Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

A termelők eladták a gabonájukat

A gazdák többsége már az aratás után közvetlenül értékesítette gabonáját.
Az idei gabonatermés mennyisége megfelelő volt, de a minősége – főként a sok csapadék miatt – hagyott kívánnivalót maga után. A gazdák nagyobb része nem tudja tárolni terményét, ezért már a kombájn alól értékesítette, nyomott áron. A közraktárak sem népszerűek a termelők körében, már ahol vannak.

Információink szerint a közraktározással foglalkozó cégek általában a termelő telephelyén lévő raktárat minősítik közraktárrá, amennyiben megfelel a feltételeknek. Ez az úgynevezett művi közraktározás, amikor közraktári zár alá veszik a terményt. Ezek után lehet a közraktári jegy fedezete mellett hitelt felvenni a termésre. Üres tároló ugyanis a megyében nincsen.

Egyelőre hétből kettőt fogadtak el

Az ország meghatározó malomipari vállalata, a Pannonmill rt. összesen hét tárolóját ajánlotta fel közraktárnak.
– A fölajánlott lehetőségeket a hatóságok vizsgálják – tájékoztatott Csordás S. Tibor, a cég vezérigazgatója. A szakember úgy látja, hogy van igény a közraktárra. – Győr-Moson-Sopron megyében is lesz lehetőségünk a tárolásra, de hogy mekkora mennyiséget és milyen áruféleséget fogadhatunk, még nem tudni. Végleges adatot csak az ellenőrzések után lehet mondani, azaz hogy mekkora kapacitást fogadnak el. Szigorúak a feltételek, vállalnunk kell, hogy a raktározás alatt a beszállított áru minősége teljes mértékben megmarad. Akkor is, ha több évig ott marad a készlet.

A Pannonmill felajánlásai közül jelenleg két közraktár működik. A táti szinte teljesen tele van, de üzemel a Miskolc melletti putnoki raktáruk is. A további öt elbírálás vagy átalakítás alatt van, tudtuk meg Csordás. S. Tibortól.

Később drágább lenne?

A Szilban gazdálkodó Lengyel Oszkárnak annyi tárolóhelye van, ahol a gazdaság ellátásához szükséges mennyiséget elhelyezheti. A felesleget értékesítette azért is, mert szükségük lesz a pénzre az októberi hiteltörlesztés miatt. Ahogy a gazda fogalmazott, aránylag jól, kétezer forintért adták el a szemet.

– Próbáltuk külföldi piacon értékesíteni a termést, de az osztrák kereskedő leszállítva kérte a gabonát. Így viszont már nem érte volna meg, hiába adtak volna érte valamivel többet – jegyezte meg Lengyel Oszkár. A termelő nem is gondolt arra, hogy közraktárt keressen búzájának, több ok miatt sem. Egyrészt az idei amúgy sem a legjobb minőség miatt, ami a raktárban még tovább romlott volna. Nem bízik abban sem, hogy hónapokkal később jobb áron válhatna meg terményétől.

Fenyőházi Tibor, a Gazdakörök Országos Szövetségének megyei elnöke szerint a legnagyobb gond az, hogy nincs szabad tároló.
– A kereskedők kapták meg a közraktárakat, így a gazdák nem tudnak élni a lehetőséggel – mondta Fenyőházi Tibor. – Leginkább az aratás után közvetlenül lett volna szükség a tárolókra, hiszen aki nem rendelkezett szabad kapacitással, kénytelen volt eladni a gabonát. A kombájn alól azonban nyomott áron, 1500–1800 forintért vásárolták fel a termést. Most viszont, igaz, kismértékben, de megy fel a gabona ára. Ha a termelők raktározni tudtak volna, 2100 forintért is eladhatnák.

Hitel közraktárjegyre

Gráf József agrárminiszter szerint viszont van elegendő kapacitás. Abonyban már felavatták az első új gabonaraktárt, ezután még hatvan tárolót adnak át. Pszig összesen 2,4 millió tonnányi gabona elhelyezésére alkalmas új raktár épül, az átalakított, felújított raktárakban pedig újabb 400 ezer tonnányi terményt lehet lerakni. Kétmillió tonnányi raktár építésére az Agrár- és Vidékfejlesztési Operatív Program (AVOP) 45 százalékos támogatást biztosított, az új tárolók építéséhez a 40 milliárd forintos kamattámogatású hitelek is hozzájárultak – mondta a szakminiszter. A tervek szerint a Duna mellett öt, a Tisza mellett két logisztikai tárolóközpont épül fel, ehhez a kormány két évre tárolási, újabb két évre pedig rendelkezésre állási szerződést ajánl azoknak, aki saját tőkéből építik meg a központokat. A földművelésügyi tárcához eddig hatmillió tonnányi kapacitásról érkezett ajánlat. Az FVM-nek csak 3–4 millió tonnányi kapacitásra van szüksége, ezért csak azokkal a beruházókkal kötnek szerződést, akik legkésőbb január 31-ig megépítik a tárolót.

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium rendeletet adott ki a közraktárakban tárolt gabonákkal kapcsolatban. Eszerint az igénylők „a búza esetében idén augusztus 1. és december 31. között, kukorica esetében október 1. és december 31. között közraktárban elhelyezett takarmányozási célú gabonára meghatározott mértékig közraktárjegy fedezete alapján pénzügyi intézménytől, illetve közraktártól felvett éven belüli lejáratú hitelhez legfeljebb hat hónapos időtartamra kamattámogatást, valamint legfeljebb hat hónapos közraktári tárolási időtartamra tárolási támogatást vehetnek igénybe".

Idén júniusban már az aratás előtt látni lehetett, hogy nagy mennyiségű termés lesz az országban. Korábban felmerült a többlet eltüntetésére a gabona „energiává alakítása", azaz elégetése is. Akkor Temesvári Gyula, a gyöngyös–visontai Mátrai Erőmű Rt. osztályvezetője a Kisalföld érdeklődésére elmondta: vállalatuk technikailag képes a műveletre. Igaz, még soha nem égettek gabonát. Újbóli megkeresésünkre a szakember közölte: az elmúlt időszakban nem érkezett ilyen jellegű felkérés az erőműhöz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Győri ETO FC helyezései 1986 óta

1985/1986: 3. 30 13 11 6 60–47 37 Tovább olvasom