Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

Almablokád Szabolcsban

Több száz gazda vesz részt munkagépekkel és személyautókkal a szabolcsi gyümölcsfelvásárlók telephelyei köré szervezett blokádokban.
Az előzetes hírekkel ellentétben nem három, hanem csak kettő helyen demonstrálnak a szabolcsi almatermelők. A Mátészalkára bejelentett megmozdulást azért nem tartották meg, mert az ottani üzem még nem kezdte meg a felvásárlást. Így hétfőn hajnalban összesen két helyen, Kisvárdán és Vásárosnaménynál kezdődtek el a tiltakozó megmozdulások. A hírt megerősítette Budai Gyula, a Magosz szövetségi igazgatója is.

Kisvárdánál 60 munkagép, Vásárosnaménynél pedig 100 munkagép és 150-200 személyautó torlaszolja el a helyi gyümölcsfelvásárlók telephelyeit hétfő hajnal óta. A termelők azt állítják, hogy a különféle szakmai szervezetek 30-34 forintban határozták meg az alma önköltségi árát, így céljuk az, hogy a jelenlegi 15 forint helyett legalább 30 forintot adjanak a felvásárlók a gyümölcs kilójáért. Azt állítják, hogy míg ebben nem jutnak egyezségre a cégekkel, marad a blokád.

Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke Vásárosnaménynál azt mondta, hogy a felvásárlók a tárgyalások közben a lengyel gazdákra hivatkozva állapították meg az árat. Jakab István állítása szerint azonban Lengyelországban 10 eurocentes - körülbelül 24 forintos - felvásárlási árat határoztak meg, ám ezt a lengyel gazdák sem fogadták el.

Szigeti Zoltán, az Agrana-Juice Magyarország Kft. ügyvezetője a termelőkkel való tárgyaláson annyit mondott, hogy a világpiaci árak 15-20 forintnál magasabb induló árat nem indokolnak a léalma esetében.

Budai Gyula, a Magosz szövetségi igazgatója szintén Vásárosnaményben arról beszélt, hogyha napokon belül nem lesz megegyezés, akkor több milliárdos lehet a kár.

Szabolcsban 15 ezer ember él az almatermelésből.

Olvasóink írták

 • 17. Éhen 2008. augusztus 25. 22:21
  „Tessék már mondani, mi is van most? Ha mindenki 30 Ft-ot akar az almájáért, akkor miért kell a blokád? Vagy van, aki 15-20-ért is oda adja? A nagy blokádosok miért nem azokon verik el a port? Röhej az egész, Gaskó-Budai-Jakab egy (Fidesz)követ fúj, a hülyék meg beveszik a cumit. Mi az, hogy nem adják el az almát annyiért, inkább haggyák elrohadni? A kis pénz nem pénz, inkább éhen halnak? Meg kivágják az almáskertet - és akkor mi lesz?”
 • 16. Alma? 2008. augusztus 25. 21:43
  „Hát sok is az a 30Ft nem de? És mennyi pl egy almát nem látott,almalé néven eladott lötty? Időszerű lenne észrevenni,itt valami nincs rendben ebben az országban! Ja és csak itt ebben az "országban" megy a nép a hazai dolgok ellen! Ez nem semmi,támogassuk még a multikat nemde,pedig a DM írta,hogy ha megszűnnek a kedvezményeik 2011-től akkor elhúznak! Miért is?”
 • 15. Ful 2008. augusztus 25. 21:40
  „Én is kivonulok, mert a fizetésemből épphogy 0-ra jövök ki.
  Többet kell befektetnem a lakásra, rezsire, benzinre, mint amennyit 5-én utalnak!
  Hol kell jelentkeznem a demonstrációra és mit hagyjak az aszfalton magam után???”
 • 14. Athéné 2008. augusztus 25. 19:45
  „CIDI: A foglalkoztatják egy t,a legálisan pedig egy s.Ha ezt már tudod,hozzászólhatsz!”
 • 13. CIDI 2008. augusztus 25. 15:49
  „Majd én is mindjárt elkezdem sajnálni a szegény magyar gazdákat. Csak legalbb 1 azaz egy éhező gazdát látnék. S, amennyit sumákolnak a támogatásokkal, szerintem azzal az 1/3-dal ott vannak mint az osztrák gazda. Arról nem is beszélek, hogy itt a délalföldön meg foglalkoztattják a sok románt, persze gondolom teljessen legálissan..............”
 • 12. N.P. 2008. augusztus 25. 15:30
  „főni

