Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

A trianoni békeszerződés ellen tüntettek Budapesten

Június 4-én nem ünnepelni kell, hanem emlékezni, emlékeztetni és jogokat követelni - mondta Gaudi-Nagy Tamás.
Elkerülhetetlen a trianoni békediktátum felülvizsgálata, tarthatatlan a 93 évvel ezelőtt meghozott döntés változatlan maradjon - jelentette ki Gaudi-Nagy Tamás, A Jobbik országgyűlési képviselője az 56-osok terén a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) által szervezett Trianon felvonuláson.

A Regnum Marianum-kereszt előtt a Jobbik országgyűlési képviselője azt mondta, hogy a versailles-i kastélyban aláíratott diktátum nemzetgyilkossági kísérletnek tekinthető, amely során lábbal tiporták a magyar nép önrendelkezési jogát. "Ne higgye senki, hogy így maradhat, és hogy ebbe a magyarok bele fognak nyugodni" - fogalmazott.

Kijelentette: a magyar kormánynak elkerülhetetlen felelőssége hogy védhatalalomként lépjen fel az elszakított területek érdekében, támadásba kell lendülni nemzetközi szinten, számon kell kérni a szomszédos államokon a nemzetközi jog és az emberi jogok által előírtak teljesítését. A területi autonómia egy elégséges minimum lehet csak, az nem egy eltúlzott követelés - tette hozzá.

Közölte, hogy az önrendelkezdési jog a kárpát-medencei magyarokat is megilleti, hiszen azt lényegében már minden közép-kelet-európai nép kiharcolta, elérte.

Felhívta a figyelmet, hogy történelmi bűn volt a 2005-ös román uniós-csatlakozásnál elmulasztani a magyar vétót, és ezt a hibát nem szabad elkövetni Szerbia csatlakozása kapcsán: addig kell blokkolni Szerbia uniós tagságát, míg a délvidéki magyarok jogos igényeit nem teljesítik.

Erdély kapcsán a képviselő követelte, hogy a román miniszterelnök haladéktalanul kezdje meg a tárgyalásokat a Székely Nemzeti Tanáccsal a székely területi autonómia megteremtése érdekében. Ugyancsak követelte a mai napig vissza nem adott, elkobzott egyházi javak haladéktalan visszaadását, valamint a román közigazgatási határok önkényes megváltoztatása ellen is szót emelt.

Mint mondta, június 4-én nem ünnepelni kell, hanem emlékezni, emlékeztetni és jogokat követelni.

Az 56-osok terén összegyűlt több száz fős tömeg előtt többek között felszólalt Toroczkai László, a HVIM vezetője, és Zagyva György Gyula, a szervezet alelnöke, a Jobbik országgyűlési képviselője.

A tömeg egy "Justice For Hungary!" feliratú transzparens és egy veterán teherautó mögött először a szerb, a román, majd a szlovák nagykövetség elé vonult. A tömegben több jobbikos, árpádsávos és magyar zászló is volt.

A rendezvény rendbontás nélkül ért véget.

Olvasóink írták

 • 4. szodaviz 2013. június 04. 04:48
  „Vesszen trianon!!!!!!!!”
 • 3. krisztoballit 2013. június 03. 12:23
  „Én értem, hogy a szomszédos országok magyar kisebbségeinek jogaiért ki kell állni, de ezt a trianonozást meddig fogjuk még folytatni? Komolyan ezzel akarunk bohócot csinálni magunkból? Miért a múltba tekintgetünk? Miért nem a jövőt építjük?”
 • 2. WSS 2013. június 03. 06:38
  „VESSZEN TRIANON! 1920. JÚNIUS 4.”
 • 1. Roland1000 2013. június 02. 21:38
  „" június 4-én nem ünnepelni kell, hanem emlékezni, emlékeztetni és jogokat követelni."

  Így van!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Trianon emlékhelyet avattak Szécsényben

A Szécsény belvárosában felavatott emlékhelyet Zolczer György ipolyverbói plébános szentelte fel. Tovább olvasom