Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 21°C | 35°C Még több cikk.

Az SZDSZ sajnálattal veszi tudomásul a találkozó kudarcát

Az SZDSZ sajnálattal veszi tudomásul, hogy Gyurcsány Ferenc és Robert Fico szombati találkozóján nem született kézzelfogható eredmény. A két kormányfő közös nyilatkozata megragadt az általánosságok szintjén, konkrétumot nem tartalmaz - áll a párt szombati közleményében.
A liberálisok úgy látják: a szlovák kormány nem hajlandó kivizsgálni a Dunaszerdahelyen történteket, nem tárgyal a magyar anyanyelvi oktatás megnyugtató rendezéséről és nem semmisíti meg a magyar nemzeti jelképek tiltásáról szóló rendelkezését..

Az SZDSZ arra szólít fel minden szlovák demokratikus erőt, lépjen fel a szlovák kormánykoalíció szélsőséges pártjának magyarellenes politikája ellen. A magyar kormánytól pedig azt kérik, lépjen fel a lehető leghatározottabban az egyre aktívabb magyar szélsőségesek ellen. A liberális párt szerint Magyarországnak mindent el kell követnie a magyar szélsőségesek randalírozása, a magyarországi szlovák kisebbséget és Szlovákiát gyalázó megnyilatkozások ellen. Az viszont Szlovákia felelőssége, hogy a több mint félmilliós szlovákiai magyarság otthon érezze magát saját hazájában.

A párt arra kér minden magyar és szlovák demokratikus erőt, hogy csatlakozzanak Fodor Gábor és a szlovák ellenzék kormányfőjelöltje, Iveta Radicova megbékélést, párbeszédet sürgető közös nyilatkozatához.

A közlemény szerint a liberálisok meggyőződése, hogy a két ország csak egymással együttműködve lehet igazán sikeres. Ehhez azonban a szélsőségesektől való egyértelmű elhatárolódásra, párbeszédre, a sérelmi politizálás feladására van szükség mindkét országban.

Robert Fico szlovák és Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök szombaton Révkomáromban találkozott, az utóbbi időben több konfliktus miatt is elmérgesedett magyar-szlovák viszony javítása érdekében. A két politikus közös nyilatkozatot fogadott el a többi között a kisebbségvédelem és az oktatás témakörében. Gyurcsány Ferenc kezdeményezte, hogy 2009 első felében újra üljön tárgyalóasztalhoz a két fél.

Olvasóink írták

  • 1. KovácsPistike 2008. november 15. 22:23
    „Egyetlen egy Miatyánkot sem mondtak el életükben Horváth Ágnes, Kóka János, Kuncze Gábor, Horn Gábor, Fodor Gábor, stb. cuzammen az SZDSZ-esek.
    A nagy lenyúlásban inkább egymást marták.
    Kuncze gyáván elinalt pártja éléről, nem merte felvállalni arcát a tömegek undorához.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orvosok a dohányzás ellen

Aggasztó, hogy az Országgyűlés elhalasztotta az a törvénymódosítást, amellyel szigorították volna a… Tovább olvasom