Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

A trianoni emléknapot védi a rétsági Jobbik

A Jobbik rétsági szervezete tiltakozik amiatt, hogy a nyugat-nógrádi városban június 4-én tartják a Szlovák Kisebbségi Napot, mert véleményük szerint ez a nemzeti gyásznap megcsúfolása. A helyi szlovák kisebbségi önkormányzat hajlandó lenne áttenni az eseményt egy másik napra.
Az MTI-hez kedden eljuttatott közleményben Dukony Zsolt, a Jobbik rétsági elnöke azt írja: "június 4-e a trianoni diktátum miatt a magyar nemzet tragédiája. Magyar emberként becstelennek és sértőnek tartjuk nemzeti gyásznapunk ily módon történő megcsúfolását".

A szervezet ezért arra kéri a képviselő-testületet, hogy rendezze máskor a Szlovák Kisebbségi Napot, "hiszen van rá még 364 napja".

Hozzáteszik azt is: bár a Jobbiknak nem célja a nyugalom megzavarása, de ha június 4-én kerül sor e rendezvény megtartására, akkor a tiltakozásukat a helyszínen fogják kinyilvánítani.

Rétság képviselő-testülete már elfogadta a kisebbségi nap június 4-i dátumát a művelődési központ idei programtervének részeként, de Glückné Salgai Szilvia, a helyi szlovák kisebbségi önkormányzat elnöke az MTI-nek azt mondta: valószínűleg elállnak az időponttól.

Nem június 4-ére terveztük a rendezvényt, a Szlovák Kisebbségi Napot viszont már kilenc éve rendezzük meg június első szombatján - mondta az elnök.

Hozzátette: noha őt nem kereste meg a Jobbik, a képviselőtársaival való egyeztetés alapján valószínűnek tartja, hogy átteszik a rendezvényt május utolsó szombatjára vagy június 11-ére.

"Azt hiszem, hogy a közösségre való tekintettel most nekünk kell engednünk" - mondta az elnök.

Olvasóink írták

  • 2. jq 2011. március 03. 14:35
    „A trianoni koszorúzás után jobban is teszik, ha kompromisszumkészek (igaz, azt a békéscsabaiak csinálták, de a rétságiaknak több eszük van)”
  • 1. deszkás 2011. március 02. 09:01
    „Az okos enged. Fölösleges mindjárt fenyegetőzni. Vörös kendő effektus indul.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felmérés az internetezési szokásokról

A magyarok elsősorban olvasásra, tájékozódásra használják az internetet, de az online vásárlás is… Tovább olvasom