Délmagyar logó

2017. 11. 17. péntek - Hortenzia, Gergő 6°C | 9°C Még több cikk.

Augusztustól indul felfelé a gázár

A gáz fogyasztói ára fogyasztással súlyozottan átlagosan 27 százalékkal emelkedik augusztus elsejével – jelentette be Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter a kormánydöntést követően. A távhőszolgáltatás díja ezzel párhuzamosan 18 százalékkal, az áram ára pedig 14,5 százalékkal emelkedik.
A gázfogyasztók esetében az évi 1500 köbméter alatt fogyasztóknak 25 százalékkal, az 1500 és 3000 köbméter közötti fogyasztói rétegnek 30 százalékkal, az e fölötti csoportban pedig 37 százalékkal emelkedik a földgáz fogyasztói ára. Az emelés mértékében már szerepel a földgáz általános forgalmi adójának szeptember elsejétől hatályos 5 százalékpontos emelése is.
A miniszter bejelentése szerint az ipari fogyasztóknak 12,6 százalékkal, az intézményi fogyasztóknak pedig – az áfakulcs öt százalékpontos emelésével együtt – 17,6 százalékkal növekszik a földgáz fogyasztói ára 2006. augusztus elsejével.
Kóka János összehasonlítva a hazai és a környező országok földgázárait, kiemelte: Ausztriához, Szlovákiához és Romániához képest még az áremelés után is Magyarországon a legalacsonyabb a földgáz fogyasztói ára. Kérdésre válaszolva hozzátette: a magyar fogyasztók az áremelést követően is a világ-

piaci ár valamivel több mint 60 százalékát fizetik meg.
A gázár szociális kompenzációs rendszerének kidolgozásával egy időben előkészítik azt a programot is, amely a háztartási energia hatékonyabb felhasználását támogatja európai uniós forrásokból. A gázártámogatásra jogosultak köre a kisfogyasztókon túl a nagycsaládosokkal és a nyugdíjasokkal, illetve azokkal a családokkal is ki-

egészül, amelyekben súlyos fogyatékossággal élő személy van – mondta Kiss Péter szociális és munkaügyi miniszter. Hozzátette, hogy ez a kör mintegy 1,1 millió állampolgárt jelent. A kedvezményezetteknek 1500 és 3000 köbméter fogyasztás között is ugyanolyan mértékű gázárat kell fizetniük, mint az 1500 köbméter alatt fogyasztóknak. Azaz az áremelkedés csak 25 százalék lesz 3000 köbméterig, szemben a támogatást nem élvező fogyasztó 30 százalékos áremelkedésével.
A kedvezményezetti kör 3000 és 5000 köbméter közötti fogyasztásnál élvezett támogatását a miniszter példával ismertette: 3000 köbméter felett a nem támogatottak 92 forintot, míg a támogatást élvezők 70 forintot fizetnek köbméterenként. A jogosultság feltétele, hogy az egy főre jutó havi jövedelem ne érje el a nyugdíjminimum kétszeresét, ami 51.600 forint. Egyedül élő nyugdíjasoknál a minimum háromszorosa a határ.
A miniszter ismertette a távfűtési támogatás mértékét is. Elmondta, hogy a kedvezményezettek a fűtési időszakra az idén havi 2500 forint támogatást kapnak. A gázártámogatásra ismertetett példában Kiss Péter elmondta: egy 90–100 négyzetméteres lakás 2145 köbméteres gázfogyasztása után havonta a támogatást élvezőknek 1836 forinttal kell többet fizetniük, a nem támogatott fogyasztóknak 2669 forinttal. Egy 4000 köbméteres gázfogyasztást feltételezve a pluszköltség a kedvezményezetteknek 2276 forint, az átlagfogyasztónak azonban 6622 forint. Az 50 négyzetméteres panellakásban élő nyugdíjasnak havonta 1750 forinttal kell többet fizetnie a távfűtésért, ami a „normál” fogyasztó esetében 2250 forintot tesz ki – mondta. Azok is támogatáshoz juthatnak, akik a kedvezményezetti körbe nem kerültek be. Az önkormányzatoknál ugyanis erre a célra 6 milliárd forint áll rendelkezésre.
A részleteket várhatóan október végéig dolgozzák ki. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fordítottak a gallok

Spanyolország–Franciaország 1–3 (1–1) Tovább olvasom