Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Az őszi ülésszakban dőlhet el a kormány sorsa

A tavaszi ülésszak végén a szocialisták a kisebbségi kormány hatékonyságát igyekeztek bizonyítani a parlamenti statisztikákkal, míg az ellenzék a kormány működésképtelenségét olvasta ugyanazokból az adatokból.
A tavaszi ülésszak számokban

Az Országgyűlés a 2008-as év tavaszi ülésszakában valamivel kevesebb törvényt fogadott el, mint az a sokéves átlag alapján várható lett volna (lásd az alábbi táblázatot). Az a sok helyen olvasható állítás azonban, miszerint kiugróan magas lenne a nemzetközi szerződések száma az elfogadott szabályozások között, nem állja meg a helyét: a nemzetközi szerződések száma nagyjából megfelel a sokéves átlagnak.

A visszafogott törvényhozási számokat a félév politikai eseményei egyértelműen magyarázzák. A kormány a 2008-as naptári évben összesen 66 önálló indítványt nyújtott be (határozati javaslatokkal, törvényjavaslatokkal, vita-kezdeményezésekkel együtt). A népszavazás utáni időszakban 55 javaslat érkezett a 66-ból, ebből 23 már a kisebbségi kormánytól származik. Megállapítható az is, hogy inkább a népszavazás előtti kivárás időszakában, majd a koalíció felbomlása körüli bizonytalanság idején esett vissza a jogalkotási munka, nem pedig a kisebbségi kormány megalakulása után.

A szocialisták szerint hatékony, az ellenzék szerint működésképtelen az országgyűlés munkája
A szocialisták szerint hatékony, az ellenzék szerint működésképtelen az országgyűlés munkája

A tavaszi ülésszak adatai alapján az prognosztizálható, hogy – amennyiben ősszel nem történik semmi rendkívüli – kiugró tétlenséget nem láthatunk majd éves szinten sem: egy átlagos választási év adatait nagy valószínűséggel „hozhatja" decemberre az Országgyűlés. Már csak azért is lehetséges ez, mert a kormány által benyújtott jogalkotási terv szerint a következő félévben ismét sor kerül nemzetközi szerződések kihirdetésére, valamint az év végén megnőhet a törvényhozási aktivitás a zárszámadási, költségvetés-készítési és ellenőrzési kötelezettségek.

Nem csak a mennyiség számít

Az elmúlt félév parlamenti munkájának puszta adataiból azért sem vonható le következtetés a kisebbségi kormány helyzetére nézve, mert maguk a számok nagyon keveset mondanak el a jogalkotásról és a képviseletről. Először is a törvénymódosítások és új törvények magas száma jelenthet jogbizonytalanságot is, nemcsak lázas kormányzati munkát. Másrészt az, hogy a nagy mennyiségben meghozott jogszabályok kiállják-e az idő próbáját, nem derül ki azonnal: mind a végrehajthatóság kérdése, mind pedig az esetleges alkotmánybírósági érvénytelenítés is később kerül a nyilvánosság elé. Azt sem szabad elfelejteni, hogy az Országgyűlésnek nem egyedüli funkciója a „törvénygyártás". Igaz, ez a leglátványosabban számszerűsíthető eleme a parlamenti munkának, de ugyanilyen fontos a kormányzat ellenőrzése, a nyilvánosság biztosítása, a politikai alternatívák felvázolása: ezt a funkcióját pedig az Országgyűlés a tavaszi ülésszak során a korábbi évekhez hasonlóan töltötte be. A sajtóban megjelent „visszafogottabb parlamenti munka" kifejezés valójában legfeljebb a törvényhozó funkcióra lehet érvényes, de arra is csak korlátozott mértékben.

Összességében tehát önmagában a tavaszi parlamenti statisztikák alapján aligha jellemezhető a kisebbségi kormány helyzete. Sokkal jobban mutatja a kormány körüli politikai bizonytalanságot, hogy a rendszerváltás óta eltelt időszak egyik kimagasló törvényhozási fiaskója az elmúlt a félévre tehető. A nagy botrányok, név szerinti szavazások, és hosszas viták után kétszer is megszavazott egészségbiztosítási törvényt ugyanis a parlamenti többség még abban az ülésszakban hatályon kívül helyezte, amelyikben elfogadta. Majd, hogy még abszurdabb legyen a helyzet, nem sokkal ezután az Országgyűlés kénytelen volt rábólintani arra a népszavazási kezdeményezésre, amely eredetileg – az időközben hatályon kívül helyzet – egészségbiztosítási törvény ellen irányult.


