes arra, hogy betöltse hivatását, és teljes körűen érvényt szerezzen a közérdeknek" - emelte ki.

A miniszterelnök felszólalásában hosszan szólt arról, hogy a nemzeti együttműködés rendszerében nem jöhet vissza az a világ, amikor "nem tudjuk a közérdeket érvényesíteni a magánérdekkel szemben". Mint mondta, a civilizált világ számára a katasztrófák és válságok legfőbb tanulsága az lehet, hogy le kell számolni egy illúzióval, ugyanis a magánérdeket semmilyen önműködő mechanizmus nem fogja arra kényszeríti, hogy önként korlátozza magát, és alárendelje saját céljait a közérdeknek.

Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy katasztrófa idején, illetve minden olyan területen, ahol az ember által előidézhető katasztrófa veszélye fennáll, az államnak a közérdeket a magánérdekkel szemben érvényesíteni elsődleges kötelessége.

A miniszterelnök beszédében a kormánya és a maga nevében is részvétét fejezte ki a katasztrófában elhunytak hozzátartozóinak, és együttérzéséről biztosította a sérülteket, a kitelepítetteket, valamint mindenkit, akit súlyos anyagi veszteségek értek. Megerősítette, nem hagyják őket magukra, segítenek újrakezdeni az életüket.

Olvasóink írták

126 hozzászólás
 • 126. lidi 2010. október 12. 14:17
  „http://index.hu/tudomany/2010/10/12/a_talaj_vitte_magaval_a_gatat/

  ha vallakinek nincs kedve végigolvasni "az ország legjobb koponyáinak" (idézet OV-től) véleményét, álljon itt csak a vége:
  "azt hiszem, egyértelműen meg lehet majd állapítani a katasztrófa okait, de ahhoz még sok és alapos feltárást kell elvégezni."”
 • 125. lidi 2010. október 12. 12:16
  „124: bocsánat: és ugye Illésről meg az illetékes minisztériumról nem beszélve. Ők hogyhogy nem tudták? Vagy hogyhogy nem tettek semmit, ha tudták???
  Csak nehogy a nagy felelőskeresésben majd vele (Illés) statuáljon példát a vezér... mert ha mindenki számára ennyire nyilvánvaló volt a dolog, akkor őt is felelősség terheli. (Ha viszont netalántán ez a nagy "mindenki tudta" kissé el van túlozva, de a nép elhiszi, akkor majd megkérik, hozza meg az áldozatot a nemzeti együttműködés oltárán és álljon bíróság elé? volt már ilyen...)”
 • 124. lidi 2010. október 12. 12:11
  „121, 123: aha szóval _mindenki_ tudta, _minden_ illetékesnek szóltak, jeleztek - akkor a környezetvédelmi hatóság mégis hogy nem tett lépéseket? na nem a régi, mert azok nyilván korrupt gazemberek voltak ugye, hanem az új, a megbízható pártkinevezett? Erre mégis mi a válasz?

  (azt meg külön hányingerkeltőnek tartom, hogy a kormányzat a Blikknek szivárogtat - nyilván ezzel fizetnek, hogy a tavaszi kampányban használhatták a formátumukat a kampányújságjaiknál. Persze oké, a legolvasottabb napilap, tudjuk a számot, tudjuk, hogy így rengeteg embert érnek el, és azt is tudjuk, hoyg ezeknek az embereknek a nagy része nem olvas más újságot, nem internetezik - tehát annyit tud, amennyit a Blikk megír. Megértem, bár az is elég elszomorító, ha egy Megasztár erre játszik és a Blikk a hírcsatornája - na de egy kormány?!)”
 • 123. nádiposzáta 2010. október 12. 11:17
  „116. hozzászólás Evelyn

  Hét éve tudják, hogy baj lesz az iszappal

  Folyamatosan tudatosították az illetékesekkel, hogy az anyag nagyon veszélyes, és valamit tenni kell, de semmiféle választ nem kaptak.

  http://hetivalasz.hu/itthon/het-eve-tudtak-hogy-baj-lesz-az-iszappal-32417”
 • 122. achilleus 2010. október 12. 10:41
  „2010-10-11 20:01 - A LMP tartózkodása mellett elsöprő többséggel szavazta meg a parlament azt a törvénymódosítást, amely alapján állami irányítás alá vonhatja a vörösiszap-katasztrófát okozó magáncéget a kormány, a vagyonát pedig zárolná az áldozatok kártalanítására. Nemmel egyedül a KDNP-s Rubovszky György szavazott, valószínűleg véletlenül.

