Délmagyar logó

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 26°C Még több cikk.

Aláírták a bérmegállapodást a rendvédelmi dolgozók

Szerda délután aláírta a bérmegállapodást a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének (FRDÉSZ) elnöke, valamint az igazságügyi és rendészeti miniszter.
Draskovics Tibor szerint elfogadható és tisztességes kompromisszum született, amellyel a kormány megteremtette a "munkabéke" feltételeit. Kónya Péter azt mondta, korrekt tárgyalások eredményeként született a megállapodás, de a teljes munkabékéhez még az Egységes Közszolgálati Sztrájkbizottsággal is meg kell egyeznie a kabinetnek.

A FRDÉSZ elnöke elmondta, a megállapodásban zömmel béren kívüli juttatásokról - étkezési jegy, üdülési csekk, ruhapénz - van szó, ezekkel próbálják reálértéken tartani a fizetéseket. Kónya Péter azt pontosan nem tudta megmondani, hogy ezek milyen mértékű juttatást jelentenek, hisz a megállapodás mind a hét ágazati szakszervezet esetében különbözik. Van olyan kis létszámú munkavállalói csoport, amelynek a reáljövedelme valamelyest magasabb lesz, de olyan is, amelynek alacsonyab. Összességében azonban a kiegészítő juttatásokkal a jövedelmi pozíciók többé-kevésbé reálértéken maradnak - fogalmazott Kónya Péter.

A szaktárca vezetője az aláírás után elismerte, hogy az ágazat dolgozóit kemény feltételek elé állították, hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a 13. havi illetmény felfüggesztése, illetve a bérfejlesztések elmaradása a jelenlegi gazdasági helyzet következménye, azaz "a világ kényszere". A fegyveres és rendvédelmi dolgozók megértették, hogy ezekhez a feltételekhez alkalmazkodni kell, hisz szolgálatot teljesítenek, amit el kell látni - fogalmazott. Draskovics szerint a megállapodás garantálja, hogy az ország biztonságáról gondoskodni hivatott szervezetek tisztességgel elvégzik a munkájukat, sőt úgy látja, a béren kívüli juttatásokkal elfogadható feltételeket nyújtanak a munkavállalóknak.

A megállapodás részeként az ágazat érdekképviselete vállalta, hogy demonstrációs moratóriumot hirdet akkor, ha a kormánynak sikerül megállapodnia az Egységes Közszolgálati Sztrájkbizottsággal, és a vállaltaknak maradéktalanul eleget is tesz. Kónya Péter elmondta azt is, az ágazati szakszervezetek többsége nagyjából azonos feltételek mellett állapodott meg a jövő évi bérekről, illetve a kiegészítő juttatásokról, a honvédelmi tárcát kivéve. Itt egyelőre csak előmegállapodást kötöttek, végleges januárra várható. Ami pedig a munkaügyi pereket illeti, a kormány és az érdekképviselet közösen úgy döntött, hogy megpróbálnak peren kívüli egyezségre jutni - tette hozzá.

Olvasóink írták

  • 1. trainman 2008. december 17. 19:59
    „TMRSZ?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A MÁV nem enged

Nem tudja teljesíteni a MÁV a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének (VDSzSz) követeléseit -… Tovább olvasom