Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Bajnai: fél év alatt előbbre jutottunk, mint gondoltam

Bajnai Gordon a kormányzás átvételekor nem várta, hogy fél év alatt ennyi mindent el tud érni az ország. A miniszterelnök annak kapcsán nyilatkozott az MTI-nek, hogy hat hónapja állt fel az általa vezetett kabinet.
"Be kell valljam, nem számítottam ilyen gyors előrehaladásra, ilyen gyors eredményekre" - fogalmazott.

"A meghozott intézkedések között sok olyan van, amelyek jellemzően csak később fordulnak termőre, lassabban mutatkoznak meg az eredményeik, de azt tapasztalom, hogy hamarabb sikerült visszaszereznünk a bizalmat és messzebbre jutottunk a válságból kivezető úton, mint azt fél éve reméltem" - összegezte a kormányfő.

Példaként említette, hogy ma a nemzeti valuta negyven forinttal erősebb az euróhoz képest, mint a kormányzás kezdetekor, ami 1,7 millió devizahitelesnek nyújt könnyebbséget a részletek fizetésében.

Álláspontja szerint mostanra Magyarország kockázatát teljesen átértékelték a befektetők, amit az is mutat, hogy a válság előtti szint alá esett az a kockázati kamat, amit a külföldi hitelezők felé kell fizetni.

Bajnai Gordon a bizalom visszatérésével kapcsolatban utalt több, a magyar gazdaság helyzetéről nemrégiben megjelent pozitív hangvételű, független külföldi elemzésre. Az Európai Bizottság pedig épp a napokban értékelte a korábbinál feljebb Magyarországot az államháztartás fenntarthatóságának szempontjából. Egy másik elemzés szerint hazánk lehet az első, aki bevezetheti az eurót a közép-európai régióban Lengyelország és Csehország előtt. Feltéve, ha az ország ezen a pályán marad és nem esik a demagógia, a felelőtlen osztogatás hibájába - tette hozzá.

Úgy fogalmazott: Magyarország a saját kezébe vette sorsának irányítását és fájdalmas döntésekkel, de jelentős, érdemi fordulatot ért el a gazdaságban. Az ország elindult kifelé egy olyan válságból, ami nagyon könnyen a mélybe ránthatta volna - vélekedett.

Az ország minden polgárának meg kell köszönni az áldozatvállalását. Ennek az áldozatnak azonban csak akkor van értelme, ha végigmegyünk azon az úton, amin fél éve elindultunk - tette hozzá a miniszterelnök.

Most a szakadék szélétől ismét távolodva mászunk fel a hegyre, ami nagyon nehéz küzdelem lesz és sokáig tart még - jelentette ki, és hangsúlyozta, hogy a válságnak még nincs vége. Amíg a munkahelyek száma újra nem növekszik, addig nem beszélhetünk a válság végéről - tette hozzá.

A miniszterelnök a legfontosabb feladatnak a költségvetés elfogadását tartja. A 2010-es büdzsé nem egyszerű takarékossági csomag, és nem is csak egyszerűen választ talál arra a pokoli nehéz kérdésre, hogyan lehet egy hónappal kevesebb bevételt elosztani úgy, hogy közben ne romboljuk le, amit felépítettünk, hanem még világos prioritásokat is szab - közölte.

Értékelése szerint a jövő évi büdzsé azon túl, hogy stabilizálja az ország helyzetét, az adócsökkentésen keresztül megnyitja a lehetőséget a növekedés előtt és választ ad a közbiztonság kérdésére is, amely kiemelten fontos a mai Magyarországon minden állampolgárnak.

Kiemelte: a költségvetés lehetőséget ad arra, hogy a legkisebb faluban is elérhető közelségben legyen rendőr. A faluőr program keretében már 350 település jelentkezett, összesen több mint 600 faluőr szolgálataira tartva igényt - jegyezte meg.

A kormányfő szerint a büdzsé választ ad arra is, hogyan lehet helyreállítani a munka becsületét, visszavezetni a munkába több mint százezer segélyből élő inaktív embert, és eközben megoldást talál például a távfő áfájának a csökkentésére, valamint megpróbálja az ország szociális rendszerét is egyben tartani.

Bajnai Gordon hangsúlyozta: a jövő évi költségvetés elfogadása teszi lehetővé, hogy Magyarország ne egyszerűen csak túlélje a válságot, hanem egy tartós növekedési pályára álljon.

Arra a kérdésre, mit gondolt a Fidesz azon terveiről, amelyek a költségvetés takarékossági intézkedéseit is visszavonnák, azt válaszolta: az a kérdés, hogy ezt a Fidesz miből tenné meg. "Amit mondanak az felelőtlenség. A Magyarország iránti bizalom mértéke attól is nagyban függ, hogy mit mondanak azok, akik kormányozni szeretnének" - szögezte le.

