Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Az ózdi romák kiröhögik és leköpik a rendőrt

Korábban nem fordult elő, hogy Ózdon a Fidesz megelőzze a szocialistákat, most mégis mindenki a Jobbik előretöréséről beszél. 2006-ban az MSZP a listás voksok 60-70 százalékát hozta el, most kiábrándult választóik zöme a Jobbikra szavazott; 33 százalék választotta a radikálisokat.
- Költözzön ide, csak fél évre, de a gyerekeivel együtt, és akkor megtudja, miért szavaztunk a Jobbikra - mondja a férfi, és azt kérdi: láttak-e már olyat, hogy a bűnöző kiröhögi és leköpi a rendőrt, a habos csula pedig végigfolyik az egyenruháján? Mert itt ez történik. Korábban egész családja az MSZPre szavazott, most viszont a Magyar Gárda miatt a Jobbikra voksoltak. Így tett minden ismerőse és barátja, aki egyáltalán elment szavazni. Szavazókörükben a Jobbik 2006-ban (a MIÉP-pel közös listán) négy, most negyven százalékot kapott - írja a Heti Válasz.

Bélyeg az áldozaton

Ha az okokat firtatjuk, a helyiek ezt felelik: "hát amiatt". Először azt hisszük, rosszul hallunk, de már a harmadik, negyedik embertől halljuk ugyanazt. Nem akarják kimondani az igazi okot, mert elegük van abból, hogy senki sem védi meg őket a bűnözőktől, és még rájuk sütik a rasszista bélyeget, a cigányok által elkövetett bűncselekmények elrettentően magas száma miatt.

Ózd a fővárosi Wekerle-telephez hasonló kolóniákból áll. A munkástelepeken azonos státuszú emberek laktak, minden ház ugyanolyan volt - az egyszerű munkások a Rendetlen Kolónián éltek, a gyár feletti domboldalon, a Kisamerikában az altisztek, a tetőn az igazgatók laktak, és az utcát még mindig Nagyamerikának hívják. Ózd nem is város, hanem "gyáros". Városközpont sincs, mert az is a gyár, jelentőségét mi sem érzékelteti jobban, mint hogy a településnek még a kilencvenes évek elején sem volt telefonközpontja. Ha valaki fel akarta hívni a nagymamáját, akkor a gyárból kapcsolták neki, mint ha az öntödéből kereste volna a hengermű egyik művezetőjét.

Szamár a főutcán

Ma a város szétroncsolva áll. A kilencvenes évek közepén a gyár bezárásával a világ szervező ereje szűnt meg. Mert a szocializmus évei csak rárakódtak erre a régire; éktelenkedik ugyan jó néhány panel a völgyekben (négy szavazókörben maradt az MSZP a favorit), de bármit tettek, az ózdi társadalom vázát továbbra is a XIX. századi alapok adják. Pontosabban adták, mert most ez került veszélybe, és hozta meg a fordulatot.

De miért éppen most, 15 évvel a gyár bezárása után roppant meg újra valami? A szocialisták 60-70 százalékos korábbi támogatottsága ugyanúgy a rend utáni nosztalgiának szólt, mint az, ahogy most elfordultak tőlük. Csak akkor még a munkaalkalom után nosztalgiáztak a válságba süllyedő városban. Most már csak biztonságot akarnak.

Az áprilisi ózdi erődemonstráció 33 százalékot hozott a Jobbiknak
Az áprilisi ózdi erődemonstráció 33 százalékot hozott a Jobbiknak

Az egyik völgyecske főutcáján egy szamár - Ózd újkori "címerállata" - legel kikötve. A húsz kilométeres körzetben tarra rabolt erdőkből csacsikordékkal hordják el a cigányok a zsákmányt, és az utca olyan, mintha bombatámadás érte volna. Szeretnénk megérteni, mi történt itt, ezért Kőfalusi Györgyhöz igyekszünk, hogy a baloldal véleményét is megismerjük. Azt mondja a telefonban: ha hozzá megyünk, egy olyan háznál forduljunk balra, melynek nincs teteje. Építkezést keresünk tehát, mire megértjük, egy olyan világba érkezünk, ahol a házakon nem még, hanem már nincs tető - mert ellopták.

