Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 3°C Még több cikk.

Az adótörvényekről is dönt hétfőn a parlament

A megyei önkormányzati vagyon és a megyei fenntartású intézmények államosításáról is dönthet ma az Országgyűlés.
A jövő évi adótörvényekről, az igazságszolgáltatási reformról, valamint a megyei önkormányzati vagyon és a megyei fenntartású intézmények államosításáról is dönthet ma az Országgyűlés.

A napirend előtti felszólalásokat és interpellációs időszakot alighanem annak taglalása uralja majd, hogy a kormány tárgyalásokat kezd a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) egy új típusú együttműködésről.

A képviselők ezután elsőként az igazságügyi reform részét képező törvények elfogadásáról döntenek. A kormány javaslata alapján elválna egymástól a Kúria - mai nevén Legfelsőbb Bíróság - és a bírói igazgatási szerv vezetőjének a személye. A megszűnő Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) igazgatási jogkörei az Országos Bírósági Hivatal parlament által választott elnökéhez kerülhetnek, akinek tevékenységét az Országos Bírói Tanács felügyelné.

A bírósági rendszer négyszintű maradna, a bírák jogállása pedig úgy változna, hogy háromévenként egy évre - a hozzájárulásuk nélkül - másik szolgálati helyre lehetne kirendelni őket. Az ügyészségi törvény módosításával 2012. január 1-jén megszűnhetnek, illetve az egységes ügyészi szervezetbe integrálódhatnak a katonai ügyészségek.

Ma dönt a Ház a jövő évi költségvetést megalapozó törvényekhez érkezett módosító javaslatokról, majd az előzetes napirend szerint a megyei önkormányzati intézmények államosításáról is. A kormány indítványa állami tulajdonba adná a megyei önkormányzatok vagyonát és intézményeit, valamint a Fővárosi Önkormányzat egyes egészségügyi intézményeit, cserébe az állam átvállalná a megyei önkormányzatok mintegy 180 milliárd forintos adósságát. Az előterjesztés zárószavazását egy hete a Fidesz kérésére halasztották el, így annak szövegén feltehetőleg ma még változtat a Ház.

Határozathatnak a tavaszi gyöngyöspatai eseményeket vizsgáló bizottság mandátumának meghosszabbításáról, illetve a mozgóképtörvény módosításáról is. Az utóbbi lényege, hogy a Magyar Nemzeti Filmalap támogatását a hatoslottó játékadójának 80 százalékban határoznák meg.

A szavazások sorát várhatóan a jövő évi adótörvények elfogadásával zárja az Országgyűlés. A felső áfakulcs így 27 százalékra emelkedhet, az egyszerűsített vállalkozói adó mértéke pedig a jelenlegi 30 helyett 37 százalék lehet 2012-ben. Az utóbbi módosításra - a kormánypárti képviselőcsoport tájékoztatása szerint - zárószavazás előtti indítvánnyal tesz javaslatot Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője és Rogán Antal, a gazdasági bizottság elnöke. Emellett az autósoknak jövőre baleseti adót kell fizetniük, a munkáltatói tb-járulékot szociális hozzájárulási adó váltja fel, a személyi jövedelemadóban pedig megszűnik az adójóváírás.

Általános vita lesz ma a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) következő évi költségvetéséről: a médiahatóság 32, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) 77 milliárd forintból gazdálkodhatna.

Az ülésnap részletes vitákkal ér véget: a képviselők megtárgyalják a Nemzeti Eszközkezelőről szóló törvényjavaslathoz, az egészségügyi tárgyú jogszabály-változásokhoz, valamint a sporttörvényhez érkezett módosító indítványokat.

Olvasóink írták

  • 1. Együgyű 2011. november 21. 08:51
    „Végre lesz miből újra tőzsdézni és lemarkolni a demokratikusan le nem váltható, választáskor ígérgető pártoknak.

    Éljen a Fidesz-KDNP atyai pártszövetsége valamint a követőik!
    A 2/3 is erre hatalmazta fel Őket!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állami kézbe kerülhet a tankönyvek terjesztése

A kormánypártok így kerülnék el, hogy a tankönyvterjesztők újra tankönyv bojkottal fenyegessék az… Tovább olvasom