Délmagyar logó

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -3°C | 3°C Még több cikk.

Az LMP fellebbez az OVB döntése ellen és folytatja az aláírásgyűjtést

Az LMP fellebbez az OVB határozata ellen, amelyet politikai döntésnek tart és folytatja az aláírásgyűjtési akcióját.
Az LMP fellebbez az Országos Választási Bizottság (OVB) határozata ellen, amelyet politikai döntésnek tart és folytatja népszavazási aláírásgyűjtési akcióját - jelentette be Vágó Gábor, a párt kampányfőnöke szombati sajtótájékoztatóján.

"Ez a Fidesz népszavazásgyilkoló kampányának egy újabb aljas húzása. Először rémhíreket terjesztgettek, hogy az LMP elvenné a nyugdíjasok nyugdíját, utána a kitelepüléseinken lévő aktivistáinkat fenyegették meg, próbálták jogilag ellehetetleníteni a gyűjtést, most pedig egyszerűen eltiltanak minket attól, hogy egy játékot indítsunk, hogy részt vegyenek benne az aktivisták, hogy valódi közösségi, állampolgári kezdeményezéssé váljon a népszavazás" - fogalmazott a politikus az OVB határozatára utalva.

Ebben a testület jogellenesnek találta az LMP szombatra meghirdetett akcióját, melynek során értékes ajándékokat ígértek annak, aki a legtöbb aláírást gyűjti össze az általuk kezdeményezett népszavazáshoz 24 óra alatt. A testület a jogszabálysértés megállapításán túl a pártot eltiltotta az akciótól.

Vágó Gábor fellebbezési szándékukat bejelentve közölte: "szerintük jogilag nonszensz" az OVB határozata, amelyben rengeteg ellentmondás van. Hozzátette: a Fővárosi Bíróság és a Legfelsőbb Bíróság is hozott korábban olyan határozatokat az aláírásgyűjtés, illetve az ajánlószelvény gyűjtés kapcsán, amelyek ellentétesek az OVB mostani állásfoglalásával, és kimondják, hogy az LMP jogszerűen jár el.

Az LMP-s politikus a Kossuth téri metrókijáratnál felállított aláírásgyűjtő standok előtt tartott sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva kijelentette: amennyiben a Kúria betartja a jogszabályokat és nem "politikai alapon" dönt, mint az OVB, akkor egyszerűen nincs más lehetősége, minthogy elutasítsa a választási bizottság határozatát.

Az LMP szombaton 13 órakor elindult budapesti "népszavazási maratonjáról" kérdésre válaszolva elmondta: a játékban aktivisták vesznek részt, az első, aki 100 aláírást összegyűjt, illetve, aki 24 óra alatt a legtöbb aláírást gyűjti, az kerékpárt nyer, az összes résztvevő aktivista között kisorsolnak egy európai parlamenti képviselővel való találkozást, 10 aktivista pedig kedvenc LMP-s képviselőjével költhet el egy vacsorát.

Hangsúlyozta: nem az aláírók, hanem az aláírásgyűjtők nyerhetnek a játékban.

Vágó Gábor az OVB döntését "politikai támadásnak" tartotta ugyanakkor kijelentette: nem félnek és nem hagyják magunkat elnyomni. Szerinte az egész "Orbán-rendszer" a félelemre, és az állampolgárok elnyomására épít.

Az OVB szombaton azt követően hozott döntést, hogy egy magánszemély kifogást nyújtott be arra hivatkozva, hogy a választási eljárásról szóló törvény kimondja: "az ajánlásért (ebben az esetben az aláírásért) az ajánlónak, vagy rá tekintettel másnak előnyt adni vagy ígérni, valamint az ajánlásért előnyt kérni, illetőleg előnyt vagy annak ígéretét elfogadni tilos".

A bizottság tagjai az ülésen egyebek mellett arról folytattak vitát, hogy az idézett paragrafus csak az aláírókra, vagy az aláírásokat gyűjtőkre, szervezőkre is vonatkozik. Utóbbiaknak ugyanis nem tiltja semmi, hogy munkájukért pénzt, vagy bármi mást kapjanak.

Végül az az álláspont kapott többséget, hogy a jogszabály az aláírásgyűjtésben részt vevőkre is érvényes, tekintettel arra, hogy a meghirdetett akcióban bárki részt vehet.

A kifogás elfogadása mellett szavazott Sasvári Róbert (elnökhelyettes), Bozsóki Éva, Sárhegyi Zoltán (Fidesz-delegált), Szabó Iván (KDNP-delegált) és Borbély Andrea (Jobbik-delegált), míg elutasítása mellett voksolt Bordás Vilmos (elnök), Pozsár-Szentmiklósy Zoltán és Szabó Miklós (LMP-delegált).
Az LMP delegáltja, Szabó Miklós az ülésen arról beszélt, szerinte az aláírókat nem befolyásolja döntésükben az, hogy a gyűjtésben részt vevők kapnak-e valamit, vagy sem. Elmondta, az LMP ezzel a "kreatív ötlettel" akarja gyorsítani a népszavazási kezdeményezéséhez szükséges aláírásgyűjtést, és a gyűjtésben részt vevők számára biztosított "nyereményjátékban való részvétel lehetősége" pedig szerinte nem jogsértő.

Olvasóink írták

  • 2. igazságkereső 2012. március 24. 15:44
    „Hogy a félelemre és az elnyomásra ki épített, arról ezek szerint Vágó Gábornak fogalma nincs! A hülyeséget végre jó lenne befejezni ennek az MSZP utód pártocskának és végre a 2002-2010 között pénzügyileg és politikailag teljesen lenullázott ország talpra állítására kellene fordítania az erejét és idejét! Egy kicsit is intelligens vezetésű párt rájönne rövid idő alatt, hogy látszattevékenységével semmire nem megy, a stílus amit képviselnek inkább hasonlít Kiss Péter semmit sem jelentő, semmi értéket nem képviselő mondataira, tartalmatlan beszédeire! Ez bebizonyosodott amikor munkaügyi miniszter volt, legutóbb pedig akkor, amikkor Gyurcsány Ferenc kinevezte Őt társadalompolitikai miniszternek! Nahát ennyit ér kb. Vágó Gábor kijelentései és "politikai" nihilizmusa! Jó lenne már végre, ha ez az ország előre is haladhatna, nem kellenek a politikai "szerencsevadászok"!!”
  • 1. kopkop 2012. március 24. 15:28
    „Az lmp-nek be kell ismernie, hogy kudarc lett a kezdeményezéséből, és nem másban kell látni a hibát.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Jobbik minden hektár magyar földet megvéd

A Jobbik földvédelmi razziával és minden lehetséges alkotmányos módszerrel megvédi a magyar földet a külföldi és a hazai veszélyekkel szemben. Tovább olvasom