- Itt késik az idő - mondja Kőfalusi György. Az MSZP egykori alapító tagja ma nem politizál, de a választási eredmény őt is foglalkoztatja. A 140 embernek munkát adó, Európa egyik vezető ekevasgyártó cégét irányító férfi szerint előbb a fiatalok jöttek rá, hogy a gyárat nem fogják újraépíteni. - Aztán elmentek a tehetségesebb középkorúak, csak a nyugdíjasok, a szegények meg a magamfajta kalandkeresők maradtak.

Ahhoz, hogy megértsük, miért van ez így, nem a 72 ezer forintért lakásában vasdoronggal agyonvert 90 éves férfi történetét kell elmesélni; és nem is a cigányoknak létrehozott alapítványi iskoláét, ahonnan négyszer tépték ki a réz fűtéscsöveket a falból, hogy színesfémként eladják. Vagy nem csak azt. A történet régebbről kezdődik; onnan, amikor Ózd még mintaváros volt, igazi munkásparadicsom. Az itteni "ipari forradalom" a XIX. század közepén kezdődött a Rimamurány-Salgótarjáni Vasmű Rt.-nek köszönhetően, amikor a kapitalisták úgy gondolták, jó befektetés megteremteni az elégedett munkásságot, vagyis a működő szocializmust. A munkásnak más gondja nem volt, csak ledolgozni a maga 10-12 óráját. Gyermeke a gyár által létrehozott iskolába járt, úszkált a gyár által fenntartott fedett uszodában, majd a műszak végén emberünk hazament a beosztásának megfelelő nagyságú és komfortfokozatú kertes, szolgálati lakásába, egy kasztszerűen tagolt, biztonságos világba.

A teljes cikket megtalálja a hetivalasz.hu oldalon.

