Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Az államfőnél járt a honvédelmi miniszter is

A honvédséggel kapcsolatos ügyekről kért tájékoztatást az államfő Szekeres Imre honvédelmi minisztertől - tájékoztatott a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) kedden.
Az államfőnél kedden korábban Kovács Tamás legfőbb ügyész és Kovács Árpád katonai főügyész járt a Sándor-palotában, akik arról tájékoztatták Sólyom Lászlót, hogyan áll a honvédséggel kapcsolatos ügyek vizsgálata.

A Köztársasági Elnöki Hivatal nem kívánt részleteket közölni a találkozókról, a Honvédelmi Minisztérium pedig későbbre ígért tájékoztatást.

Az elmúlt napokban több, a honvédséget érintő ügy is foglalkoztatta a sajtót: ezek között szerepelt egy, a tárcánál felvetődött sikkasztási ügy, valamint a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem rektorának letartóztatása.

A Hír Televízió múlt hét kedden - saját információi alapján - azt közölte, hogy egy kétmilliárdos sikkasztási ügyben kezdődött nyomozás a Honvédelmi Minisztérium védelemgazdasági főosztályánál. A tárca cáfolta, hogy nyomozás folyna náluk ez ügyben és azt is cáfolta, hogy összefüggés lenne a minisztériumban történt kisebb szervezeti átalakítás és egy korábbi, a Katonai Biztonsági Hivatal (KBH) által felderített, a HM egyik közhasznú társaságánál történt vesztegetési ügy között.

A Budai Központi Kerületi Bíróság múlt hét csütörtökön helyezte előzetes letartóztatásba Szabó Jánost, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem rektorát, akit befolyással való üzérkedéssel gyanúsítanak. Az ügyben meggyanúsították a DHL nemzetközi szállítmányozási cég egyik vezetőjét is, aki a gyanú szerint segítségére volt a rektornak.

Bocskai István, a honvédelmi tárca szóvivője múlt hét szerdán a TV2 Mokka című műsorában megerősítette azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint a rektor azzal kereste meg a céget, hogy a rendőrség kábítószerrel való visszaélés és fegyverkereskedelem miatt nyomoz ellenük, de ő képes az ügyet "pozitív irányba befolyásolni". Cserébe azt kérte, hogy a céggel szerződésben álló biztonsági szolgálatot cseréljék le egy általa megnevezett cégre.

A DHL nemzetközi szállítmányozási cég aznap este az MTI kérdésére rövid közleményben azt írta: "a DHL Supply Chain megerősíti azt a tényt, hogy alkalmazottait érintő állításokkal keresték meg a céget bizonyos szolgáltatásokért cserébe 2009 augusztusában, és hogy egy a cégtől független külső személyt a rendőrség ezekkel az állításokkal összefüggésben őrizetbe vett".

Múlt hét csütörtökön a Hír TV honapján azt közölte: visszavonták a Budapesti Katonai Ügyészség szóvivőjének kinevezését egy múlt hét szerdai nyilatkozata után és fegyelmi vizsgálatot indítottak ellene. Ács Tibor a televíziónak nyilatkozva "gengszterszervezetnek" titulálta a minisztérium tulajdonában lévő HM EI Zrt.-t, mert szerinte a szervezet nyugdíjasokat foglalkoztat vissza, akik ellen hatáskör hiányában nem folytathatnak eljárást. Az ügyészség Ács Tibor magánvéleményének minősítette az érintett kijelentéseit.

Olvasóink írták

  • 2. DMagóg 2010. február 23. 19:15
    „A Főparancsnok (Elnök) úr tudatosította, hogy mindannyijuknak jobb, ha Grippen beszerzési ügy meg nincs is? Egyetértettek?”
  • 1. dodó 2010. február 23. 16:52
    „Éber héber ez a Szekeres-Stern Imrus, de a legfőbb ügyész és a katonai főügyész még éberebb!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gázmérgezés Hevesben: két ember meghalt

Vélhetően gázmérgezés következtében vesztette életét kedden egy középkorú házaspár a Heves megyei… Tovább olvasom