  2010-10-12 08:50 ,,A miniszterelnök és a kormány illetékesei őszinteségről, törődésről, intézkedésekben megnyilvánuló segítőkészségről tettek tanúbizonyságot. Ez a kiállás fontos azoknak, akiknek mindene odaveszett, és még szeretteiket is elveszítették. Erősíti a közösségi értékrendet, az együvé tartozást, és a szolidaritást. Szeretnénk, ha a politikai vezetés korrekt kiállása olyan további konkrét intézkedésekben is megnyilvánulna, mint amilyen a katasztrófa sújtotta lakosság teljes kártalanítása, a normális élethez szükséges feltételek helyreállítása az iszaplavina által tönkretett térségben, és a tragédiát előidézők példás felelősségre vonása" - áll a nyilatkozatban. A Magyar Szociális Fórum nemzetközileg is figyelemre méltónak tartja a kormány és az Országgyűlés döntését az alumíniumgyár állami ellenőrzés alá helyezéséről. A világ számára is precedensértékű volna, ha Magyarországon meghonosodna az a gyakorlat, hogy hasonló esetekben a felelősök magánvagyonát is elkobozhassák kártalanítás és nem vagyoni elégtétel címén - hangsúlyozza a közlemény."”
 • 121. achilleus 2010. október 12. 10:35
  „2010-10-12 10:23 - Terhelő tanúvallomást tett egy főmérnök a Mal Zrt. őrizetbe vett tulajdonos-vezérigazgatójára - írja a Blikk. A lap úgy tudja: a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársainak a szakember azt mondta, hogy Bakonyi Zoltán, illetve a cég felső vezetése tudott a gátszakadás veszélyéről.”
 • 120. szandokán 2010. október 12. 09:39
  „Ez most olyan mint ha gázszivárgás miatt, felrobbanna a parlament,kit vonnának felelőségre,tán Orbán Viktort? Ne csináljuk már a feszültséget! <moderálva>”
 • 119. nádiposzáta 2010. október 12. 08:51
  „116. hozzászólás Evelyn

  http://www.magyarhirlap.hu/belfold/a_jo_elvtarsbol_a_hulladekipar_fohercege_lett.html”
 • 118. kispacni 2010. október 12. 08:11
  „116. Evelyn árnyékravetődtél. Tolnay lajos sosem volt politikus, és különösen nem FIDESZ politikus. Egy igazi opportunista gazdasági "szakember", aki mindig megpróbált a megfelelő mederben mozogni. Az idézőjel nem gépelési hiba. Te Demján Sándort, vagy Bogsch Eriket Fidesz politikusnak tartod, mert én nem, bár tény, hogy inkább vannak a Fidesz gazdasági körében, mint az MSZP-jében, de mindig jól elvoltak az MSZP-vel is. Tolnay Lajos viszont igazi MSZP ragadozó, de úgy látszik, amikor Orbán meghirdette a nezeti konzultációt Tolnay ugy gondolta, hogy megpróbálkozik ott is. De nem jött be.

  :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

  A ´90-es évek nagy játékosai állnak az iszapkatasztrófás cég mögött

  eszközök:Előbb magas állami pozíciókat töltöttek be, majd befolyásos gazdasági szereplők lettek a hétfői iszapkatasztrófában érintett nagyvállalat tulajdonosai. A céget elnökként most is képviselő Tolnay Lajosra egy korábbi munkatársa úgy emlékszik, hogy jó politikai kapcsolatai voltak, de "a farvízen ment, és nem mutatta magát". Ismerje meg a tulajdonosi kört és a cég felemelkedésének történetét!

  Egy biztonsági szolgálat apró Volkswagenjébe tuszkolták be magukat az iszapkatasztrófában érintett Mal Zrt. képviselői a kolontári polgármesteri hivatal előtt, miután a köréjük gyűlt újságírók befejezték a faggatásukat. Tolnay Lajos igazgatósági elnök kék munkáskabátot viselt, Bakonyi Zoltán cégvezető pedig egy kissé fakó pólót a zakója alatt, így sem a ruházatuk, sem az őket szállító autó nem utalt arra, hogy kifejezetten vagyonos emberekről van szó.

  Tolnay és Bakonyi nemcsak tisztségviselői, hanem áttételesen tulajdonosai is az évi több tízmilliárdos forgalmat bonyolító cégnek, amelynek Ajka melletti tározója hétfőn átszakadt. Az onnan kiömlő hatalmas mennyiségű vörösiszap legalább négy ember halálát okozta, a balesetben több mint 160-an megsérültek, a természeti károk felmérése még zajlik. A két cégvezető kedden Kolontáron azt mondta, hogy nem érzik magukat felelősnek a történtekért, bár a folyamatban lévő vizsgálatokra hivatkozva nem akartak beszélni arról, hogy mi is okozhatta a katasztrófát.