Következő félév programja

A következő félévre vonatkozóan látható, hogy a kisebbségi kormány már most sokoldalú egyeztetésekkel, illetve a törvényhozási munkára vonatkozó tervek nyilvánossá tételével igyekszik erősíteni saját stabilitását és cselekvőképességét. A nyilvánosságra hozott őszi törvényalkotási menetrend szerint ősszel kerülhet sor a közpénzügyi csomagról, a polgári törvénykönyv módosításáról, a közbeszerzési törvény módosításáról, a jegybankról, és az állami vagyonról szóló törvény módosításáról szóló törvények vitájára és megszavazására. Nagy figyelmet kaphat ősszel az új Polgári Törvénykönyv megalkotása is, melyet már a tavaszi ülésszak során benyújtott a kabinet. Rendkívüli politikai események ugyanakkor „boríthatják" a már elfogadott menetrendet, hiszen maga a kormányfő is jelezte: „a kormány a törvényalkotási programon kívül is benyújthat törvényjavaslatokat".

Végső soron az általános politikai bizonytalanság a következő félévben aligha csökken majd. Az őszi ülésszak ennek keretében feltehetően egy nagy kérdés köré fog csoportosulni: képes-e a szocialista kisebbségi kormány olyan költségvetési törvényjavaslatot készíteni, melyet a parlamenti többség megszavaz. Minden bizonnyal alapvetően ez a vita – valamint a költségvetéssel szorosan összefüggő adóvita – dönthet a kisebbségi kormány sorsáról, habár parlament feloszlatása akkor sem kötelezettség, ha nem sikerül elfogadni a jövő évi költségvetést.