Olvasóink írták

53 hozzászólás
 • 53. hargita 2009. június 29. 16:12
  „moderálva off”
 • 52. flexsnake 2009. június 26. 01:50
  „És a jobbik hogyan oldja meg? Felhecceli a cigányokat és azok bosszúból rátámadnak a helyiekre mikor virágos kis ágyaikba otthon lefeküdtek ezek a gárdistákok? Vagy halálbrigádokat készül bevetni? Ugyan mit tenne a jobbik? Semmit! Amig sikerül életben tartaniuk a cigánybűnözést mint fogalmat addig vannak talpon. Pont nekik nem érdekük hogy ellene tegyenek. Persze az ész hiányzik abból a körből. Mönjé oszt vonuljál.”
 • 51. unom 2009. június 24. 19:34
  „sajnos az mszp fidesz szdsz is nyalja a cigányok seggét, kell a szavazat!
  Ezek ... <moderálva> kihasználják, azt tehetnek amit akarnak, nincs rendőrség, törvény rájuk.
  Reméljük a jobbik megoldja, Szebb jövőt!”
 • 50. flexsnake 2009. június 23. 20:31
  „Jaj most ha írok valamit aztatatt ki teccik móderálni? He? Me off?
  Ez kapcsolódott a cikkhez.
  Hív a gárda vár a máv. Tegnap megalakúlt a magyar bolsevik ellenáló mozgatom és verescsillagos sapiban masírozunk a tanukóbűnözés meg a gárdabbűnözés ellen. Megyünk adunk vért ha gyorsan hajtunk meg kitépünk két szegfűt mondván az gaz és már milyen hasznosak vagyunk. Oszt csak kicsit tagadjuk hogy kommunista szoicialista-realisták vagyunk. A népért és a hazáért előre! :D”
 • 49. trainman 2009. június 23. 08:48
  „Uff!”
 • 48. flexsnake 2009. június 23. 07:04
  „moderálva off”
 • 47. trainman 2009. június 22. 21:27
  „moderálva off”
 • 46. trainman 2009. június 22. 21:12
  „moderálva”
 • 45. flexsnake 2009. június 22. 21:04
  „moderálva”
 • 44. trainman 2009. június 22. 20:55
  „moderálva”
 • 43. flexsnake 2009. június 22. 20:07
  „41. tudjuk kik vagytok , tudjuk mit tettetek. Érdekes helyen olvastam. Aztán egy feje leesett a sárkánynak. Hosszú lesz ez a hét....”
 • 42. k.elvis 2009. június 22. 19:57
  „A rendőrség felsőbb utasításra jelenleg még a cigányok mellett áll.A Gárda egyenlőre csak erődemonstrációt tarthat,mást nem tehet, a rendőrök azonnal fegyvert használnának ellenük/ezt már nagyon várja a hatalom/.
  Érted?”
 • 41. sörpocak 2009. június 22. 19:33
  „Flexi!
  Csak nem az orsós viktorra gondolsz? Még jó hogy nincs fehér lova. Tudod, mint annak!”
 • 40. flexsnake 2009. június 22. 18:02
  „Na és majd a gárda megvéd? :D Kigyomlálja a parlagfűvet a putri elől vagy mi? :D Ugyan.... szaladnak széjjel amint megjelenik pár setétebbbőrű. Egyértelmű kinek érdeke hogy ez a helyzet így maradjon. Aki így akar belovagolni a parlamentbe. NA ők gyártották le a ,,cigánybűnözést" .”
 • 39. dragboyz 2009. június 22. 17:48
  „38. sujokbálint
  Sőt, lehet az ellentkezőjét érné el!”
 • 38. sujokbálint 2009. június 22. 17:38
  „A képaláírás hülyeség. Nem a gárda felvonulása hozott 33 százalékot a Jobbiknak, hanem a cigányok viselkedése és a rendőrség tehetetlensége.

  Budapesten vagy Szegeden hiába vonulna fel a gárda, azzal még nem hozna a Jobbiknak 33 százalékot.”
 • 37. ISD_Avenger 2009. június 22. 17:28
  „Önmagában a három csapás semmit nem ér, legfeljebb szavazatszerzésre jó.
  Ahhoz, hogy valakit a három csapás alapján ítéljenek el, előbb fel is kellene deríteni a bűncselekményt, és el is kéne kapni az elkövetőt. Ez csak erős egy rendőrség mellett valósulhat meg, az meg nincs...”
 • 36. geza 2009. június 22. 15:13
  „Ismét nemet mondott a kormány a három csapásra....

  A Fidesz még februárban nyújtotta be az Országgyűlésnek a büntető törvénykönyvet jelentősen szigorító, három csapás néven megismert törvényjavaslatot, amelynek lényege, hogy aki háromszor követ el erőszakos, személy elleni bűncselekményt, az a harmadik esetben a büntetési tétel maximumának a kétszeresét kaphatja, ha pedig ez meghaladja a 20 évet, akkor a bírónak ténylegesen életfogytig tartó szabadságvesztést kell kiszabnia. A szigorítás az elfogadást követő hatvanadik napon lépne hatályba. A javaslat napirendre vételét azonban március elején leszavazta az Országgyűlés.”
 • 35. trainman 2009. június 22. 14:42
  „dragboyz!

  Egyről beszélünk! Összefogás, kölcsönös tisztelet és egymás megbecsülése, ez az, amire szükségünk van. Szerintem ez párbeszéd nélkül nem fog menni.”
 • 34. Yucca 2009. június 22. 14:25
  „Kíváncsian várom a Jobbik-féle rendrakást!”
53 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kimentették a bükki barlangban megsérült lányt

Kimentették hétfőn reggel azt a 16 éves lányt, aki a Bükk hegység egyik barlangjában szenvedett… Tovább olvasom