  A vizsgálatok - köztük a rendőrségi nyomozás - még zajlanak, de a cégre nehezedő nyomás egyre nagyobb. Nemcsak a súlyos károkat elszenvedő helyiek hibáztatják őket, de Orbán Viktor miniszterelnök is a Mal Zrt. felelősségére utalt, amikor kedden azt mondta, úgy tűnik, hogy emberi mulasztás okozhatta a történteket. Eközben a cég láthatóan nem volt felkészülve egy ilyen válsághelyzet kezelésére, pedig tulajdonosai között kifejezetten befolyásos, az elmúlt évtizedek gazdasági történéseiben fontos szerepet játszó emberek vannak.

  Kohómérnökből menedzser

  A 62 éves Tolnay Lajos a 21. helyen szerepel a száz leggazdagabb magyart bemutató, a Napi Gazdaság által készített listán 23 milliárd forintosra becsült vagyonával. A Mal Zrt.-nél betöltött igazgatósági elnöki poszt arra utal, hogy a napi munkában nem vesz részt, és az [origo] által az életútjáról szerzett információkból is az derül ki, hogy a rendszerváltás környékén és az 1990-es években volt igazán aktív, azóta viszont inkább a háttérben maradt, és nem sokat mutatkozott a nyilvánosság előtt.

  Az MTI archívumában található életrajza szerint a kohómérnöki végzettségű Tolnay az egyetem után a Lenin Kohászati Művek acélművében kezdett dolgozni, ahol már a nyolcvanas években magas pozíciókba került. 1986-ban ő lett a vállalat műszaki igazgatója, majd 1989. január elsején vezérigazgatónak nevezték ki. A rendszerváltás után is megtartotta a pozícióját a továbbra is állami tulajdonban lévő vállalatnál, és közéleti funkciót is vállalt, amikor megválasztották a Magyar Gazdasági Kamara elnökének.

  "Ügyesen csinálta, a farvízen ment"

  1992-ben a kormánnyal is vitába keveredve távozni kényszerült az akkor már Diósgyőri Metallurgiai és Alakítástechnológiai Gyárnak hívott cég éléről, majd a Dunai Vasmű egyik cégénél tett kitérő után 1994 júliusában, a szocialista kormány hivatalba lépése után a Rákóczi Bank nevű, állami és önkormányzati tulajdonban lévő, miskolci központú pénzintézet elnök-vezérigazgatója lett. A térség vállalkozásainak megsegítésére létrehozott bank nem bizonyult sikertörténetnek (hányattatásairól ebben a cikkünkben talál részleteket), és Tolnay is csak két évet töltött ott. "A megyei szocialista vezetés hatására került oda" - mondta az [origo]-nak a bank későbbi vezérigazgatója, Koszticza Kornél, aki már Tolnay vezetése alatt is a pénzintézetnél dolgozott. Szerinte nyilvánvaló volt, hogy Tolnaynak jó politikai kapcsolatai vannak, de "ügyesen csinálta, a farvízen ment, nem mutatta magát".

  Az egykori banki tisztviselő szerint a Rákóczi Banknál Tolnay nem folyt bele a napi ügyintézésbe, a szakmai kérdések eldöntésébe, viszont "az emberekkel való bánásmódban, a kommunikációban" jó volt. "Megelőzte a korát. Mostanában képzik úgy a menedzsereket, hogy a kommunikációra és az emberi kapcsolatokra helyezik a hangsúlyt, és ő ezt ösztönösen csinálta már a nyolcvanas évektől kezdve" - fogalmazott Koszticza.

  Feltűnt a Fidesz közelében is

  Tolnay vagyona folyamatosan nőtt ugyan, de ezzel együtt a kétezres évek elejére egyre inkább a háttérbe vonult. 2000-ben elvesztette a Magyar Kereskedelmi és Ipar Kamara elnökségét a tisztséget azóta is betöltő Parragh Lászlóval folytatott versengésben, és egyre kevésbé mutatta magát a nyilvánosság előtt. 2005-ben feltűnt ugyan az akkor ellenzékben lévő Fidesz elnöke, Orbán Viktor által életre hívott gazdasági konzultáció mellett létrejött tanácsadói testület tagjaként, de ennek a tevékenysége nem volt túl látványos. "A konzultáció a vállalkozásokról szólt, és felállt ugyan egy szakértői csapat, de érdemi tevékenységet nem végeztek" - mondta az [origo]-nak egy, a testület munkájában részt vevő tisztviselő, aki azonban arra a kérdésre nem tudott válaszolni, hogy Tolnayt miért hívták meg tanácsadónak. Az akkori híradások szerint a testület tagja volt még Parragh László, az iparkamara elnöke, Székely Péter üzletember, valamint Pitti Zoltán adószakértő.