Olvasóink írták

37 hozzászólás
12
 • 37. miazhogy 2008. június 16. 15:40
  „Aztán jön Dakota Viktor, ugy feltölti a pártkasszát hogy csak na. SZDSZ meg elfelejtődik mint a pinty. Ez ma adolgok folyása, kell ez nekünk.”
 • 36. Lemba 2008. június 16. 11:07
  „Uzenet Lexi 1-nek,
  Oszinten szolva, nem vagyok az agresszio hive. A "robbantast" inkabb atvitt ertelemben gondolom, talan nem igy jott ki a mondanivalombol. A baj az , hogy ez a szovodmenyes URALKODNI vagyo politai rendszer es tagjai nem akarnak sem valtozni, sem lemondani, mint GY F annak idejen ki is jelentette." Remek" kapcsolatai vannak, foleg az amerikaiakkal, akik tamogatjak , s o ezt ki is hasznalja.
  Sajnos ugyanez, kis modositassal, jellemzo a masik legerosebb partra es vezetoire is. Mindkettot hatalom vagy vezerli es nem az orszag, vele a nep felemelese.
  Amit igazabol mondani kivanok az, hogy egy verfrissitesre, egy egeszen uj szellemre lenne szukseg. Az elrakosodott szervezet eletben tarthato, de mar sosem lesz egeszseges. Igen is a csere csupan egy drasztikus / nem terrorista akciora gondolok/ szemelycserevel oldhato meg. Ez es az elozo tarsasag is bebizonyitotta mire kepesek. Az allando marakodas es mindenaron valo gyozelem nem eredmenyez helyes donteseket. Elofordult mar jonehanyszor, hogy teljesen ellentetes donteseket hoztak, csupan azert , hogy egymest lejarassak, kicsinaljak a helyett, hogy belassak, neha a masiknak is lehet igaza. Ez a mindenaron valo9 uralom vagy!!! Ez pedig rettentoen rossz tulajdonsag, hatrahuzo ereje nem kedvez az orszagnak.”
 • 35. Lemba 2008. június 16. 10:45
  „Uzenet Lexi 1-nek
  Nem vagy belefaradva a jo allampolgar statusodba? Oszinte emberkent probalod az eletedet rendezni, mert ezt tanultad a szuleidtol, es valaki allandoan bealakit itt-ott. El tudod kepzelni mi var a gyerekeidre?
  Mit goldolsz miert van annyi terrorista az arabok kozott?
  Honnan tudod a jelenlegi "HONATYAK" nem fizetett berencei a az angol, francia vagy az amerikai nagytokeseknek?
  Nem gondolod elobb vagy utobb ennek meg kell drasztikusan valtozni?
  Egy tanacs: probalj utana nezni miert is tort ki az iraqi katasztrofa es csak egy mi a kovetkezmenye a depleted uranium hasznalatanak ott. Szeretnem tudni az oszinte velemenyedet ha a gyereked vagy az unokad is ilyen allapodban szuletne hogyan ereznel.
  De a legfontosabb a "Honatyaid" tisztessegenek kerdese!”
 • 34. Lexi 1 2008. június 15. 23:14
  „Lemba {30 } !
  Túl lőttél a célon !Nem egy fair javaslat,téma !Nem ezt vártam tőled.
  Becsületesebb "játékosnak " hittelek.
  maci52
  a tőled megszokott mocsok,csak úgy dől a szádon.Szerintem,te egy beprogramozott gép vagy.Az agyad egyszer szétdurran.Nincs valami bajod ?”
 • 33. Lemba 2008. június 15. 23:05
  „Pircsi a tortenelem tele volt es a vilag most is tele van szelsoseges dolgokkal. Gondolod eggyel tobb szamit? Te hova sorolnad be Magyar Orszag elmult ezer evet. Osszetudnad hasonlitani mondjuk Switzerland tortenelmevel? Ott ha jol tudom a 14. szazadban volt az utolso haboru.”
 • 32. maci52 2008. június 15. 21:22
  „Mikor lesz már október???Remélem akkor már Gyurcsány és rablóbandája rácsmögött lesznek.”
 • 31. Pírcsi 2008. június 15. 19:45
  „Lemba!
  A szélsőséges megoldások még soha nem váltak be. Vagy hőst akarsz valakiből faragni? :)”
 • 30. Lemba 2008. június 15. 18:33
  „Valaki azt mondta rengeteg hasznalhatatlan foldje van. Javaslom castor magot kezdjen el termelni. Az plaj keresett es a mag mellektermeke II categoriaju biologiai fegyver alapanyag. Keressetek valami ukran szakertot, csak egy neheny kilo kell, es szorjatok szet ezen a hires gyulesen. Meg fogtok lepodni milyen gyorsan kiurul ez a pocegodor.”
 • 29. Palcsi 2008. június 15. 17:08
  „Jól mondta Viktor, szakértőt mondott és nem "szagérzőt"! :)”
 • 28. cart_man 2008. június 15. 16:35
  „Viktornak miért csak 8-10 hónapig kell a szakértői kormány? Utána miért nem maradhatnának, ha jól csinálták meg a feledetokat?”
 • 27. Lemba 2008. június 15. 14:43
  „Pircsi, meg jo hogy nem latsz egyetlen szelsojobboldali jeloltet sem. Mit goldolsz mi lenne abbol? Chili, Zimbabwe, Nicaragua,”
 • 26. Pírcsi 2008. június 15. 14:00
  „Lemba!
  A szélsőjobboldalnak ki a miniszterelnök jelöltje? Nem látok egyetlen jelöltet sem.”
 • 25. Lemba 2008. június 15. 13:20
  „Disney Land,
  Meg tudnal egyet nevezni a negy korabbi kormany kozul, amelyik nem hazudott, poziciojat felhasznalta egyeni celra es nem lopott?
  En mindig azt hittem a magyar nep okos es talpraesett, fent tudott maradni valahogy az ezer ev alatt. Egyre inkabb az a meggyozodesem, hogy a mai magyarsag genetikailag korcsosult, hasznalhatatlan tomeg. Megerett a pusztulasra vagy "ebreszto".”
 • 24. Disney Land 2008. június 15. 10:56
  „Lehet szépeket, jókat és nagyokat mondani, de azok a fránya tények ettől még tények maradnak. A gazdaság nem versenyképes (magasak a munkbér terhei), növekszik a munkanélküliség, kevesebb adófizető, magas szociális kiadások, magas államadósság és köztartozások, ezek a jellemzőek a mai gazdaságra.
  A széles társadalmi megegyezésen alapuló reformok érezhető eredményt hoznának, azonban a Gyurcsány-kormány már eljátszotta ezt a bizalmat.
  Gyurcsány a politika és nem a gazdaság mozgatórugóit indította be. A kormány támogatottsága teljes mélyponton van, a társadalom, az üzleti szféra és pártok támogatását nem élvezi. Gazdasági fejlődés pedig nincs társadalmi konszenzus nélkül. Ehhez pedig előrehozott választások kellenek.”
 • 23. Ulti 2008. június 15. 10:28
  „A magyar még nem tanulta meg, hogy ne bízza kecskére a káposztát. Mekk-mesterekkel és tolvajoikból álla kormányzatunk. Sajna. Ráadásul még mi fizetjük őket. Vajon meddig?”
 • 22. magyarok 2008. június 15. 10:27
  „Miért ne pédáloznbék Szlovákiával???
  Mert te megtiltod vagy miért??? :)
  a megnégyszerezte az államadóságottal árultad el, hogy te csak olyanokról beszélsz amit szélsőséges idiotáktól hallasz.. Az igaz, hogy csinált minuszt Fletó de nem 4szerest ez csak a te kis butus propagandád...
  Hitelminősitők, áruld el melyik országban nem adós az állam az önkormányzat és az állampolgárok??? hm???
  Olyan kis butaságokat hozol össze, hogy az minősithetetlen...
  Egy dologban értünk egyet a kiadási oldalon pénzszórás folyik,és ez mielőbb meg kellene szüntetni, de erre meg azt kérdezem, hogy Viktor az nem szórta el a Bokros csomag bevételét???
  hm??? Tudod Vikinek pont azért nem kellett annyi hitelt felvenni, mert igen csak tele volt a Bokros csomganak köszönhetően a kassza más kérdés, hogy egynéhány milliárd dollárt még igy is oda szedett az Isteni Viki :)”
 • 21. Cseter János 2008. június 15. 10:23
  „Ha a spekuláns tolvajok adnak vissza az ellopott értékekből az még nem jelnti, hogy a GDP növekedett! Statisztikát gyártatni a legkönnyebb ott, ahol a cenzúra dirigál és nem a valóság íratja a sajtót! Majd ,ha Magyarországnak lesznek olyan vezetői ,akik ésszel tudnak termeltetni és jól el is tudják adni a termékeket, akkor lehet majd a gazdasági növekedésről beszélni. Amig csak a saját zsebjüket tömik a képviselőink és csupán a nyálverésben versengenek addig csak is hülyitik azokat, akik hisznek nekik! Ez a nép még mindig a csopdákra vár! Várják, hogy a girpenek szántotta égbe a papok vetik a kereszteket és majd húllani fog a manna!”
 • 20. K.I. 2008. június 15. 10:14
  „Ne Szlovákiával példálozz! Őket hallottuk "dübörögve" elhúzni mellettünk. Uniós támogatással a Gyurcsány-kormány hat év alatt megnégyszerezte az államadósságot. A hitelminősítők véleményét is olvasd el. Adós az állam, az önkormányzat, de az állampolgárok is. Itt tart a Gyurcsány kormány. A költségvetés kiadási oldalán meg pénzszórás folyik. Ne Big Mac-et egyél, hogy nagyokat mondhass!”
 • 19. magyarok 2008. június 15. 10:00
  „K.I.