  Az EU a támogatási (pld. földalapú, tárolási stb.) rendszerével éppenhogy tompítja a nagy kilengéseket. A szállítási költségek mindig is benne voltak és most is benne vannak az árakban. Józanul senki sem képzelheti, hogy majd a vevő megy el szabolcsba 3 kiló almáéért.”
 • 11. főni 2008. augusztus 25. 14:02
  „Ha tisztán a piac törvényszerűségei érvényesülnének az EU agrárfolyamataiban, akkor valószínűleg nem váltakoznának a ráfizetéses és extra profittal járó évek. Kialakulhatna a kereslet és kínálat egyensúlya, s a minőségi előrelépések irányába lehetne elmozdulni.
  Az olcsó alma szegedi megjelenéséről csak annyit, hogy ide lehet hozni, de a szállítás és értékesítés költségei meg fognak jelenni az árban, s onnantól nem biztos, hogy mindenki olcsónak találja.”
 • 10. N.P. 2008. augusztus 25. 13:24
  „Ki emlékszik a makói hagymások néhány évvel ezelőtti sirámaira? Most, amikor betegre keresik magukat - persze meg is dolgoznak érte - miért nem vonulnak az utakra, hogy az extraprofitból befizetnének az államkincstárba? Ez van az egész mezőgazdasággal is. Hol van szegeden az olcsó alma? Miért nem hozzák el ide a termelők ? Egyszerűbb, kifizetődőbb sírni ?”
 • 9. mz 2008. augusztus 25. 12:36
  „Azért jó olvasni, hogy egyre többen értik miről szól a magyar mezőgazdaság kiszolgáltatott helyzete, a semmittevő kormányzati politika és az agyonfinanszírott multik!
  Remélem sikerül valami eredményt elérniük!
  Nem szabad hagyni, hogy a magyar élelmiszert a saját hazánkból kiszorítsa a külföldi áru. Ennél nagyobb kiszolgáltatottsága nem lehet egy országnak.”
 • 8. főni 2008. augusztus 25. 11:52
  „A támogatási rendszer valóban nem jó. A magyar mezőgazdaság kiszolgáltatottságának csak a mértékéről érdemes vitatkozni, ugyanis létét tényként kell kezelnünk.
  Az olcsó almának és más gyümölcsöknek pedig lehet örülni, de hosszú távon ez a magyar társadalom élelmiszerellátásának veszélyes kiszolgáltatottságához fog vezetni, ugyanis több éven keresztül veszteségesen termelni nem tud a magyar agrártársadalom. A gyümölcsösöket pedig nem lehet néhány évre műveletlenül parkoltatni, a jobb értékesítési lehetőségekre várva. Vagy művelik, vagy kivágják. Akkor pedig még jobban eláraszthat bennünket az ismeretlen eredetű és minőségű élelmiszer. Kell ez nekünk???”
 • 7. Skipper 2008. augusztus 25. 11:07
  „Arról miért nem tudósítottak, hogy a Karsai féle dinnyblokád után 2 nappal ismét 20 ft volt az ár 30 helyett Békésben, és 30 ft alatt van most is a Nyírségben?”
 • 6. hajaj 2008. augusztus 25. 09:47
  „Neked 30 Ft soha nem lesz az alma. Annyiért vásárolja fel az értékesítő, a kereskedő, és neked majd adja 50-60 Ft-ért.... Ez a multik átka. És akkor lehet veszekedni, hogy a multi jó, vagy nem jó. Hoz-e munkahelyet, vagy amennyit megszüntet, több, mint amit hoz. A lényeg a lényeg, a multit nem érdekli sem a termelő élete, sem a vásárló élete, és pénztárcája. Őt a saját pénztárcája érdekli csak, és csupán. A haszon, a nyereség.”
 • 5. Koszta Péter 2008. augusztus 25. 09:41
  „A probléma magva, hogy külföldön állami dotációtól olcsó az alma, a hús, avagy a gabona... Már sok-sok évvel ez (még az EU) előtt azt mondta egy német gazda nekem, hogy az állami dotáció nélkül nullára jönne ki... Tehát neki a "haszon" a dotáció...
  Nos, náluk az EU-ban is megmaradt a dotáció, nálunk a gazda viszont dotációt csak 1/3 annyit kap mint az EU-s (vetély)társa...
  Hol itt a tiszta verseny politikája? Ki az aki így a csatlakozást megszavazta, aláírta?
  Sajnos nem azok voltak, akik most egymással "harcolnak"...
  Feltétel rebdszereket nem a gazdák és nem a felvásárlók szabnak... Hiába harcolnak... Blokádoznak...
  Kormányzati szinten lett a mezőgazdaságunk elszabva, rombolva, EU-s érdekeknek eladva, 1/3 annyi dotációval a "versenyképességtől" megfosztva...”
 • 4. magda 2008. augusztus 25. 09:37
  „Ettől a blokádtól aztán a felvásárlók annyira megijednek,hogy holnaptól legalább 100-Ft-ot fognak adni az alma kilójáért.Nem jobban járnának inkább a termelők,ha a Magosz,vagy egyéb illetékes szervezet a termelők által ellenőrzött értékesítési egyesülések /szándékosan nem mondom,hogy szövetkezetek/ létrehozásán fáradoznának? /Magdolna/.”
 • 3. SP 2008. augusztus 25. 08:34
  „Nekem kispénzűnek jó a multi alma. Hozza a piacra a termelő, hogy én is meg tudjam venni és jól jár. A nepper+Áfa kimarad.
  Karsai nincs a dologban?”
 • 2. kisguci 2008. augusztus 25. 08:04
  „Várom az olcsó alma megjelenését a piacokon és városokban! Ha 30 Ft lesz kilója több ládával veszek én is!”
 • 1. ekerö 2008. augusztus 25. 07:29
  „Hajrá magyarok!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeptemberben a tejtermelők is demonstrálnak

Augusztus helyett szeptemberben ugyan, de valószínűleg megtartják tervezett demonstrációjukat a… Tovább olvasom