Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

Atombiztonság: Magyarország 2. a rangsorban

A Nuclear Thereat Initiative listája a hasadó anyagok tárolásának biztonságossága szerint állítja sorrendbe a világ országait.
Egy tekintélyes amerikai nem kormányzati szervezet jóvoltából elkészült a világ első "atombiztonsági" rangsora, illetve mutatószáma; Magyarország az előkelő második helyet fogalja el a listán, amely a hasadó anyagok tárolásának biztonságossága szerint állítja sorrendbe a világ országait.

Az atomfenyegetések elemzésével foglalkozó washingtoni székhelyű intézet, az NTI (Nuclear Thereat Initiative) szakértői a világ szinte összes országát megvizsgáltak, s ezek közül kiemelten kezeltek 32 olyan országot, ahol legalább egy kilogramm, atomfegyver előállítására is alkalmas, magasan dúsított uránt vagy plutóniumot tárolnak.

Az intézet öt kritériumot állított fel, amelyek alapján elkészítette a rangsort. Egyebek mellett a tárolt hasadóanyagok mennyiségét, az atomtárolók védelmét és hozzáférhetőségét, a nemzetközi előírások betartását és az átláthatóságot, a politikai stabilitást és a korrupciót vette figyelembe, illetve azt is, hogy az adott országban vannak-e olyan csoportok, amelyek ilyen anyagokra akarnak szert tenni.

Az NTI több száz létesítményt vizsgált meg szerte a világon, s arra a következtetésre jutott, hogy általában véve a hasadóanyagok tárolásának módja korántsem mondható biztonságosnak. A szervezet jelentése szerint egyes helyeken jól őrzik a hasadóanyagokat, de sok helyütt nem, és emiatt hozzájuthatnak olyan terrorszervezetek, amelyek nyíltan hangoztatták, hogy hasadóanyagokat akarnak beszerezni.

Az intézet egy indexet állított fel, hogy rangsorolja az országokat a hasadóanyagok tárolásának biztonságossága szerint. A rangsor élén Ausztrália áll 94 ponttal (100 a legmagasabb pontszám), s őt követi Magyarország 89 ponttal, majd utána Csehország (87) következik.

A listát Észak-Korea zárja 37 ponttal: a sztálinista ország az átláthatóság és a nemzetközi előírásoknak való megfelelés hiánya miatt került a rangsor végére. Pakisztán 41-es mutatószámmal rendelkezik a politikai instabilitás, a fegyveres csoportok jelenléte, a korrupció és a sok tároló létesítmény okán. Előtte Irán (46), Vietnam (48) és India (49) szerepel a listán.

Az öt "hivatalos" atomnagyhatalom a rangsor közepe táján helyezkedik el, elsősorban a készletek nagysága miatt, illetve Kína és Oroszország indexét a korrupció is rontotta. Nagy-Britannia a tízedik helyen áll 79-es mutatószámmal, az Egyesült Államok a 13-ik, 78-as indexszel. Franciaország a 19-ik (73), Oroszország a 24-ik (65), Kína pedig a 27-ik (52) az NTI rangsorában.

Olvasóink írták

 • 2. fili-busz 2012. január 12. 11:30
  „Vajon mikor minősítenek már le bennünket?
  Még sincs "rendjén", hogy valami pozítívat lehessen írni Mo-ról.”
 • 1. mezopeti 2012. január 12. 08:52
  „Szerintem az EU azonnal indítson eljárást Magyarország ellen.
  Tűrhetetlen, hogy ez a pökhendi kis ország egyenlő mérce alapján előkelő helyre került, s ha még ez nem elég az egyenlőbb országokat megelőzve!

  Amúgy gratulálok. Bármit olvastam eddig az intézményről, vagy bármikor amikor ott jártam, mindig az volt az érzésem, hogy nyugodt, fegyelmezett a légkör, és profi emberek végzik ott a munkájukat.
  Csak így tovább!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb eljárást kezdeményeznek Magyarország ellen az EU-nál

Kifogásolja három állatvédő egyesület az élőállatok Törökországba tartó szállításának körülményeit. Tovább olvasom