  Menjél fel pár brüsszeli vagy londoni politikai oldalra és keresd mega cikkeket nagy nevű külföldi politologusok állítják, hogy fejlődünk csak ahhoz, hogy egyszer beinduljon a gazdaság, előtte nem árt spórolni a kiadás oldalon és plusz bevételt szerezni...
  Szlovákia is igy kezdte emberek mára 11% a GDP-je... Ott sem tetszett sok embernek de ezt akkor is meg kellett lépjék... Ők nem nyafogtak mint ti, hanem azt mondták na gyerünk meg is eltt a jutalmuk
  K.I. Szerintem ez egy olyan forúm ahol te is elmondhatod, mi a véleményed és meg lehet vitatni, de ha el sem mondod mert nincs is véleményed, csak marhaságokat írogatsz, na az a gáz...
  Faur az, hogy mi a fejlődés azt nem te határozod meg hanme az éves GDP nem tom tudod mit jelent. és azt tudod-e, hogy 2 év után most az első negyedévben először elindult felfelé és év végére 4%-ot is elérheti??????
  Szerintem nem tudod, csak te is mondasz valamit mert ezt hallottad a többiektől..
  Tudjátok az a baj, hogy egyikötök sem ért semmihez, csak pofáztok és meggyöztök, más butákat, hogy ez úgy jó ahogy...”
 • 18. Faur Csongor 2008. június 15. 09:44
  „magyarok
  Látom,te nem értesz a gazdasághoz. Ez neked fejlődés????
  Fogalomzavarban szenvedsz, vagy ott lopod a napot a felső10000 köreiben, és jól megfizetnek az "eszméidért"
  Nehéz látni, hogy megbuktak a főnökeid????”
37 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Üresek a strandok a Velencei-tó partján

Üresek a strandok és a kempingek a Velencei-tónál. Panaszkodnak a vendéglátók, mert a… Tovább olvasom