Délmagyar logó

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 10°C | 16°C Még több cikk.

ÁNTSZ: a lakosság felét érinti a pollenszezon

A pollenszezonok kétharmadában a levegő napi pollenkoncentrációja olyan magas, hogy a magyar lakosság felének, tehát mintegy ötmillió embernek tüneteket okoz - közölte Páldy Anna, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Országos Környezetegészségügyi Intézetének főigazgató helyettese szerdán.
Az éves pollenszezon zárása alkalmából tartott budapesti sajtótájékoztatón elmondta: idén március közepén indult el az igazi szezon, ami október közepére már szinte mindenhol lecsengett. Hangsúlyozta: a szezon ugyan rövidebb volt, összességében viszont magas maximum értékeket produkáltak.

A parlagfű pollenszórását 1992 óta mérik az úgynevezett aerobiológiai hálózattal. Idén Nyíregyházán mérték parlagfű pollen esetében a valaha mért legmagasabb napi pollenkoncentrációt - emelte ki, hozzátéve, hogy Nyíregyháza eléggé fertőzött terület, e tekintetben négyszer volt vezető a közelmúltban, ezért erre a régióra kiemelt figyelmet kell fordítani.

A pollenszezont az időjárás és a csapadék befolyásolja, minél enyhébb a tél, annál hamarabb indul be a szezon - mondta Páldy Anna. Az allergiát okozó növények közül leggyakrabban a parlagfű, az éger és mogyoró okoznak problémát. Ehhez kapcsolódóan felhívta a figyelmet arra is, hogy a 2000-es évek óta egyre divatosabbak a citrus és tiszafélék, pedig ezek is rendkívül allergének, így nagy terhet jelentenek a lakosságnak.

Páldy Anna szerint a parlagfű okozta "össztársadalmi jellegű problémát" rövid távú akciókkal nem lehet megoldani. Kifejtette: csak egy 15-30 évig tartó átgondolt mezőgazdasági és erdőgazdasági gyakorlattal, lakossági parlagfű elleni akciókkal kiegészítve lehet megszüntetni ezt a problémát.

A sajtótájékoztatón Paller Judit, országos tiszti főorvos elmondta: több év után az idei volt az első év amikor szolgálat nem kapott kormányzati támogatást a pollencsapdák és egyéb eszközeiket működtetéséhez, valamint hogy a népegészségügyi program részeként ambicionálják az önkormányzatokat és a civil szervezeteket, hogy a parlagfüvet irtani kell. Természetesen ettől függetlenül idén is voltak ilyen programok, amelyeket saját forrásból, az önkormányzatok és a civilek segítségével finanszíroztak.

Paller Judit kiemelte: a magyar lakosság 20-25 százaléka, minden negyedik-ötödik ember allergiás. A gyógyszeres kezelése, valamint a tünetek enyhítése komoly ráfordítást igényel, amihez az államnak komoly részesedést kell vállalnia és máshonnan kell elvonnia az ehhez szükséges forrásokat - tette hozzá az országos tiszti főorvos.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Országgyűlés: Vita a magánnyugdíj-pénztári befizetésekről

Folytatódik ma a jövő évi költségvetésről szóló törvényjavaslat általános vitája az Országgyűlésben. Tovább olvasom