Délmagyar logó

2016. 10. 24. hétfő - Salamon 8°C | 17°C

A visszaküldött Ptk.-ról döntenek ma a képviselők

A köztársasági elnök által az Országgyűlésnek visszaküldött új polgári törvénykönyvről (Ptk.) és a jelnyelvi törvényről is dönt a Ház ma, háromnapos ülésének első napján.
Sólyom László köztársasági elnök nem írta alá és nem hirdette ki a Ptk.-t, hanem október 13-án megfontolásra visszaküldte a törvényhozásnak. A parlament hétfőn szinte egyhangúlag fogadta el a kormány által támogatott módosító javaslatokat. Ma záróvita és zárószavazás lesz a visszaküldött Ptk.-ról.

A szocialisták az államfő álláspontjával összhangban változtattak az alapítványokkal, a joggal való visszaéléssel, a belátási képesség hiányával, a testvérnek testvér vér szerinti leszármazottjával kötött házasságával, a társasházi tulajdonnal, az ingatlan-nyilvántartással és a haszonélvezeti jog megváltásával kapcsolatos szabályokon, de az elévüléssel és a foglalóval kapcsolatos egyes részletszabályok tekintetében nem osztották az álláspontját.

Az Országgyűlés várhatóan elfogadja a magyar jelnyelvről és a magyar jelnyelv használatáról szóló törvényjavaslatot, amelynek célja a magyar jelnyelv nyelvi státuszának elismerése, továbbá annak biztosítása, hogy a hallássérült és siketvak személyek a magyar jelnyelvet, illetve a speciális kommunikációs rendszereket használhassák és az állam által finanszírozott jelnyelvi tolmácsszolgáltatást igénybe vehessék.

Az illetékekről szóló, valamint a hiteles tulajdonilap-másolat igazgatási szolgáltatási díjáról szóló és az egyes kapcsolódó törvények módosítása alapján - ha az Országgyűlés hétfőn jóváhagyja - a tulajdoni lapról kiállított hiteles másolatért jövőre négyezer forint helyett 6250 forintot kell fizetni. A javaslat azt is tartalmazza, hogy a nem hiteles tulajdonilap-másolat papír alapon történő szolgáltatása megszűnik.

Olvasóink írták

  • 2. janika 2009. november 10. 17:28
    „Lehet, hogy most már nem csak az ügyvéd nélküli pácienseket rúgják ki majd a Tábla és a Legfelsőbb Bíróság határozatai elől? Hanem az ügyvád által képviselt, tolmácsolt ügyeket is?”
  • 1. napiszar 2009. november 09. 16:59
    „http://betyarsereg.f6.hu/”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Stratégiát váltanak a hazai textilesek

A hazai textil- és ruházati ipar számára stratégiai tervet készítenek a következő tíz évre a… Tovább olvasom