Délmagyar logó

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 1°C | 6°C Még több cikk.

Átadták az idei Lőrincze Lajos-díjat

Átadták két pedagógusnak az idei Lőrincze Lajos-díjat és emlékérmet az Anyanyelvápolók Szövetségének idei, szombati közgyűlésén, amely a Kazinczy-emlékév és a Magyar nyelv évének is egyik záróeseménye volt.
A TINTA Könyvkiadónak az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az idei kitüntetettek Bozsik Gabriella és Nagy L. János, két kiváló tanáregyéniség, aki több évtizeden keresztül szívügyének tekintette a magyar helyesírás oktatását. Bozsik Gabriella az egri Eszterházy Károly Főiskolán szervezte meg a Kárpát-medence egyetemistái, főiskolásai számára a helyesírási versenyt, míg Nagy L. János 1992-től Gyulára, az Erkel Ferenc Gimnáziumba hívta össze vetélkedésre a legjobb középiskolás helyesírókat.

A Petőfi Irodalmi Múzeumban tartott közgyűlésen, a díjátadó után - a Magyar nyelv éve záróeseményeként - bemutatták a Vallomások című kötetet, amelyben 33 közéleti személyiség fejti ki gondolatait anyanyelvünkről a könyv szerkesztője és összeállítója, Grétsy László kérdéseire válaszul. A neves nyelvművelő azt firtatta, milyennek látják anyanyelvünk állapotát, más népek anyanyelvéhez viszonyított helyzetét, a magyarság megmaradásában és boldogulásában betöltött szerepét, illetve anyanyelvünkhöz fűződő érzelmi kapcsolatukat.

A TINTA Könyvkiadónál az Ékesszólás Kiskönyvtára 11. köteteként megjelent könyvben Andrásfalvy Bertalan, Benyhe János, Bőzsöny Ferenc, Faragó Laura, Fekete Gyula, Freund Tamás, Gömöri György, Görgey Gábor, Hámori József, Hiller István, Jókai Anna, Juhász Judit, Kornis Mihály, Korzenszky Richárd, Lackfi János, Lator László, Lukács Sándor, Makovecz Imre, Monspart Sarolta, Nádasdy Ádám, Nagy Bandó András, Pálinkás József, Péntek János, Pusztay János, Ráday Mihály, Schmitt Pál, Sediánszky János, Szakonyi Károly, Szinetár Miklós, Szokolay Sándor, Tandori Dezső, Temesi Ferenc és Vasy Géza válasza, vallomása olvasható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rekordrészvétel mellett választottak új polgármestert

Vérteskethelyen a település történetében rekordnak számító, csaknem 70 százalékos részvételi arány… Tovább olvasom