Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

A roma holokausztra emlékeztek Zalaegerszegen

Zalaegerszeg - A zalaegerszegi polgármester szerint a cigányság a Kárpát-medence talán legárvább, sokat üldözött, sokat szenvedett népe: nem volt sem hazája, sem olyan értelmisége, amely igazán öntudatot adhatott volna; Gyutai Csaba a városban szerdán rendezett roma holokauszt megemlékezésen lovári nyelven is köszöntötte az egybegyűlteket.
Hatvanhat évvel ezelőtt, november 3-án indultak el Zalaegerszegről - egyes források szerint 800, mások szerint 1500 - roma férfiakat, nőket és gyermekeket szállító vagonok Komáromba, majd onnan Auschwitzba. A haláltábort csak néhányan élték túl.

A fideszes polgármester beszédében kiemelte, hogy a gazdasági válság ezt a réteget sújtja leginkább. A cigányság között a legtöbb, akinek nincs munkája, aki kilátástalanul él, akinek esélye sincs arra, hogy emberhez méltó életet éljen.

Ennek a közösségnek a történelmi eseményekből kell erőt merítenie; a cigányságnak összefogásra van szüksége, és arra, hogy kitermelje maga közül a vezetőit, akikre méltán büszke lehet - hangsúlyozta Gyutai Csaba.

A polgármester szólt arról is, hogy az 1944-ben bekövetkezett katasztrófáért a magyar kormányzat, a világpolitika a felelős, de talán egy kicsit a roma közösség is. Nem voltak meg a normális önvédelmi reflexek, és azok a vezetők, akik felhívhatták volna figyelmet a közelgő veszélyre - fogalmazott Gyutai Csaba.

Ezzel a felelőséggel a többségi társadalomnak, de a kisebbségnek is számolni kell. A cigányságnak értelmiséget kell nevelnie, de mentalitás-változtatásra is szükség van, hiszen a 21. században nem lehet, hogy etnikai katasztrófa következzen be, mert ennek a hazának ugyanúgy részese cigány, zsidó, német és magyar - mondta Gyutai Csaba.

A cigány deportáltakra emlékeztető, gyermekét magához szorító anyát ábrázoló domborművet - Farkas Ferenc szobrászművész alkotását - 2003-ban avatták fel Zalaegerszegen. A helyi cigány kisebbségi önkormányzat abban az évben nyilvánította november 3-át a roma holokauszt zalaegerszegi napjává.

Olvasóink írták

 • 6. szilléri 2010. november 05. 08:34
  „Ettől függetlenül nagy üzlet ez a holokauszt !!!!”
 • 5. dodó 2010. november 04. 11:35
  „Holokauszt-korrepetálás kéttucat résztvevővel : 2010, november 3 - 22:37

  Alig harminc érdeklődő részvételével nyílt meg a holokauszt-továbbképzés idei évada a Páva utcai zsingaógában. Ott jártunk.
  2010. november 2-án a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban megrendezésre került az OktaTÁRS-FELOWSHIP elnevezésű, holokauszt-oktatási szakértő képzési program hivatalos megnyitója.

  Az OktaTÁRS-FELOWSHIP egy olyan hosszú távú képzési projekt, melynek célja a holokauszt-oktatás megújítása és egy olyan oktatói hálózat létrehozása, amely jelentősen segítheti a holokauszt-oktatás integrálását mind az általános nevelési folyamatba, mind a közép- és felsőfokúba egyaránt.
  Az évente induló egyéves képzés során a pályázat útján bejutott ,,lelkes és elkötelezett" multiplikátorok magas színvonalú továbbképzésen, neves és nemzetközileg elismert holokauszt-történészek segítségével sajátíthatják el a holokauszt-oktatásba való integrálását.
  Dr. Harsányi László, a Holokauszt Emlékközpont ügyvezető igazgatója megnyitó beszédében hangsúlyozta a holokauszt-oktatás- és továbbképzés fontosságát mind a magyar, mind a nemzetközi oktatásban.
  A köszöntő zárógondolata természetesen az volt, hogy mennyire fontos a mostani és az elkövetkezendő generációknak teljes és tiszta képe legyen a zsidó népet ért legnagyobb népirtásról.
  Mindezt egy apró protokoll-mosollyal az arcán mondta, ami érthető is, mert ennek a programnak a beindulásával természetesen minden történelmi homályra fény derül, és minden gonosz hazugság, ami a zsidó nép meghurcolását övezi, kiderül és tisztázódik.
  Őt követte Szőcs Géza erdélyi-magyar költő, az Orbán-kormány Nemzeti Erőforrás Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára, aki parlamenti elfoglaltságai miatt videó üzenetben beszélt arról, hogy annak az Orbán-kormánynak a tisztviselőjeként van jelen, amely kormány a történelmi értékeket élteti, beleértve annak a traumának a feldolgozását is, amely a zsidó közösségeket érte Magyarországon.
  Szeresd felebarátodat, ahogy ők is teszik a palesztinokkal!
  Nem felejtette el hangsúlyozni, hogy a kormány állampolitikai megfontolásból hozta létre ezt a központot, mely egyike a világ hét ilyen központjának, megválaszolva ezzel rögtön a kormány rasszista, antiszemita vonalát firtató ,,rosszmájú újságírói" kérdéseket.
  ,,Minden eszközzel harcolnunk kell egy olyan nemzeti életmódért, amely gátat vet a kirekesztésnek és a diszkriminációnak, ebben is nagy szerepet játszik ez a program.
  Nem hiányozhatott a felszólalók közül Eleni Tsakopoulos-Kounalakis, az Egyesült Államok budapesti nagykövete sem, aki a szokásos mondanivaló után bemutatta Aranka Siegal Auschwitzet túlélt kárpátaljai magyar írónő ,,A bűnbakok" című könyvét első magyar nyelvű kiadása alkalmából. (Érdekes: Edith Steint, aki szintén Auschwitzben halt meg, sosem emlegetik a szószólók, sőt: a Simon Wiesenthal Központ még boldoggá avatását is ellenezte.)
  Elérkezett a megnyitó fénypontja: Yehuda Bauer, számos izraeli kitüntetés birtokosa jelentkezett be a Jeruzsálemi Jad Vasem Intézetből. Bauer a holokauszt történetének egyik legnevesebb, nemzetközileg elismert ,,szakértője".
  A szokásos holokauszt-korrepetálás mellett beszédében megemlítette azt is, hogy a legtöbb német hazafi zsidó volt a második világháborúban. Kiemelte - és most tessék figyelni - nincsenek fajok, legyünk akárkik, mindannyian egy helyről, Kelet-Afrikából származunk. A bőr-, haj- és szemszínek sokadlagos különbségek; a kutyák között nagyobb különbség van, mint a különböző rasszhoz tartozó emberek között - mondta.
  Beszélt a németek, afrikaiak, muzulmánok, arabok népirtásairól - valószínűsítjük, hogy az időskorra jellemző memóriazavar miatt felejtette el megemlíteni a gázai övezetben elkövetett folyamatos népirtást.

