Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Adj gázt!-ügy: a bíróság elutasította a motorosok beadványát

A bíróság elutasította a Nemzeti Érzelmű Motorosok felvonulását tiltó határozat elleni beadványt.
Elutasította a Nemzeti Érzelmű Motorosok Adj gázt! nevű felvonulását tiltó rendőrségi határozat elleni beadványt a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság hétfőn. A döntés a Fővárosi Törvényszék honlapján jelent meg.

A Nemzeti Érzelmű Motorosok április 10-én, múlt szerdán bíróságon támadták meg a holokauszt áldozataira emlékező Élet menetével egy időre, vasárnapra tervezett, motoros felvonulásukat megtiltó rendőrségi határozatot.

Ennek előzménye, hogy Orbán Viktor kormányfő két nappal korábban, április 8-án utasította Pintér Sándor belügyminisztert: az Élet menete napján ne lehessen olyan típusú politikai természetű rendezvényeket tartani, amelyek sérthetnék a felvonulók emberi méltóságát.

A törvényszék tájékoztatása szerint a bíróság az ügyben korábban eljáró rendőrséggel egyetértve az Élet menete demonstrációra való tekintettel a motoros felvonulás elnevezését és útvonalát "egyfajta véleménynyilvánításnak értékelte". Elutasító döntését pedig a többi között arra alapozta, hogy az alaptörvény szerint a véleménynyilvánítás szabadságának gyakorlása nem irányulhat mások emberi méltóságának, a magyar nemzet, a nemzeti, etnikai, faji vagy vallási közösségek méltóságának megsértésére.

Az elutasító bírósági határozat szerint köztudomású tény, hogy a Dohány utcai zsinagóga épülete a magyarországi zsidó közösség vallásgyakorlásának színhelye, egyben kiemelkedő jelentőségű szimbóluma, és az is, hogy a perbeli rendezvény megtartásával egy napon a holokauszt áldozataira emlékezve az Élet Menete Alapítvány tart demonstrációt a budapesti, V. kerületi Carl Lutz rakparton.

A bíróság egyetértett a rendőrség álláspontjával, amely szerint a rendezvény elnevezése - Adj gázt! -, valamint bejelentett útvonala, amely elhalad a zsinagóga mellett, asszociációra ad alapot az Auschwitzban mérges gázzal meggyilkolt magyarországi zsidók kínhalálára, és egyben annak megismétlésére való felhívásként is értelmezhető, ami egyértelműen sérti az emberi méltóságot, a faji, vallási közösségek méltóságát.

A Nemzeti Érzelmű Motorosok vezetője, Jeszenszky Sándor április 10-én, a rendőrség tiltó határozata után arra hívta fel a figyelmet, hogy a "botránykővé vált rendezvényt" az elmúlt évben azonos címmel, és szintén az Élet menete rendezvénnyel egy napon tartották meg anélkül, hogy bárkiben félelmet vagy felháborodást keltettek volna. Közölte aznap azt is, hogy lemondott a Jobbik XI. kerületi elnöki tisztségéről, és kiemelte: a civil szervezet rendezvénye független a Jobbik tevékenységétől, és nem akarja, hogy személyén keresztül támadják a pártot.

A Nemzeti Érzelmű Motorosok egyesületének megmozdulását elítélte többek között a Fidesz-frakció, az MSZP, az LMP, a Demokratikus Koalíció, valamint a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, a Raoul Wallenberg Egyesület, a Szabad Emberek Magyarországért és az Élet Menete Alapítvány. Ugyanakkor a Társaság a Szabadságjogokért úgy vélte: a rendőrségnek, ha egyszer már tudomásul vette, nincs törvényes lehetősége utólag betiltani a motoros felvonulást.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. SP 2013. április 18. 21:06
  „""15. SP 2013.04.15. 22:32
  Ha már ennyire érzékeny
  és mellette igazságos is valaki,(!!!) akkor legfeljebb kérje azt,
  hogy a Dohány utcát, a rendezvény idejére, ami állítólag nem is esik egybe napszakban, kerüljék el a motorosok.""

  Így már ok. :)

  Mégis
  vonulhatnak a motorosok: elkerülik a zsinagógát
  http://nol.hu/belfold/megis_vonulhatnak_a_motorosok__elkerulik_a_zsinagogat”
 • 20. SP 2013. április 17. 07:21
  „Táncsics-díj átadása
  és visszavonása után lett megoldás. Motorosra is legyen.

