Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Átadták a rektori és egyetemi tanári kinevezési okiratokat

Az okiratokat Balog Zoltán, Hoffmann Rózsa és Maruzsa Zoltán adta át.
Rektori megbízásokról és egyetemi tanári kinevezésekről szóló okiratokat adott át kedden Budapesten Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár és Maruzsa Zoltán felsőoktatásért és tudománypolitikáért felelős helyettes államtitkár. A rektorok kinevezését a miniszterelnök, az egyetemi tanárokét a köztársasági elnök írta alá.

Balog Zoltán az ünnepségen úgy fogalmazott: "van annak valamiféle szimbolikus jelentősége, hogy éppen a magyar kultúra napján adjuk át ezeket a kinevezéseket, hiszen a tudomány és a kultúra egymástól elválaszthatatlanok, ha a tudományban nincs kultúra, akkor az szakbarbárság, ha pedig a kultúrában nincs tudomány, akkor az dilettantizmus".

A miniszter felsorolt néhányat a kinevezettek foglalkozásai közül, így megemlítette, hogy van közöttük határon túli magyar egyetemet alapító mérnök-pedagógus, valamint operációkutató matematikus, filozófus-pedagógus, Artisjus-díjas orgonaművész, a Magyar Természettudományi Múzeum paleontológus tárigazgatója, továbbá fejlesztő szakmérnök, első doktori fokozattal rendelkező magyarországi hárfatanár, valamint közigazgatás-szervező urbanista, mezőgazdasági ökonómiával foglalkozó egyetemi tankönyveket író tanár és kastélykultúra terén járatos művészettörténész. Ha ilyen emberek tanítanak a felsőoktatásban, akkor nem csak tudást, hanem kultúrát is kapnak az ott tanulók - jegyezte meg.
Balog Zoltán beszédében szövetséget ajánlott a rektoroknak és az egyetemi tanároknak a felsőoktatás átalakítása terén, amely "még inkább konszenzust teremt a hallgatói érdekek, az egyetemnek a saját színvonalemelése" és Magyarország szükségletei között. Hangsúlyozta: a legfontosabb, hogy közös szövetséget kössenek a hallgatók, az oktatók és a kormányzati oktatáspolitika.

Meglátása szerint a felnőtt világ gondolkodását a hallgatóknak lefordítani sokszor "emberpróbáló feladat", amelyhez szükséges a kommunikáció és az emberi viszonyok kultúrája. Mindannyian abban vagyunk érdekeltek, hogy a magyar felsőoktatás színvonala emelkedjen, hogy versenyképesebb legyen mint amennyire most az, noha a magyar felsőoktatás ma is világszínvonalú eredményekkel rendelkezik, amelyeket tovább is kell vinni - állapította meg.

A rendezvényen két rektori megbízási és tíz egyetemi tanári kinevezési okiratot adtak át, további nyolc egyetemi tanári kinevezést későbbi időpontokban vesznek át.

Olvasóink írták

 • 5. Beroesz 2013. január 22. 22:45
  „"további nyolc egyetemi tanári kinevezést későbbi időpontokban vesznek át."

  Nem akarták nyilvánosság előtt, ennek a két lejáratódott figurának a kezéből megkapni a papírt. Inkább az ajánlott levél, mint Rózsa néni társasága.”
 • 4. markusj77 2013. január 22. 22:32
  „Akár milyen okos egyetemi tanár és rektor is valaki, irreálisan magas összegeket kapnak. Persze, elmondható, hogy ez viszonyítás kérdése, ami igaz is. Külföldhöz képest biztosan nincsenek túlfizetve. De valljuk be, hogy a hazai nyögvenyelős gazdasági helyzethez és ahhoz képest, hogy sok százezren-millión élnek idehaza 22, 47 ezer Ft-ból, illetve minimálbérből, ahhoz képest igen is sokat keresnek! Általános bérplafon kellene!!! Mi értelme, hogy egyesek havi 1 milliónál is többet keresnek, miközben a fél ország nyomorog?! Az "okosoknak" is csak egy gyomruk van és ilyen fizu mellett pár év alatt lakást, autót, sőt házat is vehetnének? Szóval, nem kéne szűkölködniük, de kicsit lejjebb kéne adni az igényekből! Mert nem csupán "buták" vannak a "szegények", a leszakadó társadalmi rétegek körében, hanem több diplomás munkanélküliek, takarítóként dolgozó tanárok, orvos rezidensek és jogászok is, akik azért mégiscsak nem a legbutábbak...”
 • 3. DobóI 2013. január 22. 20:10
  „1. maci53 2013.01.22. 16:00

  Korábban a szocik alatt, a "vedd meg a rektort" jelszó alatt 6,5 milliót kapott egy rektor.. No ezért lett ilyen drága a tanulás! Jelenlegi kormány lecsökkentette 2-2,5 millióra..”
 • 2. toth.andras.akos 2013. január 22. 16:21
  „"Az okiratokat Balog Zoltán, Hoffmann Rózsa és Maruzsa Zoltán adta át." - És a lemondásukról szóló nyilatkozataikat mikor adják át?

  1. maci53 2013.01.22. 16:00
  Kétmilliós bérplafon van a közszférában. Egyébként (ismerve a szakmai ambíciót, hozzáállását, eddigi tudományos életútját) Szabó Gábor az utolsó, akitől sajnálni fogom a javadalmazását.”
 • 1. maci53 2013. január 22. 16:00
  „Egy Rektor havi 3,5 milliót kap,ez évi 42 millió,csak a fizetése,ezmelett kocsit,telefon ,kaját,üdülést stb.
  Hány ilyen rektor van,mennyibe kerülnek ezek nekünk,?
  Tényleg drága a tanulás!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb támogatott nyelvi és informatikai képzések indulnak

A most megjelenő új képzésekkel együtt már csaknem tízezer ember számára nyílik lehetőség a… Tovább olvasom