Ezzel kapcsolatban elmondta: az elmúlt hetek során Amerikában vagy Angliában leggyakrabban azt a kérdést tették fel neki, hogy mi lesz, ha a következő kormány mindent visszacsinál. "Erre a legnehezebb választ adni. Csak azt tudom mondani ilyenkor, hogy a józan ész azt diktálja, hogy az 1,7 millió devizahiteles emberrel szemben senki nem meri megtenni, hogy visszabontsa, amit elértünk. Könnyű lesz ígérgetéssel elfelejtetni jövő áprilisig, hogy hol tartottunk tavasszal, milyen mértékű veszélyben volt az ország, de én abban bízom, hogy a magyar szavazók elég bölcsek lesznek erre emlékezni" - mondta.

Bajnai Gordon kitért a pécsi önkormányzatnál történtekre is. Úgy látja: az önkormányzat vízközművel kapcsolatos eljárása "jogi szempontból aggályos, viselkedését tekintve otromba, következményeit tekintve pedig az egész ország számára veszélyes precedenst teremt".

Közölte, a kormánynak ugyan nincs jogi lehetősége, hogy egy önkormányzat és egy magáncég vitájába beleszóljon, viszont muszáj jeleznie hogy Magyarországon mintegy 60 ezer, francia cégek által létrehozott munkahelyet veszélyeztetnek az ilyen felelőtlen lépések. Milyen üzenetet küld a befektetőknek az, hogy az ilyenkor szokásos európai magatartást mellőzve elfoglalják az egyebek között az ő tulajdonukban is lévő eszközöket? Milyen üzenetet küld ez a lépés azoknak, akik Pécsen szeretnének munkahelyeket teremteni? - kérdezte. Milyen alapon várja majd el ezek után Pécs azt, hogy további külföldi befektetések gyarapítsák a várost? - tette hozzá a miniszterelnök.

Véleménye szerint az önkormányzatoknak az lenne a dolga, hogy a jogszerűség fellegvárai legyenek, a pécsi eset azonban nagyon rossz üzenet a külföldi befektetőknek.

Olvasóink írták

55 hozzászólás
 • 55. magyarok 2009. október 19. 19:57
  „Ige, lehet előrébb jutottunk, és kinek a zsírján????
  A bankok ellopták, a kormány ellopta, a BKV vég kielégített, a szegény ember meg még inkább szenved...
  Így kell ezt??? Így kell a helyes útra lépni, hogy emberek halnak éhen????”
 • 54. horvathi 2009. október 19. 13:29
  „Mármint, hogy a Bajnai-banda anyagi helyzete sokkal előbbre jutott, mint azt ő gondolta volna korábban!

  Az nemzet és az ország anyagi helyzete meg sokkal rosszabbra fordult, mint azt gondolta volna korábban!

  1956 - 2006

  Videók a 2006-os Forradalom kitörésének a napjáról:

  http://www.youtube.com/watch?v=e3MV0CIyN9I
  http://www.youtube.com/watch?v=9i-TBULPLzE”
 • 53. Gazficko 2009. október 19. 11:14
  „Gordon mit szívtál és olyat hol lehet kapni??”
 • 52. Zsoltee0716 2009. október 19. 10:58
  „Bajnait is be kellene vetni egy online interjúra!
  "Bajnai: fél év alatt előbbre jutottunk, mint gondoltam"
  De még hogyan...! Inkább menj el hegedülni Gordonka. Szánalmas vagy!”
 • 51. janekjanek 2009. október 18. 17:59
  „Kövikám már tudjuk ..... erkölcs ja.Lessz, győzd kivárni.Ha kitudod várni, csak zárva van az ajtó ahová betessékelnek egy kis elbeszélgetésre,az erkölcs elvtársak ja persze.”
 • 50. KovácsPistike 2009. október 17. 19:51
  „49. hozzászólás Írástudatlan-Tdi. 2009.10.17. 19:42
  Bírka a nénikéd! :-)”
 • 49. Írástudatlan-Tdi. 2009. október 17. 19:42
  „TALPRA MAGYAR! ÉBREDJ BÍRKA!!!!”
 • 48. KovácsPistike 2009. október 17. 19:39
  „nem 21 milliárdot! 21 000 milliárdot...21 EZER MILLIÁRDOT”
 • 47. KovácsPistike 2009. október 17. 19:36
  „45. hozzászólás Mizujs 2009.10.17. 18:24
  Kit érdekel, hogy mit mind a "nyugati pénzvilág", hogy mit mond egy személytelen, névtelen valaki, valami...
  A 21 milliárd államadósságot szerinted ki követte el? Józsi bácsi a szomszédom?

