Délmagyar logó

2016. 10. 27. csütörtök - Szabina 6°C | 12°C

Amit az iskolakezdési támogatásról tudni kell

Magyarország - A természetbeni iskolakezdési támogatás a tanév első napját megelőző és azt követő hatvan napon belül, azaz július 1-jétől október 31-éig adható tankönyv, taneszköz, ruházat megvásárlásához – hívta fel a figyelmet a Magyarországi Szülők Országos Egyesülete.

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény értelmében a munkáltató a közoktatásban tanuló gyermek számára az adóév első napján érvényes havi minimálbér 30 százalékáig terjedő értékben adó- és járulékmentes iskolakezdési támogatást adhat. Az iskolakezdési támogatást a munkáltató, a bér kifizetője a közoktatásban részt vevő gyermek, tanuló számára adja a családok támogatásáról szóló törvény alapján családi pótlékra vagy hasonló ellátásra jogosult szülő vagy a vele közös háztartásban élő házastárs útján. Értelmezésük szerint a gyermeket nevelő nagyszülő, gyám, nevelőszülő vagy más nevelésre jogosult is kaphat munkáltatói támogatást, ha ő jogosult a közoktatásban tanuló gyermek után járó családi pótlék felvételére.

A munkáltatói iskolakezdési támogatás gyermekenként, évente egy alkalommal mindkét szülőnek adható. Így egy tanköteles korú gyermek iskolakezdését a munkaadók akár 42 ezer 900 forinttal is támogathatják. Több gyermek esetén ennek többszöröse is lehet az iskolakezdési támogatás összege.

A megvásárolt tanszerekről kérhetünk számlát, vagy fizethetünk utalvánnyal. Illusztráció: Segesvári Csaba
A megvásárolt tanszerekről kérhetünk számlát, vagy fizethetünk utalvánnyal.
Illusztráció: Segesvári Csaba

A természetbeni támogatást két módon kaphatják meg a szülők: a munkáltató, illetve a bér kifizetője nevére szóló, az elszámolható termékek beszerzéséről kiállított számla ellenértékének az említett időszakban történő utólagos megtérítése révén. Ebben az esetben a szülő a hozzá legközelebb eső üzletben is megveheti az iskolakezdéshez előírt eszközöket, felszereléseket, ruházatot, és a munkáltató nevére kiállított számla ellenében az iskolától kapott tankönyvcsomagot. A munkáltató tankönyv, taneszköz, ruházat vásárlására jogosító Sodexho Pass iskolakezdési támogatási utalványt is adhat a szülőknek, amelyet országosan 14 ezer üzletben – hipermarketek, szupermarketekben, könyvesboltokban, papír-írószer üzletekben, valamint ruházati üzletekben, sportboltokban – lehet beváltani. Ebben az esetben az iskolakezdési támogatási utalványt elfogadó üzletek akár 20 százalék kedvezményt is adhatnak termékenként a vásárló szülőknek.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Morvai Krisztina Magyar Gárda-mellényben

Morvai Krisztina és ifjabb Hegedűs Loránt református lelkész is a jogerős bírósági ítélettel… Tovább olvasom