Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 2°C Még több cikk.

Az MSZP szerint inasképzésre térne át a kormány

Az új szakképzési törvény még életbe sem lépett, a kormány máris módosítaná - mondta Hiller István.
Az MSZP szerint a kormány a modern szakképzés helyett az inasképzés alapjait rakja le.

Hiller István, a szocialisták humánpolitikai kabinetvezetője erről azzal összefüggésben beszélt az MTI-nek, hogy az ellenzéki párt politikusai szakképzési szakértőkkel, szakmai szervezetekkel és érdekvédőkkel folytattak egyeztetést.

A volt oktatási miniszter kifejtette, hogy bár az új szakképzési törvény még életbe sem lépett, a kormány máris módosítaná. Ugyanakkor a vita nem az ellenzék és a kormány, az MSZP és a Fidesz, hanem két gondolkodásmód között folyik, ezzel magyarázható, hogy a kabinet által kezdeményezett változtatást a Fidesz oktatáspolitikusai is bírálták - folytatta.

Hiller István azt mondta, akik modern szakképzési rendszert javasolnak - függetlenül attól, hogy bal- vagy jobboldaliak - ellenzik a kormány tervének szellemiségét, amely az inasképzés alapjait rakja le. Felhívta a figyelmet arra, hogy a parlament előtt fekvő törvénymódosítás az eddigi legalább egyharmad helyett legfeljebb ennyiben határozná meg a közismereti tanórák arányát a szakképzésben, vagyis lehetőséget adna arra is, hogy egyáltalán ne tanítsanak közismereti tárgyakat a szakmunkástanulóknak.

Az MSZP-s szerint ez nagy hiba, mert annak lehetőségét veszi el, hogy a diákok évek múltán is nyitottak maradjanak a szakmájukban bekövetkező változásokra, értelmezni tudják azokat, alkalmazkodjanak hozzájuk és így megőrizzék a munkahelyüket.

Sós Tamás szocialista országgyűlési képviselő azt mondta: bizonytalanság uralja a szakképzés átalakítását, ezt jelzi, hogy a kormányoldalon máris módosítani akarják a tavaly decemberben elfogadott szakképzési törvényt. Arra is kitért, hogy a tervekkel ellentétben nem készült el április végéig az országos képzési jegyzék, illetve hogy jelenleg hatmilliárd forint hiányzik a szakképzésből, amelyet így az összeomlás fenyeget.

Azt is kifogásolta, hogy az ez évi tanulói szerződések száma nem ismert.

Olvasóink írták

  • 2. maci53 2012. május 16. 19:54
    „Hiller Pöszepityunak kívánom hogy egy most szabadult szakmunkás fesse ki a palotáját.Bizony kedves maszoposok,a régi mesterek inasként keztdték.
    Végre rájöttek hogy ez a szakmunkás képzés dupla 00.”
  • 1. Mozimasiniszta 2012. május 16. 19:30
    „Hurrá ! hiller Sityut utolérte az esze !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tárki: erősödött az idegenellenesség Magyarországon

Az elmúlt 5 évhez képest nőtt azoknak az aránya, akik szerint egyetlen menedékkérőt sem kellene beengedni az országba. Tovább olvasom