  "Szaniszló
  megint kapott egy Táncsics-díjat.
  Ezúttal egy alternatívat. Az Emberiseg.hu nevű weboldal adományozta neki."

  http://www.hir24.hu/belfold/2013/04/16/szaniszlo-megint-kapott-egy-tancsics-dijat/~~fokusz”
 • 19. _csutak_ 2013. április 16. 18:07
  „@macs:
  Látom te már tudod a megoldást!
  Nem az állam dolga az ilyen hőbörgők megrendszabályozása, mert az nem fog menni.
  Láttam La Courneve-ben mire képesek némely nem a mi kontinensünkön születettek, ott sem ért semmit a csendőri, rendőri fellépés.
  De amikor az addig előtte is ott lakók egységesen szembe álltak velük, igen gyorsan rájöttek arra, hogy ha ott akarnak lakni/élni akkor nekik kel alkalmazkodni és nem a többségnek hozzájuk.”
 • 18. macs 2013. április 16. 14:36
  „16. _csutak_,
  igazad van, tényleg nem a legszerencsésebb megoldás a tiltás. Amennyiben emlékeim nem csalnak Prágában, amikor hasonló indíttatásból szerveztek felvonulást, akkor a prágaiak, élükön a polgármesterrel és a prágai püspökkel elállta az útjukat. Sokkal többre jutnánk, ha nálunk is hasonló módon fejeznék ki az emberek nem tetszésüket.”
 • 17. GondaIstván 2013. április 16. 09:23
  „A címmel nem lehet baj, hiszen a gáz szó nem önkényuralmi jelkép, hanem egy általánosan használt energiaforrás. Az útvonalon lehetett volna változtatni, pl. úgy, hogy a rendőrség biztonsági okokra hivatkozva már jóval a zsidó menet előtt zárja a Dohány utcát, és a motorosokat egy utcával arrébb terelik.
  Ráadásul most a TASZ-nak van igaza: ha már egyszer engedélyezték, nem lehet azt visszavonni.
  Tovább kell vinni a fellebbezést Strasbourgba.”
 • 16. _csutak_ 2013. április 15. 23:12
  „Nem értek egyet azzal amit a motorosok képviselnek!
  Ennek ellenére ha jogállamban élünk és szólás szabadság van akkor nekik miért nincs joguk elmondani amit akarnak?
  Milyen jogon feltételezi bárki is róluk, hogy nincs igazuk, a meghallgatásuk nélkül?
  Miből gondolja az államhatalom, hogy ő korlátozás nélkül bármit megtehet?”
 • 15. SP 2013. április 15. 22:32
  „Akkor
  aznap senki nem ad gázt? Megáll a járműforgalom is?

  Ha már ennyire érzékeny
  és mellette igazságos is valaki,(!!!) akkor legfeljebb kérje azt,
  hogy a Dohány utcát, a rendezvény idejére, ami állítólag nem is esik egybe napszakban, kerüljék el a motorosok.

  Apropó,
  a dohány szó is igen provokatív.
  A pénzt átvitt értelemben dohánynak is nevezik. Be kell tiltani az utca nevét is. És még millió más dolgot is.”
 • 14. bambinaXX 2013. április 15. 22:14
  „11. Ezzel mindenki tisztában van, felesleges a magyarázkodás..
  8, 9. Egyetértek. Nem szimpatizálok a vonulgatókkal, "menetekkel" - de ez az "adj gázt", már mint ötlet is gusztustalan..”
 • 13. Óperenciás 2013. április 15. 21:45
  „- A pénz beszél, a kutya ugat, a karaván halad! - mondta Zsebibaba...”
 • 12. KamuNeni 2013. április 15. 21:33
  „Helyes a birosag dontese!!”
 • 11. SP 2013. április 15. 21:11
  „A motor
  nem Cyclon B-vel működik!!!!

  Az a gáz, ami
  a motort működteti mint anyag, egészen más! Valójában benzin gőzt ad a motoros, vagy legfeljebb PB gázt.

  ""A Zyklon-B
  (néha Zyklon B[1] vagy Cyclon B alakban)
  egy cianidalapú rovarölő készítmény, amely kétes hírnevét annak köszönheti,
  hogy a második világháború idején a Harmadik Birodalom által üzemeltetett koncentrációs táborokban az emberek meggyilkolására használt gázkamrákban alkalmazták.[2]

  A Zyklon-B szemcséiből
  26-28 Celsius-fokon a levegővel keveredve
  hidrogéncianid gáz szabadul fel, ami belélegezve viszonylag gyorsan halálos mérgezést okoz.