  A bő kétórásra nyúlt előadás végén kérdéseket tehettek föl Bauernek a résztvevők - mind a tíz szervező és mind a harminc vendég.”
 • 4. apátfalvi 2010. november 04. 09:40
  „szilléri, való igaz, hogy nagyon sok magyart deportáltak az oroszok a háború alatt/után. De ez sem nem menti fel, sem nem kisebbíti a nácik által legyilkolt ártatlanok tragédiáját. Vagy te nem így gondolod?

  És mint ahogyan most sem, úgy akkor sem volt az összes cigány bűnöző. Ezért volt bűn deportálni és kinyírni egy csomót közülük.

  Mint már mondtam, a deportálásokat és a megsemmisítést soha nem származás, hanem a vallott ideológia szerint kell végezni. Nem a koncentrációs tábor a rossz, hanem azok, akik oda ártatlan embereket zárnak be. A konc. tábor különben jó dolog. Ha megtöltenénk neonácikkal és komcsikkal, és elkezdődhetne a kiirtásuk, akkor minden jó lenne.

  A származásuk miatt meggyilkoltakra pedig emlékeznünk kell. Vagy szerinted nem számít mondjuk egy cigány vagy zsidó gyermek meggyilkolása?”
 • 3. szilléri 2010. november 04. 06:15
  „Nagyságrendekkel több sváb honfitársunkat deportáltak az oroszok.
  Sőt ! A Vajdaságban a Titoista ,,partizánok" szintén háborús bűnöket követtek el közel 80 000 magyarral szemben.
  Ettől függetlenül emlékezzenek és számoljanak el a jogtalanul lenyúlt kárpótlási pénzekkel.

  Üzlet az üzlet!

  ,,Szabolcs megye - Cigányok, méghozzá kisebbségi önkormányzati vezetők vertek át cigányokat. Tíz ember áll bíróság előtt az Osztrák Megbékélési Alap által a roma kárpótlásra biztosított pénzekkel való visszaélés miatt.
  a Lungo Drom szabolcsi vezetője is - folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett csalással és több rendbeli okirat-hamisítással vádolják. Céljuk az volt, hogy minél több embert vonjanak be az igénylők körébe, ezáltal nekik is jusson a jogtalanul kifizetett összegekből. A 11 vádlott (akik közül az egyik időközben elhunyt) 101 embert szervezett be, s részükre mintegy 100 millió forintot fizetett ki az osztrák alap."”
 • 2. Mignon 2010. november 04. 00:20
  „1961-ben a Müncheni Legfelsöbb Birosag hatalyon kivül helyezte ezt a hatarozatot.
  1982-ben Helmuth Schmidt kancellar törvenybe iktatta a "nepirtas"-rol szolo javaslatot a
  ciganyok (itt Sinti es Roma).
  1985-ben Helmuth Kohl kancellar megerösitette ezt a törvenyt.
  2002-ben Richard von Weizsäcker allamfö alairasaval vegleg megerösitette
  a ciganyoknak a naci rezsim alatti törtent rasszista üldözteteset es nepirtasat...

  Az elöttem szolok szoljanak inkabb a mai Delmagyar
  "Ne egessünk faleveleket a belvarosban..." c. cikkjehez,

  mint ilyen komoly temakhoz.

  "Bünmegelözesi" indokkal, hogy nehogy valakinek eszebe jusson lopni vagy gyilkolni,
  mindenkit le lehetne csukatni!

  Teged is...”
 • 1. dodó 2010. november 03. 22:00
  „1956-ban a a Német Szövetségi Bíróság úgy döntött egy úgynevezett roma holokauszt per kapcsán, hogy ,,deportálásuk koncentrációs táborokba nem faji alapú üldöztetés része volt, hanem bűnmegelőző intézkedés".
  Tudomásunk szerint ellentétes ítélet azóta sem született Németországban.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Íme a Skandináv lottó nyerőszámai és nyereményei

Budapest - Kihúzták a Skandináv lottó nyerőszámait. Tovább olvasom