Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -6°C | 2°C Még több cikk.

Az államtitkár szerint módosítani kell az egyházügyi törvényt

Belátható időn belül módosítani kell az egyházi törvényt - mondta Szászfalvi László, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium egyházügyi, nemzetiségi és a civil kapcsolatokért felelős államtitkára szombaton Pápán, a dunántúli református napok fórumán.
Azt a célt tűztük magunk elé, hogy az év végére jussunk el addig, hogy az egyházakkal konszenzusra tudunk jutni; milyen irányban, hogyan és milyen keretek között lenne szükséges a 20 éves egyházi törvény felülvizsgálata.

Az államtitkár hangsúlyozta azt is, hogy biztosítani kell az egyházi intézmények erősödését, a nyugodt stabilizálódást, és szerinte ebben meg is indult a "jó szándékú kormányzati hozzáállás". Nem rátelepedve az egyházakra, hanem az akadályok megszűntetésével, a lehetőségek biztosításával igyekezzünk segíteni az intézmények fejlődését - mondta.

Stabil, hosszú távú és kiszámítható rendszerre lenne szükség, azaz ne arról szóljon az egyházakkal való kapcsolat, az egyházpolitika, hogy minden évben a költségvetés készítésekor az legyen a kérdés, "mennyi milliárd forintról szól a történet" - fogalmazott az államtitkár.

Rámutatott: le kell zárni az egyházi kártalanítás, ingatlanrendezés első ütemét is - az első 20 évét -, amely "reménységünk szerint a következő évben megtörténik", de már elő kell készíteni egy második ütemet is. Gondolkodunk a stabil, kiszámítható gazdasági alap létrehozásán, s ha a következő 2-3 évben konszenzust tudunk kialakítani, akkor létrejöhet egy "kiszámítható, automatizmusok alapján működő gazdasági alap", amely lehetővé teszi az egyházi intézmények működését, erősödését.

Szászfalvi László szerint fontos lenne az is, hogy az "egyházak részéről létrejöjjön egy nagyobb volumenű stratégia" - s az ehhez kapcsolódó lokális stratégiák -, amelyek révén partnerei lehetnek a jó szándékú, polgári kormánynak.

Olvasóink írták

 • 5. jq 2010. június 28. 13:05
  „Deszkás, melyik sokadik ütemű kárpótlásról beszélsz? :)”
 • 4. deszkás 2010. június 27. 23:03
  „"Lefagyott" az oldal?”
 • 3. deszkás 2010. június 27. 17:25
  „Tulajdonkép hány "üteme" van a kárpótlásnak? Jó lenne már ha felnőnének a feladathoz és eldöntenék mi a fenét és MEDDIG akarnak csinálni. Mert ameddig az anyuka gyógyszerért pelenkáért kajáért adót fizet addig az egyházak az adót korlátlan mértékben VISSZAIGÉNYELHETIK! 1 000emberből jó ha 2tudja.”
 • 2. dodó 2010. június 27. 09:40
  „Kárpótlást! Most!”
 • 1. Mignon 2010. június 27. 04:53
  „Az MTI sincs a hirközles magaslatan.
  Fejetetejere allitott mindent!

  A helyes cim igy hangzana:

  "Az egyhazügyi titkar szerint modositani kell az allamtörvenyt".

  (vagy, tul bonyolult voltam?
  akkor, bocsanat!)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Luxor nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 25. heti Luxor-számsorsolás nyerőszámai a következők: Tovább olvasom