Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Az SZDSZ nem támogatja a készülő médiatörvényt

Az SZDSZ nem tudja támogatni a médiatörvény tervezetét, mert az szerintük még jobban átpolitizálná a médiarendszert meghatározó intézményeket - jelentette ki Pető Iván csütörtökön Budapesten.
A párt szakpolitikusa hangsúlyozta: a tervezet szerint az ORTT utódjaként létrejövő médiahatóság, a Közszolgálati Tanács és a közszolgálati intézmények tulajdonosi testületei még az eddiginél is erősebb pártbefolyás alá kerülnének a javasolt jelölési és választási renddel.

Az SZDSZ éppen ezért azt javasolja, hogy a köztársasági elnök, a miniszterelnök, az Állami számvevőszék (ÁSZ) elnöke és a Magyar Tudományos Akadémie (MTA) elnöke által delegált tagokból álló jelölőbizottság nyílt pályázat útján nevezze meg és terjessze az Országgyűlés elé a jelölteket. Amennyiben pedig az Országgyűlés nem tudja a tagokat megválasztani, úgy a jelölőbizottság javaslata alapján a köztársasági elnök nevezze ki őket rövidebb időre, mintha az Országgyűlés választotta volna.

Pető Iván szerint ugyanakkor ezen az egy ponton kívül a médiatörvény szakmai része egy elfogadható kompromisszum, amit az SZDSZ akár támogatni is tudna, azonban emiatt a túlzott pártbefolyás miatt nemmel fognak szavazni.

A médiatörvény tervezetét az MSZP, a Fidesz és a KDNP is támogatja, az SZDSZ és az MDF pedig nem. A törvényjavaslat várhatóan a következő hetekben kerül az Országgyűlés elé - mondta Pető Iván.

Olvasóink írták

  • 2. garbon 2009. április 02. 17:01
    „Dehogy nem támogatod, kifele mindig mást beszélnek és aztán még a halálos itéletüket is megszavazzák.
    SZDSZ nem mint libikóka párt de már nem sokáig mert feloszlik a parlament előbb vagy útóbb az már biztos.”
  • 1. comet 2009. április 02. 14:42
    „hihetetlen hogy az SZDSZ mennyire erős a 0,5%-os támogatottságával. Úgy tűnik ezek irányítanak mindent.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Seres nem nyugszik bele a házbizottság elutasításába

Seres Mária mind a 4 parlamenti frakció vezetőjét levélben keresi meg, hogy kérje, a 600 ezer aláírással támogatott kezdeményezését, a népszavazást egy napon lehessen megtartani az európai parlamenti választásokkal. Tovább olvasom