Délmagyar logó

2017. 03. 26. vasárnap - Emánuel 5°C | 10°C Még több cikk.

A szakszervezetek szerint elfogyott a türelem

Budapest - A szombati szakszervezeti demonstráció az első olyan jelentős érdekvédelmi megmozdulás, amely tükrözi, hogy elfogyott a türelem, a szakszervezetek szerint nem lehet tovább szó nélkül hagyni a kormány "eljárásjogilag és tartalmilag is vitatható, többször elfogadhatatlan intézkedését" - fejtette ki Borsik János, az Autonóm Szakszervezeti Szövetség elnöke az MTI-nek kedden.
A szombati demonstrációt az ASZSZ mellett a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) szervezi.

A tiltakozó akció legfontosabb pontja a 16 százalékos, egykulcsos szja, amely a munkavállalók 88 százalékát érinti hátrányosan, ha nem sikerül megfelelő bérmegállapodásra jutniuk a szociális partnereknek - mondta Borsik János. Megerősítette: az új szja-rendszert a szakszervezetek igazságtalannak és aránytalannak tartják.

Tiltakoznak a konföderációk a 98 százalékos különadó ellen is, amely Borsik János szerint sok olyan embert sújt, aki erre nem szolgált rá. A lényeget illetően azonban, ahogyan az előző kormányok egyike sem, úgy az Orbán-kormány sem kíván lépni - mondta. Holott joga lenne - ahogy az önkormányzatoknak is - beleszólni a menedzserszerződések tartalmába, erre azonban nem készül ez a kormány sem - fejtette ki.

Az 5 éves, visszamenőleges hatály pedig alkotmányellenes és törvénysértő akkor is, ha az Alkotmánybíróságnak nincs jogosultsága ezt megállapítani - tette hozzá. Úgy vélte: ha a kormány a jó erkölcsbe ütköző végkielégítéseket akarta volna visszaszerezni, arra lett volna elfogadható módszer, például, ha a törvény hatálya alól kivették volna azokat, akiknek a végkielégítés a kollektív szerződés, vagy munkaszerződés szerint járt, és nem töltöttek be vezető tisztséget. A kormány megoldása, a munkavállalók utólagos büntetése azonban etikátlan - szögezte le Borsik János.

A magán-nyugdíjpénztári kormányzati döntésről pedig azt mondta az elnök: a kormánynak először meg kellett volna vizsgálnia, hogy hogyan működnek a pénztárak, hogyan lehetne a hatékonyságot növelni. Ehelyett a kormány hatástanulmány nélkül döntött a magánpénztárakról, kiszolgáltatott helyzetbe hozva a pénztártagokat. "Ez nem elintézési mód" - hangsúlyozta.

Olvasóink írták

 • 5. rezsóka 2010. november 30. 19:53
  „achilleus:szerinted ezeket az adatokat/amit írtál/nem manipulálják azért,hogy bolondítsák az embereket?Sok emberrel beszélgettem,mem ez a véleményük a kormánypártról,mint a statisztika.A mp-t azért fikázzák,hogy átvidd a pénzed az államiba,ahol nyoma vész,mint az eddigi befizetéseknek.”
 • 4. rezsóka 2010. november 30. 19:46
  „Ehhez még hozzájön,hogy aki jövőre nyugdíj mellett dolgozik,további kedvezményeket kap!!!Most mondta a fityisz-Tv/Hír TV/.A fiatal munkaerő meg menjen a sunyiba,mert a kriptaszökevények elveszik előlük a munkahelyet:azt az 1000000-ót,amit/röhej/a kormány beígért!Így akar viktor biztos választói hátteret?Evvel csak az aktív korú munkavállalókat haragítja magára-csak mát ott tartanánk!!!”
 • 3. achilleus 2010. november 30. 18:29
  „"A magánnyugdíjpénztár-tagok vagyonából legalább 500 milliárd forint hiányzik - jelentette ki Selmeczi Gabriella keddi sajtótájékoztatóján. A nyugdíjvédelmi kormánybiztos elmondta: súlyos milliárdok tűntek el, valaki manipulálja a statisztikai adatokat." - Utoljára frissítve: 2010. november 30., 17:25

  Ehhez mit szólnak a bérszakszervezeti vezetők????”
 • 2. achilleus 2010. november 30. 18:27
  „Ezekből meg az derül ki, hogy a szakszervezeti főmuftik elveszítették a realitásérzéküket, "jobb esetben" rokoni szálak mozgatják őket, rosszabb esetben a szimpla önérdek.

  "A biztos pártválasztók körében továbbra is négyszeres a Fidesz előnye az MSZP-vel szemben, az arány 68-17 százalék." - http://www.delmagyar.hu/belfold_hirek/szonda_ipsos_tavolodik_a_lakossag_a_partoktol/2191500/

  Ez meg a MAI századvég felmérés: "Összegzésük szerint a "részvételüket biztosra ígérő biztos pártválasztók" között a Fidesz-KDNP előnye még stabilabbnak tűnik, mert a kormánypártoknak több mint négyszeres a támogatottsági fölénye (66 százalék) a legerősebb ellenzéki párt, a szocialisták táborához képest (15 százalék)." - hajszálra mint a Szondáé. http://www.fidesz.hu/index.php?Cikk=156003”
 • 1. achilleus 2010. november 30. 18:12
  „Érdekes, a nők 40 éves munkaviszony utáni nyugdíjba vonulásakor az a baj, hogy keveseket érint. Vajon hány munkavállalót érint a 3,5 milliós végkielégítési plafon. Kiket képviselnek ezek a szakszervezetek??? Hol voltak eddig? Például amikor a 13 havi fizetést elvették, amikor a szuperbruttósítást elrendelték? Hiteltelenek. Akinek esze van, nem fizet tagdíjat azért, hogy néhány munkásariszutokrata hülyére keresse magát szakszervezeti vezetőként, most meg álindokokkal tüntetésre bírjon embereket, a jószerével csak őket érintő 98%-os különadó miatt.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkezdődött az első per a Mal ellen

Megkezdődött a vörösiszapömlést követő első kártérítési per kedden a Fővárosi Bíróságon; Konkoly… Tovább olvasom