Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 27°C Még több cikk.

Bajnai: gazdaságilag stabil állapotban adjuk át az országot

Bajnai Gordon szerint gazdasági értelemben stabil, biztonságos állapotban adják át az országot a következő kormánynak. A miniszterelnök az MTI-nek adott interjújában hangsúlyozta: ha folytatódik a tavalyi fegyelmezett gazdálkodás, 2011-től beindul a gazdasági növekedés.
Az utolsó napig felelősségteljes és aktív kormányzást folytatunk - jelentette ki a kormányfő.

A válságkezelést az utolsó napig végigviszi, mert a válság nincs tekintettel politikai ciklusokra, kampányidőszakokra, nem vár, amíg a politika mással van elfoglalva. Ezzel a gyors gyarapodással nyeri majd el értelmét az áldozatvállalás, amelyből Magyarország minden polgára részt vállalt 2009-ben és 2010-ben, amiért mindenkit köszönet illet - tette hozzá.

A válságkezelés kényszerűen fájdalmas lépései mellett sikerült összetartani a magyar társadalmat, megvédeni "az élet kereteit adó" nagy rendszereket, a munkát, a szociális gondoskodást, a válság elleni küzdelemben pedig érvényesíteni a szolidaritás elvét - hangsúlyozta a miniszterelnök.

Bajnai Gordon véleménye szerint 2009-ben a kormány megmutatta: az intézmények pazarlásának megakadályozásával elérhető a kitűzött cél, és az ígéreteit betartó ország vissza tudja szerezni a bizalmat. Így kell tenni 2010-ben is: még nem lehet többet visszaosztani, hiszen az idén érvényesül majd csak a válság teljes hatása, csaknem egy hónapnyi nemzeti jövedelem esik ki, ennyivel kevesebből kell megélnie az országnak. Ezért ez az év csak arról szólhat, hogy hogyan fogják azt bizonyos értelemben - "hadi gazdálkodással" végigcsinálni. "Ez nagyon nehéz lesz ennek a kormánynak is, és nagy fegyelmezettséget kíván attól is, aki váltja majd".

A kormányfő úgy látja, ha fegyelmezett gazdálkodás lesz az idén is, akkor megmarad az ország iránt visszatért bizalom, és így 2011-től beindul a gazdasági növekedés, amely 3,5-4 százalékos lehet; szigorú költségvetéssel és további jelentős átalakítások eredményeként pedig tartóssá is válhat.
Mint mondta, ha a következő kormány a most megkezdett utat folytatja, akkor a következő négy év alatt összességében nagyjából 2.000 milliárd forint többletjövedelemmel gazdálkodhat.

Felhívta a figyelmet arra, hogy tanulni kell a válságból, és "nem osztogatni, hanem bölcsen beosztani kell ezt a kétezer milliárdot". Szerinte ezt a pénzt három dologra kell költeni: a múltra, azaz az adósságcsökkentésre; a jelenre, vagyis arra, hogy jobb, igazságosabb közszolgáltatást lehessen nyújtani; és adni kell a jövőnek is ebből a pénzből, mert a jövő, a fenntartható növekedés múlik azon, hogy lehet-e tovább csökkenteni adókat, és kordában tartani a hiányt.

Arra a felvetésre, hogy ezt a kétezer milliárdot majd elígérik a pártok a választási kampányban, úgy reagált: ő annak örülne, ha csak ennyit ígérnének el, de ezt "tételesen" tennék. Vagyis minden párt végre egyszer világosan kiszámolná, mire lehet elég ez a pénz, majd pontosan megmondaná, mire költené. Az emberek pedig ezek alapján választanának, és később ilyen programot kérnének számon a győztestől - jegyezte meg.

Bajnai Gordon leszögezte: ha megint 6.000-7.000 milliárd forintot ígérnek el a pártok a kampányban, és ha valaki olyan ígéretekkel nyeri meg választást, olyan mandátummal szerez többséget, amelyet nem tud betartani, akkor "valóban baj lesz"; és a győztes majd azon törheti a fejét, hogy kire is kenje ezért a felelősséget.

