Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Az APEH elnökét megdöbbentette az ombudsman véleménye

Az APEH elnöke megdöbbenve értesült az ombudsman azon véleményéről, amely szerint az állampolgári jogok biztosa és munkatársai félnek, mások mellett az adóhatóságtól - áll az APEH elnökének Szabó Máté ombudsmanhoz írt nyílt levelében.
Szikora János szerint a két hivatal között nincs és nem is volt konfliktus. Az adóhatóság vezetője emiatt érthetetlennek tartja, hogy az ombudsman miért nem közvetlenül hozzá fordult a vélt retorziók miatt.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa vasárnap jelentette be, hogy nagyobb jogi védelmet kér, mivel a munkájuk miatt retorzióban részesülnek a vizsgált és elmarasztalt hivatalok részéről. Az ombudsman konkrétan nevesítette az APEH-et annak kapcsán, hogy az ombudsman irodájában egy adott ügyön dolgozó kolléga ellen adóellenőrzés indult.

Az APEH elnöke szerint ugyanakkor minden egyes ombudsmani megkeresés kivizsgálása során a kölcsönös tisztelet, korrekt együttműködés és a hiányosságok, hibák kiküszöbölésére irányuló közös szándék volt a jellemző.

Szikora János számára azért is érthetetlen a nyilatkozata, mert az APEH az ombudsmani megkeresések során közvetlenül az országgyűlési biztosokkal állnak kapcsolatban, arról pedig az adóhatóságnak nincs információja, hogy ott kik dolgoznak. Az APEH elnökének arról sincs tudomása, hogy elmarasztaló vélemény született volna a munkájukkal kapcsolatban. Az ombudsmani megkeresések általában konkrét adó- és illetéküggyel kapcsolatos panaszok, amelyek az adóhatóság valamely eljárását, intézkedését sérelmezik.

Az ombudsman esetében - akárcsak az országgyűlési képviselőknél - helye van adóhatósági ellenőrzésnek. Az APEH elnökének egyébként nincs tudomása olyan vizsgálatról, amely célzottan az ombudsmani hivatal bármely munkatársa ellen indult volna. Véleménye szerint véletlen egybeesés okozhatta, hogy olyan adózóval szemben folyt adóhatósági ellenőrzés, aki az ombudsmani hivatal alkalmazottja.

Az adóhatóság elnöke azért azt javasolja, hogy személyes találkozón beszéljék meg a vitás kérdéseket, hiszen az ehhez hasonló félreértések alkalmasak az állami adóhatóság és az ombudsmani hivatal tekintélyébe vetett bizalom megingatására is - zárul az APEH elnökének nyílt levele.

Olvasóink írták

  • 1. dodó 2008. november 24. 19:40
    „Talán valami titka van, amire nem szeretné, hogy rájöjjön az APEH?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Áder döntött egy interpelláció leszavazásáról

Az Országgyűlésben elnöklő Áder János voksával szavazta le a Ház Szabó Imre környezetvédelmi minisztert a parlamentben hétfőn. Tovább olvasom