Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Aggódik az LMP a romániai népszámlálás visszaélései miatt

Aggodalommal tölti el az LMP-t, hogy a romániai népszámlálás során folyamatosan visszaélésekről, szabálytalanságokról érkeznek hírek.
Az ellenzéki párt az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében azt írta: reméli, hogy a román kormány mindent elkövet a felmerült jogsértések kivizsgálása érdekében. Dorosz Dávid, a parlament nemzeti összetartozás bizottságának LMP-s tagja emlékeztetett arra, hogy a visszaélésekkel, szabálytalanságokkal összefüggő legtöbb panasz Kolozs, Bihar, Szatmár, Maros, Temes, Szeben, valamint Bákó megyéből érkezett, és jellemzően a népszámlálási űrlappal, illetve az etnokulturális jellemzőkkel kapcsolatban merültek fel problémák. Példaként azt írta, hogy az etnokulturális jellemzőkkel kapcsolatos kérdést többször nem tették fel, ha pedig az adatszolgáltató ezt szóvá tette, azt válaszolták, hogy ez nem kötelező.

Előfordult olyan eset is - folytatta -, hogy nem akarták beírni a nemzetiséget, megpróbálták lebeszélni a kérdezettet a nemzetiségre vonatkozó adatok megadásáról, vagy csak többszöri felszólításra írták azt be. Az is megesett, hogy a nemzetiséghez érve az állampolgárságra kérdeztek rá, és oda románt írtak be - tette hozzá. A politikus szerint ugyanakkor bizakodásra ad okot, hogy a romániai magyar politikai, egyházi és más civil szervezetek egységesen sorakoztak fel és fogtak össze a népszámlálás sikeréért, "hiszen az valóban összmagyar érdek".

Olvasóink írták

 • 4. igazságkereső 2011. november 02. 08:58
  „Az LMP jobban tenné, ha a Gyurcsány-Bajnai kormány regnálása alatt elkövetett jogsértések miatt aggódna és tenne lépéseket annak tényleges feltárása érdekében! Vagy a magyarországi polgárok egyre romló helyzete hidegen hagyja az LMP-t, vagy mi ez a látványtervezés a romániai népszámláláskörül, amihez tulajdonképp jogilag egyáltalán nincs is közünk! A magyarországi közelmúlt jogsértéseihez viszont lenne közünk, " mi az hogy, nagyon is", hogy egy "klasszikust" is idézzek, de ezek feltárásához valahogy egyik pártformáció sem akar közelebb kerülni! Vaj´h ugyan miért nem?!!”
 • 3. deszkás 2011. november 01. 20:34
  „JÓZSOCI! Erőszakos beolvasztás? Erről nekem nem beszéltek mikor odaát voltam,de kimoderálnák (joggal) ha leirnám kiket és miért "emlegettek" a 93 ezer négyzetkilométeren.Itt nincs ám erőszak itt csak rózsaszinű köd van.”
 • 2. Jozsoci 2011. november 01. 17:40
  „1. Neked nem számít, hogy a magyarságukat féltve őrző, a mostani Romániában élő magyarokat erőszakosan beolvasztják? A választási terüketek szétszabdalása, a színmagyar megyéknek a román többségűekhez való csatolása is erre megy ki. Azt nem tudom, hogy a magyar szervezetek mit csinálnak a kormányban! Ott is így van, mint nálunk, hogy aki a húsosfazék közelébe kerül , az csak a saját pecsenyéjét sütögeti? Az LMP-nek meg a többi ellenzéki pártnak teljesen felesleges bejárni a Parlamentbe, és a falra hányni a borsót.”
 • 1. zoltanszabo 2011. november 01. 16:53
  „A romániai népszámlálás " össz magyar érdek ..."
  MIRŐL beszél ????? miközünk hozzá mit csinálnak Romániában ??? az LMP megint olyasmivel foglalkozik amihez semmi köze !!
  Itthon a Parlamentben verje az asztalt !!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Részegen tört-zúzott autójával Székesfehérváron

Két autót, egy fa telefonoszlopot és egy kerítést tört össze keddre virradó éjszaka egy részeg férfi. Tovább olvasom