Kiemelte: a következő kormánynak, bárki is alakítsa azt, az lesz a dolga, hogy a közjót a részérdekek elé helyezve tovább erősítse a közintézményeket. Ma ugyanis sok esetben a részérdekek maguk alá gyűrik a köz érdekének érvényesülését. Ez ellen pedig tűzzel-vassal küzdenie kell a mindenkori kormányzatnak.

Véleménye szerint ma Magyarországon nagyon sok közintézmény nem arról szól, ami a cégtáblájára van írva, vagyis az intézmény működése sok esetben inkább az azt irányítók érdekeiről szól, és nem azokról, akikért azt létrehozták.

Arra a felvetésre, hogy érdemes lenne-e összehívni a Nemzeti Csúcsot, amit Dávid Ibolya, az MDF elnöke kezdeményezett nála, a miniszterelnök úgy válaszolt: a kezdeményezés a választásokról szól, ezért ezt nem ő, hanem a köztársasági elnök tudná megtenni, de véleménye szerint lenne értelme. A kormányfő ezt azzal indokolta, hogy a pártok egy ilyen értekezleten megegyezhetnének abban, hogy a választásokon milyen közös minimumot tartanak be, vagy például milyen magatartási kódexet követnek.

Bajnai Gordon ezzel összefüggésben megismételte azt is: biztosítani fogja, hogy a Magyar Köztársaság pénzügyei "nyitott könyvként" elérhetőek legyenek valamennyi, a választásokon résztvevő demokratikus párt számára. Az ő legitim képviselőiknek lehetőséget adnak arra - akár többször is -, hogy "belenézzenek a könyvekbe". Ennek az az értelme, hogy "ugyanarról a tudásbázisról ígérhessen mindenki, később pedig ne mondhassák azt, hogy "csontvázak" vannak a szekrényben - hangsúlyozta.

Arra a kérdésre, hogy van-e jelentősége annak, hogy azoknál a pártoknál, amelyek lehetőséget kapnak a pénzügyi-gazdasági betekintésre, a demokratikus szót használja, azt felelte: a Jobbikot nem tekinti demokratikus pártnak.

Bajnai Gordon ezt a kijelentését magyarázva kitért arra: természetesen elismeri a Jobbiknak azt az alkotmányos jogát, hogy indulhat a választásokon, de szerinte az elmúlt évszázad megmutatta, a demokrácia ellenségei is hatalomra vagy részhatalomra juthatnak a demokrácia eszközeivel élve és azokkal visszaélve.

"A Jobbikot egy olyan nézetrendszerű pártnak tartom, amelyet karanténba kellene zárni valamennyi demokratikus erőnek, és elhatárolódnia tőle. Én magam semmilyen módon nem szeretnék hozzájárulni ahhoz, hogy az ő nézeteiket legitimáljuk Magyarországon" - jelentette ki.

Olvasóink írták

 • 18. KolompárRómeó 2010. január 04. 13:58
  „"2011-től beindul a gazdasági növekedés"

  Magyarország a világ legeslegstabilabb országa. Nálunk évtizedek óta mindig 3 év múlva lesz növekedés és mindig 5 év múlva lesz euró. Mindegy, melyik évet nézzük.”
 • 17. barkzso 2010. január 04. 09:38
  „"Hazudtunk éjjel, hazudtunk nappal..." és természetesen most is hazudnak.
  Milliárdos ballib banda takarodó!!”
 • 16. lidocain 2010. január 03. 19:01
  „rövid leszek: a jó kqva anyukádat te mocskos tróger libatolvaj hazaáruló féreg.

  jöhet a radír..”
 • 15. dodó 2010. január 03. 17:52
  „"Libajnai hazugsággyáros hadigazdálkodással riogat. 2010. január 03. 12:30

