Délmagyar logó

2016. 12. 05. hétfő - Vilma -6°C | 4°C

Andorra kiadta Farkas Pétert

Andorra kiadta Magyarországnak szerdán Farkas Pétert, akit december 26-án fogtak el - közölte szerdán az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium sajtóosztálya, miután az erről szóló döntést meghozta az andorrai hatóság.
Az igazságügyi tárca tájékoztatása szerint az ORFK Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központ munkatársainak harminc napjuk van arra, hogy a volt olimpiai bajnok birkózót Magyarországra szállítsák.

Bényi Mónika, az ORFK szóvivője a kiadatásról szóló döntés nyilvánosságra kerülését követően az MTI-nek azt nyilatkozta: a törvényes határidőn belül intézkedni fognak a volt sportoló hazahozataláról.

Farkas Pétert december 26-án éjszaka egy andorrai hotelben fogták el. Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitány másnap sajtótájékoztatón jelentette be az elfogás tényét. Ismertetése szerint Farkas Péter öccse jogosítványával igazolta magát és elmondta, az elfogást megelőzően körülbelül egy hónappal előbb szerzett tudomást a nyomozóhatóság arról, hogy Spanyolországban tartózkodik a körözött sportoló.

A BRFK Nyomozó Főosztály Kábítószer Bűnözés Elleni Osztályának munkatársai több hónapos felderítőmunka eredményeként 2004. október 14-én házkutatást tartottak egy XVIII. kerületi családi házban, ahol több ezer tő marihuánát találtak a sok milliós ráfordítással átalakított, szellőző-, párologtató és világítóberendezéssel felszerelt helyiségekben. A három gyanúsítottat a helyszínen őrizetbe vették.

Farkas Károly, Farkas Péter és egy harmadik gyanúsított büntetőperében először felmentő ítélet született, amelyet később a Fővárosi Bíróság hatályon kívül helyezett, majd új eljárást rendelt el.

A sportolóra 2008 novemberében első fokon öt év fegyházbüntetést szabott ki a bíróság, testvérét, Farkas Károlyt hét évvel sújtotta kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények miatt. A többórás ítélethirdetés közben Farkas Károly rosszullétre hivatkozva szünetet kért, és a határozathirdetés folytatásakor már nem ment vissza a tárgyalóba. Órákkal később újabb szünetet tartott a bíróság, azután már Farkas Péter sem ment vissza a terembe.

Farkas Károlyt egy nappal később Vecsésen elfogták, az olimpikon azonban 2009 december végéig ismeretlen helyen tartózkodott. A sajtó többször írt arról, hogy Farkas Péter esetleg Thaiföldön bujkál.

A vádhatóság ezután az első fokon kiszabott ötéves szabadságvesztés súlyosítását kérte a szökésben levő Farkas Péterre, az olimpikon védője ugyanakkor felmentést indítványozott.

A másodfokú bíróság december 12-én Farkas Péter első fokon kiszabott büntetését két évvel, ötről hétre súlyosította, testvére, Károly hétéves és a harmadik vádlott hatéves büntetését pedig helybenhagyta. A bíró az indoklásban azt mondta, a vádlottak 2001 és 2004 között éveken át "irdatlan mennyiségű" kábítószert állítottak elő, aminek a sorsa azonban ismeretlen maradt, pedig nyilvánvaló, hogy értékesítették. Szerinte ha erre is kiterjedt volna a nyomozás, akkor akár életfogytiglannal is sújtható bűncselekmény miatt vonták volna felelősségre az elkövetőket.

Farkas Péternek a kiszabott hétéves jogerős fegyházbüntetés mellett egy korábbi felfüggesztett szabadságvesztés büntetését is ki kell töltenie.

Az Országgyűlés tavaly év végén fogadta el azt a törvénymódosítást, amely szerint januártól nem kaphat életjáradékot az olimpiai érmes sportoló - sem edzője vagy özvegye -, akit szándékos bűncselekmény miatt végrehajtandó szabadságvesztésre ítélt a bíróság.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öt évet kapott a darabolós gyilkos

Nem jogerősen öt év börtönbüntetésre ítélte első fokon a Baranya Megyei Bíróság azt a férfit, aki… Tovább olvasom