Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Bajnai: létre kell hozni a remény koalícióját!

Az Együtt 2014 választói mozgalom társalapítói szombaton megerősítették, hogy hamarosan pártot alapítanak.
Bajnai Gordon volt miniszterelnök azt mondta: az Orbán-kormány a reménytelenség kormánya, amellyel szemben létre kell hozni "a remény koalícióját".

A Haza és Haladás Egyesület elnöke az Együtt 2014 kormányzásértékelő rendezvényén a budapesti Millenáris parkban úgy fogalmazott: a jelenlegi kormány 2010-ben reményt kínált, de reménytelenséget hozott, százezrek hagyták el miatta az országot, és milliók nem tudnak boldogulni miatta. Nekik mind vissza kell adni a reményt, azt üzenve: "gyere haza, maradj itthon, van itt jövőd!" - jelentette ki.

Bajnai Gordon azt mondta: az a feladatuk, hogy felépítsék és győzelemre vigyék a remény koalícióját. Szerinte Magyarországnak kormányváltásra, korszakváltásra és jó kormányzásra van szüksége.

Az MSZP-nek azonban nincs elég szavazója a kormányváltáshoz, nincs elég hitele a korszakváltáshoz és nincs elég szakértelme a kormányzáshoz, "mindegyikből van neki sok, de egyikből sincs elég" - közölte. Elismerte, hogy a szocialista párt eltökélt abban, hogy megújuljon, ám szerinte még mindig sok olyan terhet cipel magával, amely szavazók tömegét tartja távol, és milliónyi olyan ember van, aki kormányváltást akar, de nem szavazna az MSZP-re.

Az Együtt 2014 kormányzásértékelő rendezvénye a Millenáris parkban. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd (galéria)

A volt miniszterelnök azt mondta: az Együtt 2014 "az út a kormányváltáshoz, a magyar politika korszakváltásához és a jó kormányzáshoz", ezért alakulnak párttá. Hozzátette: március 15-éig alkalmassá teszik az Együtt 2014 szervezetét arra, hogy bevonjanak mindenkit, aki támogatni akarja őket "munkával, szakértelemmel, pénzzel, szavazattal".

"Sokan leszünk és jobbak leszünk, mint a régi politika képviselői" - hangoztatta.

Bajnai Gordon arról is beszélt, hogy a kormányoldal eddig kétszázmillió forintot fordított arra, hogy hazug állításokkal, plakátkampánnyal lejárassa őt. "Ha Orbán Viktor engem tekint kihívójának, tart tőlem, megértem, adok rá okot, megígérem" - mondta, megismételve, hogy vitára hívja ki a miniszterelnököt azért, hogy szembesítse annak a Magyarországnak a véleményével, amelyet nem ismer.

Kitért arra is, elfogadja, hogy technokratának nevezik, ha ez azt jelenti, hisz a tényekben, a szakértelemben, abban, hogy a tettek fontosabbak a szavaknál. De - folytatta - hisz abban is, hogy Magyarország gyarapodhat, ezért tért vissza a politikába tavaly október 23-án.

Bajnai Gordon elmondta, tisztában van felelősségével, ezért nem enged céljaiból: a kormányváltásból, abból, hogy egyetlen nagy erővé szervezze "a rezsim károsultjait", és abból, hogy elkészítsék a jó kormányzás programját.

Live Info videó

"Ha erős lesz az Együtt 2014, erős lesz az ellenzéki összefogás is, ezért dolgozom" - mondta. Beszédét - amelyet többször szakított meg taps - azzal a kéréssel zárta, hogy minél többen csatlakozzanak "a remény koalíciójához".

A volt miniszterelnök előtt az Együtt 2014 másik két társalapítója szólalt föl.

Juhász Péter, a Milla Egyesület elnöke azt mondta: egymillió új szavazatra van szükség ahhoz, hogy az ellenzék leválthassa az Orbán-kormányt 2014-ben.

Kiemelte, a választási győzelemhez elengedhetetlen az ellenzék összefogása, ezért céljuk, hogy a 106 egyéni választókerület mindegyikében csak egy demokratikus ellenzéki jelölt induljon a Fidesz és a Jobbik politikusai ellen.

Az Együtt 2014 kormányzásértékelő rendezvénye a Millenáris parkban. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd (galéria)

Bírálta ugyanakkor az MSZP-t, amiért vezetni akarja az összefogást, és egyes politikusai arról beszélnek, hogy a szocialisták egyedül is nyerhetnek. "Ennél több alázatra lesz szükség" - jelentette ki Juhász Péter, mondván, hogy az MSZP és a mögötte álló baloldali szavazótábor egyedül nem elég a kormányváltáshoz.

A Milla céljairól azt mondta, új értelmet akartak adni a civil szónak, hogy az ne a laikussal, hanem az aktív, öntudatos polgárral legyen egyenlő. Megerősítette, hogy március 15-én szokás szerint nagygyűlést rendeznek.

Kónya Péter, a Magyar Szolidaritás Mozgalom elnöke követeléseiket ismertette: a munkavállalói jogok bővítését, többkulcsos személyijövedelemadó-rendszer bevezetését, a minimálbér és a közmunkabér emelését, a munkanélküli-segély időtartamának növelését a jelenlegi háromról legalább hat, de inkább kilenc hónapra, és hogy senkit se lehessen indoklás nélkül elbocsátani.

Emellett anyagi és erkölcsi rehabilitációt ígért a korábbi rendvédelmi dolgozóknak.

