Délmagyar logó

2017. 04. 30. vasárnap - Katalin, Kitti 5°C | 15°C Még több cikk.

Andor: égető probléma a fiatalok munkanélkülisége

Súlyos és égető problémának tartja Andor László foglalkoztatáspolitikáért és társadalmi befogadásért felelős uniós biztos azt, hogy az Európai Unió egyes tagállamaiban a 25 év alatti fiatalok tömegének nincs munkája.
Andor László a csütörtökön kezdődő és részben ezzel foglalkozó uniós csúcstalálkozót megelőzően pár órával magyar újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy a fiatalok munkanélkülisége nem minden tagállamban azonos súlyú gond, egyes országokban viszont ennek komoly demográfiai következményei is jelentkeznek, mint például az elvándorlás vagy a születések számának csökkenése.

A biztos rámutatott, hogy miután a spanyolországi Indignados mozgalom 2011-ben elindult, és tömegével özönlöttek a tiltakozó fiatalok az utcára, valamint azon a nyáron Londonban is zavargások törtek ki, a bizottság új válaszokat kezdett keresni a problémára, új eszközökkel próbált előállni a fiatalok munkanélküliségének kezelésére. Ahogy a biztos fogalmazott: tudatosítani kell például egyes tagállamokban, mondjuk, Luxemburgban vagy Ausztriában, hogy attól, hogy ott nincs ilyen mértékű probléma, nekik is foglalkozniuk kell azzal, hogy a spanyol és az olasz fiatalok tömegének nincs állása, hogy ez egy európai léptékű kérdés.

Andor László arra is kitért, hogy februárban az uniós állam- és kormányfők egyöntetűen támogatták, hogy a következő hét évben az unió 6 milliárd eurót fordítson erre a problémára, ami szorosan kapcsolódik a bizottság által kidolgozott ifjúsági garanciára vonatkozó javaslathoz. Ez a garancia azt szavatolná, hogy minden 25 év alatti fiatal az iskola elhagyását vagy a munkanélkülivé válást követő négy hónapon belül gyakornoki helyet, állást vagy továbbtanulási, képzési lehetőséget kapjon. Andor szerint nem sokkal később már megfogalmazódott az a bírálat is, hogy hatmilliárd euró hét évre elosztva "semmire sem elég, csak csepp a tengerben". Ennek orvoslására született az a kezdeményezés, hogy kívánatos volna, ha a tagállamok ezt a hatmilliárdot minél előbb, az első két évben el is költenék, és utána lehetne tárgyalni arról, hogy a hétéves keretköltségvetés más fejezeteiben található, fel nem használt forrásokból még csoportosítsanak át pénzt erre a célra.

A magyar biztos arra számít, a csúcs résztvevői arról döntenek majd, hogy a tagállamok októberre kidolgozzák, hogyan tervezik a maguk részéről megvalósítani ezt az ifjúsági garanciát. A biztos azt is megerősítette, hogy Magyarországon például kezdetben négy régióban indulhat be a projekt, amelyhez Budapest a hétéves pénzügyi keret számai alapján összesen mintegy 15 milliárd forint uniós forrásra számíthat.

Andor ugyanakkor figyelmeztetett, hogy az ifjúsági munkanélküliség problémája nem oldódik meg a makrogazdasági körülményektől függetlenül, vagyis amíg a legsúlyosabban érintett országok recesszióban vannak. A biztos világossá tette, hogy szerinte a mostani csúcstalálkozó napirendjén éppen ezért a gazdasági és monetáris unió átalakításának is szerepelnie kellene, de - mint fogalmazott - ebben a témában az érdemi döntések őszre, októberre tolódtak.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz: vitathatatlanul jobban teljesítünk a foglalkoztatásban is

A Fidesz szóvivője szerint Magyarország vitathatatlanul jobban teljesít a foglalkoztatásban is, mint… Tovább olvasom