  Használata után
  egy idő elteltével Karsai László történész
  szerint lehetetlenné válik kimutatni a környezetből a jelenlétét,[3] más források szerint a vakolat bizonyos összetevőivel reagálva olyan stabil vegyületeket alkot, amelyek a hidrogén-cianid jelenlétét később is kimutathatóvá teszik.[4]""

  http://hu.wikipedia.org/wiki/Zyklon%E2%80%93B

  Hogy lehet
  bárki ennyire korlátolt, hogy ezt a gáztéma trükköt beveszi?”
 • 10. pachakuti 2013. április 15. 20:58
  „A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság is térdre rogyott előttük.”
 • 9. Roland1000 2013. április 15. 20:57
  „SP, amit te a 7. kommentben írtál, na az egy próbálkozás a megvezetésre. Egy elég gyenge próbálkozás. Még annak ellenére is ezt írom, hogy - és most finoman és rébuszokban fogalmazok, így talán meg sem érted - sok gazdag emberről nagyon csúnya véleménnyel vagyok, mert elsősorban ők teszik tönkre a világot, és tartják nyomorban az emberiség nagy részét, de nem teszem egy lapra sem a cigányok, se, a zsidók, sem a magyarok, stb... mindegyikét.

  És jól elbeszélgethettek itt arról, hogy jaj, csak vonulgatnánk kicsit épp akkor, épp ezzel a címmel, na de nem értem, hogy miért, hiszen ti mind tudjátok, hogy mi az ábra. Abban bíztok, hogy erre téved valami félh..e?”
 • 8. Roland1000 2013. április 15. 20:50
  „Na, most nem leszek népszerű, de maradjunk annyiban, hogy habár nem értek egyet ezzel a sok vonulgatással - vonulnak a melegek, meg a zsidók, mert minek szítani az indulatokat, hiszen a magyar emberek is ezerszer vonulgathatnának (a hitelek miatt tönkrement családok, a bűncselekmények sértettjei, az éhbérért dolgozó melósok, a becsapott, megvezetett szavazók, a háború magyar áldozatainak leszármazottai, stb.) -, DE elég ízléstelen egy holokauszt megemlékezés mellé "Adj gázt" elnevezésű vonulást szervezni.

  Én sem engedélyeztem volna. Nekem is az jut eszembe az Adj gáz-ról, mint ami az ellenzőinek, és ti is tökéletesen tudjátok, hogy mi a helyzet..., ugye? És mivel tavaly is ugyanazon a napon szervezték a felvonulást, mint amikorra a holokausztra emlékezők, így aztán kár is magyarázkodni, mert elmebeteg, akinek nem egyértelmű a cél és az indíttatás.”
 • 7. SP 2013. április 15. 20:33
  „Az egy
  pszichiátriai esemény,
  ha valakinek mindenről -"az" -, azaz csak egy bizonyos dolog jut az eszébe. Aki ezt még be is veszi, az is kezelésre szorul.

  Végtelen
  számú dolog van,
  amit kapcsolatba lehet hozni manipulatív módon azzal a bizonyos háborús eseménnyel.

  Végtelen
  számú packázási lehetőséget is generál. Nevetnek rajtunk, hogy mi milyen nagy balekok vagyunk.

  Szomorú,
  a magyarnak nevezett bíróság is megetethető.”
 • 6. Mozimasiniszta 2013. április 15. 20:29
  „ha ! nem mindennap az a lózung csurogna a szájukból hogy : "a magyar igazságszolgáltatás független a
  a mindenkori hatalomtól" hát nem csodálkoznék rajta...na most, nem kellene nyugdíjazni néhány bírót idő előtt ?
  Orbán már megint rúgott egy gólt a saját kapujába...! hogy akik mindezeknek a hátterében állnak nemfognak
  ezek után sem együttérzést, sem tiszteletet kapni - annyi se mint korábban. Ez csak olaj a tűzre .... ha nemvolt ellenséges színezete a felvonulásnak, ezek után lesz...(szerintem)”
 • 5. RádyJóska 2013. április 15. 20:17
  „Akkor el kellene távolítani azokat a vezetékeket is a tisztelt polgártársak otthonaiból - intézményeiből, amelyek netalán rossz emlékeket ébresztenek - idéznek fel. Vagy?”
 • 4. gthomek 2013. április 15. 19:50
  „Ha a jobbik székháza előtt szervezek egy "Köpj le egy <moderálva>" felvonulást azzal nincs semmi gond ugye ? Hiszen a jobbik még véletlenül sem <moderálva>.”
 • 3. _csutak_ 2013. április 15. 19:45
  „Ezt úgy nevezik, hogy JUSTIZMORD!
  A diktatúrák kedvence.”
 • 2. 6664 2013. április 15. 19:34
  „...széllel szemben nem szabad p....ni...”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz: a Gyurcsány-Bajnai-korszakban eltőzsdézték a nyugdíjak reálhozamát

Most biztonságban van az emberek nyugdíja - mondta Hoppál Péter. Tovább olvasom