Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Az új Btk. a kábítószereseknek csak egyszer engedné az elterelést választani

A 2013-tól a tervek szerint hatályba lépő új büntető törvénykönyv (Btk.) a kábítószer-bűnözésnél csak az első esetben engedné meg az elterelést, a második vagy harmadik alkalomnál már büntetés kiszabását írná elő - erről Répássy Róbert államtitkár, az előkészítés felelőse beszélt a Népszabadságnak.
A lap hétfői számában azt írta az államtitkárra hivatkozva: változtatnának azon a szabályon is, amely szerint a drogdílerek, a kábítószer-kereskedők enyhébb büntetést kapnak, ha rendszeres drogfogyasztók.

"Volt, aki erre azt mondta, hogy ez jogi perverzió, hiszen a drogfogyasztás nem lehet enyhítő körülmény. Igaza volt. Büntetőpolitikailag is elhibázott ez a szabályozás, hiszen könnyen beszerezhető olyan orvosi igazolás, hogy valaki kábítószerfüggő" - mondta Répássy.

Az új Btk.-ról szóló javaslatot az év végéig szeretnék a kormány asztalára tenni, az első publikus verzió a nyárra készül el. Az Országgyűlés szakmai egyeztetéseket követően 2012 tavaszán fogadhatja el az új komplett büntető törvénykönyvet.

Olvasóink írták

  • 1. dodó 2011. május 16. 11:20
    „Az új Btk. a cigánybűnözés nagy támogatója lesz?

    Az új Btk. és a ,,lex Gyöngyöspata" kapcsán Répássy Róbert államtitkár megerősítette: Ha elkövet valaki olyan bűncselekményt, amellyel az általa vélt közrendet akarja fenntartani, az garázdaságnak számít.

    ,,Az előző kormány a formajegyek és a külsőségek alapján kísérelte meg az ilyen tevékenységet üldözni, az új Btk.-tényállás a tevékenységre, a tettre koncentrál majd, arra, hogy mi a meg nem engedhető tevékenység. És gyakorlatilag mindegy, hogy van-e egyenruha vagy nincs. A lényeg az, hogy a törvények kikényszerítése állami monopólium. A polgárőrség közreműködhet a rend helyreállításában, de csak a rendőrséggel kötött együttműködési megállapodás alapján. E téren is szigorodik a Btk.: ha egy polgárőr jogosulatlanul végez közrend-helyreállítást, büntetőjogi felelősséggel tartozik majd", mondta Répássy, előre jelezve, hogy ebben az országban százszor erősebb lett a pozitív diszkrimináció a bűnözőkkel felülreprezentált kisebbség irányában, mint a megélhetési időszakban volt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Autófeltörőket értek tetten a józsefvárosi rendőrök

Autófeltörőket értek tetten civil ruhás józsefvárosi rendőrök, az egyik gyanúsított a kihallgatása… Tovább olvasom