  Demokrácia= demokraták+ erkölcs
  mszp=szdsz=mdf=jobbik
  A hit és az erkölcs a jogrend és társadalmi közérzet alapja. E kettő nélkül marad a dudva.”
 • 46. barkzso 2009. október 17. 18:58
  „Fél év alatt több pénzt sikerült lopniuk mint gondolták előtte. Hazug tolvaj banda, bajnai elvtárssal együtt a szoci bagázs.”
 • 45. Mizujs 2009. október 17. 18:24
  „Szidjátok csak nyugodtan. El ne olvassátok, hogyan reagál a nyugati pénzvilág az intézkedésekre! Nehogy tovább lássatok az orrotoknál! Ja, és az eszeteket se használjátok! Legyetek jól kezelhető ...... szavazók!

  Én meg nem megyek el szavazni :-)))))))))
  De aztán ne sírjatok egy év múlva!!”
 • 44. KovácsPistike 2009. október 17. 15:28
  „http://video.google.com/videoplay?docid=550260377966999479&q=gyurcsany&pl=true”
 • 43. KovácsPistike 2009. október 17. 13:51
  „Azért nem gondoltam volna, hogy képesek vagyunk önmagunkat lehagyni. :-)”
 • 42. bjela1980 2009. október 17. 09:34
  „Na teljesen jó! Akkor most már ne elégedetlenkedjünk. Mindjárt vége a válságnak! Majd szólnak, hogy mikor. Addig meg örüljünk, annak, hogy vége lesz!”
 • 41. KovácsPistike 2009. október 16. 18:53
  „Demokrácia = demokraták + erkölcs;
  Ezek egyikével sem rendelkezik Gyurcsány Bajnai-kormánya.”
 • 40. achilleus 2009. október 16. 17:31
  „38. hozzászólás Celtis 2009.10.16. 15:25
  Ezt a gondolatmenetet leginkább olyan vallásias formában hallottam, hogy mit nyavalyogsz, megvan kezed, lábad, miközben vannak olyanok, akiknek se keze, se lába. Ebből azt a következtetést kellene levonni, hogy van Isten, és még szeret is téged. Más nyomorából ne akarjunk már tőkét kovácsolni, se ilyet, se olyat. A létezett szocializmusban pedig - életszínvonal tekintetében - állandóan Románia volt a referencia mumus.”
 • 39. comet 2009. október 16. 15:45
  „31- Celtis- valóban nincs helye az érzelmeknek. Én amiket írok azok mögött konkrét adatok, és számszerűsített tények vannak, ld. korábbi hozzsászólásaim. Talán furcsán hangzik de még így is visszafogott vagyok, mert a jelenlegi valóság annyira abszurd és rémisztő, hogy nem lenne szerencsés élesben latolgatni.
  Minden egyes mondatomat alá tudom támasztani, különben nem írnám le, hiszen könnyű öngólt rugni.
  Az ország eladósodása rendesen ködösített, pedig könnyen elérhetőnek kéne lennie a fizetendő kamatokkal együtt, mert ennek összevetése a GDP-vel, a termelés, munkanélküliség és jövedelmek alakulásával azok a sarokszámok amelyek alapján látszana, hogy milyen iányba megy az ország, amit amúgy nem Bajnai, hanem az IMF irányít inkább, ugyanis a felügyelet és lényeges döntés náluk van. Az MSZP egyszer már átverte az országt Gyurcsánnyal, most Bajnaival teszik ugyanezt. Bajnainak amelett hogy sumák 2 fő bűne van: több száz embert becsapott, akik közül kilencen öngyilkosk lettek, és törvénytelenül népi akarat ellenére erőszakkal került hatalomra. Ezek súlyos bűnök mindenhol, nem csak a demokráciákban.”
 • 38. Celtis 2009. október 16. 15:25
  „36. hozzászólás achilleus:
  De az is lehet, hogy sokan arra az emberre hasonlítanak, akit elhagy a felesége, vagy kirúgják a munkahelyéről, és felköti magát, mert úgy látja, az ő élete már teljesen kilátástalan.

  Az élet sosem volt könnyű, és most sem az, de mi még mindig milliószor magasabb életszínvonalon élünk, mint a Föld lakosságának kb. kétharmada. Elképzelhető, hogy a jövőben romlik a helyzetünk. De akkor is tovább kell csinálni, tovább kell törekedni, és nem utolsósorban segíteni kell magunk körül azokat, akik még nálunk is jobban rászorulnak.”
 • 37. turulvedo 2009. október 16. 15:11
  „gágágá ...”
 • 36. achilleus 2009. október 16. 13:45
  „Ebből is látszik, mennyire nincs képben.
  Olyan mint a 40. emeletről kiesett ember, aki a 6. körül azzal áltatja magát, hogy eddig minden a legnagyobb rendben van .... és tényleg.”
55 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Thomas Hammarberg: a Jobbik retorikája elfogadhatatlan

A választási kampányból közösen kellene kizárnia a gyűlöletbeszédet a magyar pártoknak - javasolja… Tovább olvasom