  Az elmúlt nyolc évben ellopták a maradék állami vagyont, ezer milliárdokat toltak át a szocionista haveroknak, gyarmati függőségbe taszították az országot, Európa legkorruptabb országává tették hazánkat. AZ idegenek és a multik, pajeszos bankárok mesés vagyonokat kaszáltak, az ország a nyomorba süllyedt. És ez a szánalmas, de a felelősségre vonás elöl nem menekülő gyilkos bohóc hadigazdálkodásról mer beszélni. A zsidó beszállítok talán még a papírtalpú bakancsokkal is elő állnak, mint a két világháború idején."”
 • 14. achilleus 2010. január 03. 14:57
  „És megint ezek a "csontvázak". Ez már gyanús!
  Te mit tennél, ha váratlan hazatéréskor az asszonyka rögtön azzal fogadna, hogy nincs senki a szekrényben? Én azonnal megnézném, de még az ágyneműtartót és az éjjeliszekrényt is...:-)”
 • 13. asztenoszsz 2010. január 03. 14:51
  „Mszp-Szdsz csinálta a magyarországi válságot, emlékezzünk, hogy mi volt a világválság előtt...
  Takarodjanak az szdsz után a süllyesztőbe, 1-et sem kellene a Parlamentbe engedni közülük.
  Gyurcsány megbukott, miért juthat be listáról?
  A tatárok sem végeztek ennél nagyobb pusztítást. "El lehet menni az országból..." menjenek Szibériába, ott van sok hely, ott "építkezhetnek".”
 • 12. achilleus 2010. január 03. 14:20
  „Mellesleg a válság előtt Gyurcsány mellett Bajnai állította leghatározottabban, hogy a gazdaság "stabil".
  Bebizonyosodott, hogy mennyire. Aki nem hiszi:
  http://www.fn.hu/penzugy/20081022/bajnai_stabil_penzugyi_helyzetunk/
  "Bajnai: stabil a pénzügyi helyzetünk ----2008. október 22. 13:12----
  Magyarország finanszírozhatóságához kétség sem férhet - mondta Bajnai Gordon. A nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter szerint indokolatlan hisztéria és rémhírterjesztés vesz körül bennünket a pénzügyi válság kapcsán. (...) ----- Rá 2 hónapra már 320 Ft-ot ostromolta az euró, ja és kiderült, hogy "véletlenül" mintegy 25 milliárd dollárnyi hitelkeretet kellett nyitni.”
 • 11. achilleus 2010. január 03. 14:00
  „És még néhány példa a "stabil, de életveszélyes" témára:
  http://index.hu/bulvar/hirek/2009/07/31/eletveszelyes_de_stabil_a_lorinciben_meglott_fiu_allapota/
  http://www.nemzetisport.hu/f1/20090726/formula-1_massa_allapota_tovabbra_is_eletveszelyes_de_stabil/”
 • 10. achilleus 2010. január 03. 13:56
  „"Bajnai: gazdaságilag stabil állapotban adjuk át az országot"
  Miért is jutott eszembe erről a szófordulatról például ez a cikk:
  http://www.origo.hu/itthon/20091129-h1n1-ujinfluenzas-kismamak-allapota.html
  "Stabil, de továbbra is életveszélyes állapotban van az a két várandós nő, akiket Budapesten, a Semmelweis Egyetem klinikáján ápolnak- mondta a vasárnap Gál János, a klinika vezetője. Az egyik kismamán életmentő beavatkozást hajtottak végre, a hagyományos gépi lélegeztetéssel ugyanis nem lehetett volna megmenteni az életét. A 26 éves nő a hatodik hónapban jár, súlyos tüdőgyulladása van, a gyógyszeres kezelések és a hagyományos gépi lélegeztetés mellett továbbra is a különleges lélegeztető eszközön tartják."

  Az IMF lélegeztetőgépén. A helyzet kb. ennyire "stabil".”
 • 9. LukSzusz 2010. január 03. 13:48
  „Jó móka,2011-re ígér,tavaly 2010-re ígért.A Jobbik szerint,le a mentelmi joggal,igaz is,miért piálhatnak vezetés közben a képviselők?
  Elkell számolni a vagyonosodással? Mi ebben a náci ill.radikalizmus?
  Állás halmozás:polgármester-pártelnökhelyettes-országgyűlési képviselő-ezt is a nácik találták ki?
  Korrupció gazdasági és párt vezetői körben,ez is a Fhürer találmánya?
  Egymás közti zsíros állások osztogatása,ez is német találmány?”
 • 8. achilleus 2010. január 03. 13:45
  „"Arra a felvetésre, hogy ezt a kétezer milliárdot majd elígérik a pártok a választási kampányban, úgy reagált: ő annak örülne, ha csak ennyit ígérnének el, de ezt "tételesen" tennék. Vagyis minden párt végre egyszer világosan kiszámolná, (..blablabla..) "