  (http://www.origo.hu/itthon/20101007-iszapkatasztrofa-a-mal-zrt-tulajdonosai-tolnay-lajos-bakonyi-arpad-petrusz.html)”
 • 117. egyszegvári 2010. október 12. 06:33
  „NEM ŐRIZETBE KELLET VOLNA VENNI HANEM MEG ITATNI, MEG FÜRDETNI ABBAN A VÖRÖS TRUTYMÓBAN!!! MAJD MEG ÚSSZA EJNYE BEJNYÉVEL MEG HOGY EZT NEM LETT VOLNA SZABAD!!!! UTÁNA ÉLI TOVÁBB AZ ÉLETÉT!!”
 • 116. Evelyn_26 2010. október 12. 01:00
  „nádiposzáta: hányszor írjam le, hogy a MAL Zrt. egyik tulajdonosa fideszes politikus, aki Orbán Viktornak segített a Nemzeti Konzultációban? Vagy mindegy, mert úgyis kommunista mindenki? :D”
 • 115. nádiposzáta 2010. október 12. 00:25
  „Az állam vagyonát se pénzért kiprivatizáló vörös-báró szocik be vannak ijedve ,az állam visszaveszi a hanyagul kezelt cégeket .Jogosan teszi , nem dolgoztak meg érte ,az eltünt állami vagyonok mind az mszp-szdsz körök vagyonát képezi

  Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy katasztrófa idején, illetve minden olyan területen, ahol az ember által előidézhető katasztrófa veszélye fennáll, az államnak a közérdeket a magánérdekkel szemben érvényesíteni elsődleges kötelessége.Vállalattulajdonosok mindig megúszták, legfeljebb "egy-egy meteorológus, portás vagy egyéb szegénylegény" ütötte meg a bokáját,ennek vége lesz”
 • 114. nádiposzáta 2010. október 12. 00:16
  „113. hozzászólás Evelyn_26 2010.10.11. 23:41

  MAL NEM betartotta be az érvényes szerződés szabályokat,potom 10 millióért kiprivatizálták a szocikörök ennek feltétele 3 milliárd forint védelmet építeni a gátkörül.Semilyen védelmet nem építettek csak nyereséget aknázták ki ,ennek következménye a kár.Már a nyolcvanas években mondották a szakemberek hogy a lakott terület közelébe nem lenne szabad a zagytárolót építeni.Horn kormány idejében privatizálták ki.Ha a tulajdonos nem a rendeltetésének megfelelően üzemelteti a gyárat azt államnak át kell venni , munkahelyek tovább maradnak, ...kik pusztulnak bele?? a milliárdos kapzsi szocik”
 • 113. Evelyn_26 2010. október 11. 23:41
  „"Nem szabad megengedni, hogy az állam áthárítsa a felelősséget. Mert ha a MAL betartotta az érvényes szabályokat, akkor az államnak kell viselnie a teljes felelősséget. Ha nem tartotta be, akkor a MAL és az állam közösen felelős, mert az állam nem ellenőrizte megfelelően a végrehajtást."
  Érdemes végig gondolni, mit mond.
  Most a közhangulatnak megfelel az államosítás, de érdemes tovább gondolni. Mert, ha egy lavina elindul, akkor abba sokan belepusztulhatnak.

  Jogos!”
 • 112. szilléri 2010. október 11. 23:13
  „A francba is !
  Minden rab eltartása 8-10 000 Ft-ba kerül naponta.
  Viszont kap egy-két cigó barátnőt !”
 • 111. N.P. 2010. október 11. 22:50
  „Figyelmesen olvassátok azt, amit Macs 103. alatt írt! Sokat fogunk még erre hivatkozni, és ennek bizony lesznek is következményei.”
 • 110. barkzso 2010. október 11. 22:42
  „moderálva”
 • 109. Mignon 2010. október 11. 22:20
  „moderálva off”
 • 108. Mignon 2010. október 11. 22:17
  „moderálva off”
 • 107. Evelyn_26 2010. október 11. 22:10
  „Az állami hatóság 2 hete ellenőrizte a céget és mindent rendben talált. Nem volt semmi rendben. Most az állam felügyelet alá vonja a céget, a cég élére egy fideszes embert neveznek ki. Viccesnek találom. A cég irányítása miért menne nekik, ha az ellenőrzése sem sikerült rendesen?”
126 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ez volt az iszapkatasztrófa oka?

A MAL Zrt. korábban többször is magasította a zagykazetta falait, s a megengedettnél több anyagot… Tovább olvasom