Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 18°C Még több cikk.

Átütő sikerű Modigliani-kiállítás Párizsban

Negyedmillió látogató kereste fel január elejéig a tragikus sorsú Amadeo Modigliani befejezetlen életművének 20 év óta első átfogó retrospektív tárlatát Párizsban.
A francia szenátus kiállítótermében, a Musée de Luxembourg-ban október 23-án nyílt meg és idén március 2-áig tart nyitva az 1920-ban 36 évesen elhunyt zseniális montmartre-i művész alkotásainak több mint egynegyedét - mintegy száz festményt, néhány szobrát és grafikáit - felölelő kiállítás, "A szomorú arcú angyal".A Luxembourg-kertben álló épület előtt több mint tíz hete mindennap több száz méteres sor kígyózik, hogy bejuthasson a különleges eseményre. A hétfőn és pénteken esti 1/2 11-ig nyitva tartó kiállítótermet a két nyújtott üzemelésű napon 3-4 ezren ostromolják. A hét többi napjain reggel 10-től este 8-ig fogadják a látogatókat.

A szenátus művészeti csarnokának termeiben kifüggesztett expresszionista vásznak több mint egyharmada első ízben kerül a párizsi közönség elé. Erotikus kisugárzású, szenzációs aktjait, amelyek annak idején rendőri fellépést kiváltó botrányt okoztak még sosem mutatták be egyazon tárlat keretében egységes sorozatként Párizsban.

Léopold Zborowski
A kiállításon szereplő portrék a század első két évtizedének meghatározó művészeit, Modigliani barátait, Chaim Soutine-t, Kisling-t, Chéront, Max Jacobot, Picassót, Apollinaire-t ábrázolják, felfedezőit és mecénásait, a művészetrajongó Paul Alexandre doktort, későbbi támogatóját, a képkereskedő Paul Guillaume-ot és leghűségesebb megrendelőjét, Léopold Zborowski lengyel költőt és műgyűjtőt örökítik meg. Festményein számtalan formában jelennek meg élete nagy szerelmei, Béatrice Hastings angol újságírónő, akivel két évig élt együtt viharos kapcsolatban, és az angyalarcú Jeanne Hébuterne, közös kislányuk anyja. Az elragadó fiatal lány 19 éves volt, amikor megismerkedett Modigliagnival, és a festő halálának másnapján, alig 22 évesen, második gyermekükkel várandósan kivette magát hatodik emeleti lakásuk ablakából.

Amadeo Modigliani, egy livornói szefárd zsidó kereskedőcsalád negyedik gyermeke 1920-ban, tüdőbajban és alkoholizmusban hunyt el a francia fővárosban. 1906-tól élt Párizsban. Eredetileg a szobrászattal jegyzete el magát, kariatida-vázlatai és a klasszikus görög szobrok ihlette, időtlenséget sugárzó zárt női arcmásait Constantin Brancusival közösen bérelt montmartre-i műtermükben készítette. Törékeny egészsége miatt kellett felhagynia a nagy fizikai erőnlétet igénylő szobrászkodással.

Kivételesen egyedi, sötét alaptónusú portréfestészetére a "vámos " Rousseau, Picasso és Cézanne, az impresszionisták és a fauvizmus, az afrikai primitív művészet egyaránt hatással voltak. Fokozatosan munkálta ki saját művészi kifejezésmódját, a személyiség szobrászi megközelítésű festői látásmódját, amely elszakad a valóság realista ábrázolásától. A párizsi kiállításon kivételnek számító négy tájképéből kettő látható.

mti

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kerek világot keresem

Somogyi Győző festő- és grafikusművész a magyar tenger északi partján, Salföldön lakik. Olyan… Tovább olvasom