  Egy előkelő idegen, akinek semmi köze ahhoz, hogy ide jutottunk. Mintha nem lett volna 2x-esen is a gazdasági ügyekért felelős miniszter a Gyurcsány-kormányban. Komolyan mondom, egészen jól játssza.”
 • 7. gyagyástóni 2010. január 03. 13:30
  „4. hozzászólás andreasz 2010.01.03. 12:12

  "Lehet,hogy jó ez a gazdasági program csak elkésett. Gondoljunk bele: ha ezeket a takarékossági intézkedéseket 2003-2004-ben meglépik hol tarthatnánk. Persze csak akkor amennyiben tényleg ez a megoldás"

  Megsúgom akkor már 2006-ban csődbe jutottunk volna.”
 • 6. KovácsPistike 2010. január 03. 12:32
  „"nagy a jólét és dübörög a gazdaság" :-(”
 • 5. KovácsPistike 2010. január 03. 12:25
  „A karantén nem csak a Jobbikra, de Gyurcsány, Bajnai, stb. haveri körére is vonatkozik.

  "A jó nénikéjüket azoknak, akik odaátról hazudoznak." (Horn Gyula)
  "Lehet hazudni, csak ne vegyenek észre!" (Horn Gyula)
  "egy kampány természetes és egészséges része az ígéret"(Medgyessy Péter)
  "Majdnem beledöglöttem, hogy másfél évig úgy kellett tenni, mint hogyha kormányoztunk volna. E helyett hazudtunk reggel, éjjel, meg este." (Gyurcsány Ferenc)
  "Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált, mint amit mi csináltunk. Nyilvánvalóan végig hazudtuk az utolsó másfél, két évet."(Gyurcsány Ferenc)

  Demokrácia=demokraták+erkölcs
  "Ha mindenki hazudik körülöttünk, akkor az igazmondás forradalmi cselekedetnek számít."
  (George Orwell)

  A muter már nem szereti sem a szegfűt, sem az ibolyát, a kertben még a bokrokat is kivágatta a faterral. Nem győzünk takarítani a madarak után.

  "Egykori MSZMP/ KISZ KB vezető havi egy millióért szakérti a társadalompolitikát Kiss Péter főkancellárnak"
  "100 milliós végkielégítés a BKV nyugdíjas humánpolitikai igazgatójának."
  "A kutyatartás hatásai a közbiztonságra - tanulmány 1,2 millióért"
  "40 centis kilátó épült 40 millióért Bodrogkeresztúron"
  "10 tuskó 3,2 millióért"”
 • 4. andreasz 2010. január 03. 12:12
  „Lehet,hogy jó ez a gazdasági program csak elkésett. Gondoljunk bele: ha ezeket a takarékossági intézkedéseket 2003-2004-ben meglépik hol tarthatnánk. Persze csak akkor amennyiben tényleg ez a megoldás”
 • 3. barkzso 2010. január 03. 11:47
  „"Hazudtunk éjjel, hazudtunk nappal..." és természetesen most is hazudnak.
  Milliárdos ballib banda takarodó!!”
 • 2. barkzso 2010. január 03. 11:46
  „Rózsika-Mária már te is ellenük fordulsz? Mi lesz így a szoclibekkel? :))))”
 • 1. Rosmary53 2010. január 03. 11:44
  „Egyetlen embert sem ismerek, akire rábíznám az ország jövőjét, sem pártot, sem ideológiát ...itt csak a csoda segíthet.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiszáradtak a karácsonyfák: veszélyes a csillagszóró és a gyertya

A decemberben felállított karácsonyfák többsége mostanra kiszáradt, így fokozottan veszélyes… Tovább olvasom