Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

Az ír gázoló megkezdi büntetését Magyarországon

Csaknem 14 évvel a Leányfalun történt, két gyermek halálát okozó baleset után megkezdi büntetését Magyarországon az ír gázolóként ismertté vált Francis Ciarán Tobin - jelentette be Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter hétfőn.
A tárcavezető hozzátette: Tobint a kora esti órákban vették  őrizetbe a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. A korábbi  megállapodás alapján abban az esetben, ha kérelmezi, hogy büntetését  Írországban tölthesse le, már pénteken megindul az erre vonatkozó  eljárás, és január 17-én elhagyhatja Magyarországot, hogy hazájában  folytassa büntetésének letöltését.

Az eljárás folyamatát ismertetve a miniszter azt mondta: ha  Tobin beadja az erre vonatkozó kérelmét, ő már kedden elbírálja.  Ezután átadják a kérelmét Írországnak, mivel az ír  igazságügy-miniszternek is hozzá kell járulnia a kérelemben  foglaltak teljesítéséhez, továbbá az ír legfelsőbb bíróságnak is  döntenie kell arról, hogy a fogvatartottat átveszik.

Navracsics Tibor hangsúlyozta: Tobin büntetési feltételei  megegyeznek a magyar büntetés-végrehajtási szabályzatban  foglaltakkal, két feltétel azonban van, amelyekben megállapodtak és  eltérnek az általánostól. Az egyik ilyen a láthatási szabály,  Tobinnal ugyanis együtt érkezett Magyarországra a felesége, akinek  engedélyezték, hogy naponta 40 perc láthatása legyen. A másik pedig,  hogy Tobin különcellát kapott, vagyis egyedül tölti büntetését.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium által közreadott képen Francis Ciarán Tobin Budapesten, a Liszt Ferenc-repülőtéren 2014. január 13-án. Fotó: Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium/Burge
A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium által közreadott képen Francis Ciarán Tobin Budapesten, a Liszt Ferenc-repülőtéren január 13-án.
Fotó: MTI/Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium/BurgerZsolt

A miniszter úgy fogalmazott: győzött az igazság, majd arról  szólt, hogy ezt az eredményt a családdal, illetve a család jogi  képviselőjével együttműködve sikerült elérni. Hozzátette: valójában  nem volt már jogi eszköz arra, hogy kikényszerítsék a hároméves  büntetés letöltésének megkezdését, az egyetlen lehetőség idén  decemberben nyílt volna meg: az Európai Bíróság előtt kikényszerítve  Írországtól, hogy eleget tegyen a magyar bírósági ítéletnek.  Mindezek alapján Navracsics Tibor úgy értékelte: a sajtón keresztül,  a nyilvánosság erejével, a nyilvánosságon keresztüli  nyomásgyakorlással sikerült elérni, hogy Tobin végül megtört, a  lelkiismeretére hallgatott, és ma magyar büntetés-végrehajtási  intézetben ül.

Navracsics Tibor kérdésre válaszolva úgy fogalmazott: az eset  tanulsága az, hogy nem szabad feladni.

A rögtönzött sajtótájékoztatón Zoltai Bence, a két elhunyt  gyerek édesapja azt mondta: Tobin fő büntetése az volt, hogy éveken  keresztül nem tudott megszabadulni ettől az ügytől, most azonban  lezárhatja életének ezt a hosszú, nehéz időszakát.

Arra a kérdésre, elégtételt jelent-e, hogy őrizetbe vették a  férfit, azt mondta: ezért küzdöttek, ezt érték el. A büntetéssel  kapcsolatban úgy fogalmazott: nem súlyos büntetés egy két halálos  áldozattal járó balesetért, de a jogrendszer ezt tette lehetővé. Az  általánostól eltérő fogva tartási körülményekről azt mondta: az volt  a fontos, hogy Tobin megkezdje büntetésének letöltését.

Tobin, aki az Irish Life biztosítótársaság képviseletében három  évig dolgozott Magyarországon, 2000. április 9-én Leányfalun halálra  gázolt egy ötéves és egy kétéves kisgyermeket. Miután kiküldetése  lejárt, 2000 novemberében távozott Magyarországról. Két évvel  később, távollétében Magyarországon háromévi szabadságvesztésre  ítélték. Az ítéletet másodfokon megerősítették, azzal a  kiegészítéssel, hogy Tobin legkorábban 18 hónap letöltése után  bocsátható feltételesen szabadon.

Tobin 2011 novemberében őrizetbe vételre jelentkezett Dublinban.  Az ír legfelsőbb bíróság 2012 júniusában utasította el végleg a  magyar kiadatási kérelmet, és elrendelte a férfi szabadlábra  helyezését. Navracsics Tibor március végén jelentette be, hogy az ír  férfi kész letölteni büntetését, azt kérve, Budapest garantálja,  kérelme esetén Írországban folytathatja Magyarországon megkezdett  büntetése letöltését.

Zoltai Bence, a 2000. április 9-én Leányfalun halálra gázolt gyermekek édesapja beszél a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban tartott sajtótájékoztatón 2014. január 13-án.
Zoltai Bence, a 2000. április 9-én Leányfalun halálra gázolt gyermekek édesapja beszél a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban tartott sajtótájékoztatón január 13-án.
Fotó: MTI/Marjai János

Az ír férfi múlt év szeptember 30-áig nyilatkozhatott arról,  elfogadja-e a Magyarország által nyújtott garanciát: ha megkezdi  büntetését Magyarországon, a lehető legrövidebb időn belül  elbírálják kérelmét, hogy hazájában folytathassa büntetése  letöltését. Ezt a határidőt hosszabbították meg azóta többször.

Navracsics Tibor december 6-án Brüsszelben azt nyilatkozta:  bízik abban, hogy ez év elején megvalósulhat Francis Ciarán Tobin  ígérete, és Magyarországon megkezdi büntetését.

Legutóbb december 10-én számolt be arról a Magyar Nemzet, hogy  már januárban Budapestre utazhat az ír gázoló, hogy megkezdje két  gyermek halálra gázolása miatt kirótt börtönbüntetésének letöltését.  A napilap akkor azzal indokolta, hogy Francis Ciarán Tobin még  mindig Dublinban van, hogy az ír bíróságokon december 20-án kezdődik  az ítélkezési szünet, és csak január közepén folytatódik az  igazságszolgáltatásban a munka.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Tobin-ügy hosszú története

2000 áprilisában két kisgyermek meghalt, amikor Leányfalu területén elgázolta őket egy ír férfi. Íme… Tovább olvasom