Az Együtt 2014 kormányzásértékelő rendezvénye a Millenáris parkban. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd (galéria)

Kónya Péter ugyanakkor hangsúlyozta, hogy e célokat csak akkor érhetik el, ha az Együtt 2014 másik két alapítószervezetével közösen választási pártot hoznak létre. Azt mondta: ez hamarosan, még azelőtt megtörténik, hogy "elhervadnának a hóvirágok".

Az Együtt 2014 kormányzásértékelőjén a szervezők tájékoztatása szerint 1800 szimpatizáns vett részt, egy részük e-mailben jelentkezett, másokat telefonon toboroztak. Az érkezők egyébként azzal szembesültek, hogy a Millenáris park területén több, Bajnai Gordont Gyurcsány Ferenccel közösen ábrázoló plakát is látható, fényképük alatt pedig az Együtt tették tönkre az országot felirat.

A rendezvényen több korábbi SZDSZ-es politikus - például Kuncze Gábor, Gulyás József, Mécs Imre, Lakos Imre -, Bozóki András, a Gyurcsány-kormány kulturális minisztere és Draskovics Tibor korábbi pénzügy- és igazságügy-miniszter is ott volt. Megjelent Heller Ágnes filozófus és Bródy János énekes, zeneszerző-szövegíró.

A közönségben ott volt Szabó Tímea és Szabó Rebeka, akik a közelmúltban kiléptek az LMP-ből, és társaikkal együtt Párbeszéd Magyarországért néven új pártot alapítottak. Bajnai Gordon őket külön is köszöntette.

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. Anmari51 2013. február 11. 11:53
  „Anmari51
  24. Nyenyere! Tisztelt fórumozó társ! Nem kortes beszédnek szántam pártatlan vagyok és nem voltam, leszek egyik párt tagja sem. A rendszerváltásnak Magyarországon élő állampolgár lévén magam is részese voltam és mind annak ami az óta történik "velünk, értünk, miattunk", de inkább az éppen aktuálisan regnáló kormány és a holdudvarukba tartozó honfi társainkért. Minden kormánynak volt több jó és meglehetősen rossz döntése, utóbbiaknak mi a kisemberek fizettük meg az árát. És azt azért hidd el nekem a legfőbb probléma és minden pártra, politikusra igaz a szót nem értés, a nemzeti minimum hiánya rejlik a problémák árnyékában! Bajnai Gordon talán az első politikus aki ezt fontosnak megvalósítandó célnak tartja, nevezetesen a nemzeti minimum mentén történő politizálást. ha minden új kormány romba dönti az előző kormány által felépített gazdasági & pénzügyi eredményeket, akkor sajnos kevés az esély arra, hogy pl. a korosztályom megéli a jobbrafordulást, az élhető és vállalható holnapokat! Nem véletlenül mennek világgá a fiatalok, többségük sajnos végleges döntés alapján, máshol képzelik el a jövőt és jó okuk van erre sajnos! Szép napot Annamária”
 • 26. USB 2013. február 11. 09:49
  „Itt kezdődött.....:
  http://www.youtube.com/watch?v=tY7JHXx0HQw”
 • 25. vélemény 2013. február 10. 19:32
  „A Magyaroktól "rettegő" H Ágnes is Együtt van velük?
  http://www.delmagyar.hu/forum-kepek/230/B2290741.jpg”
 • 24. Nyenyere 2013. február 10. 18:05
  „Annamari51
  Nagyon szép volt ez a kortes beszéd, de lenne néhány dolog amire felhívnám a figyelmet.
  Lehet, hogy nyugaton gordonka elismert, és elfogadott, hogyne. Mert a hasonszőrű barátai diktálnak ott is, akiknek ő a könnyebb út. Kollaboráns hazaáruló. Vagy inkább írnám azt, hogy itt is. Mivel én meg itt élek. Innen indulnak a válságok, háborúk kamu indokkal, meg az agymosás újabb és újabb módszereit is itt agyalják ki. Az olyan gyarmati országok, mint kis hazánk meg kap morzsákat és még több fekáliát, kölcsönt szép kamatra.
  Nem hiszem, hogy ez a kétes elismertség amit biztosítottak fletónak is meghozná a gyümölcsét. Fizejük az árát a fene nagy bizalmuknak. Szomorú, hogy vannak még naiv emberek, akik a már kipróbált prostit megint elkapnák egy körre, holott már elkapott tőle egy s mást. Egyébként meg az elkövetett bűneiket semmissé teszi a kétes nyugati elfogadottság? Ugyan hagyjuk már ezt a marhaságot. Ez egy színjáték ember! Most azért kukorékol a szemétdombon, mert a kolléga bénázik. Pár éve ezek azért buktak és kukorékolt a jelenlegi kolléga a szemétdombon mert ők bénáztak. Most megint ők lesznek, megmutatják mit nem tudnak, te szívod a fogad és megint fidesz. Ennyi. Magyar választási történelem: mdf-mszp-fidesz-mszp-mszp-fidesz. Mint egy egyszerű gyermek mondóka.”
 • 23. lukrecia 2013. február 10. 17:44
  „14; F gabriella: Egyet ertek veled. Meg kellene alapitani az interneten szervezodo " Magyar-Online "partot. Elsodlegesen olyan joggal, hogy a szervezetek altal kuldott "alvo, lappango" ugynokoket kizarhassuk, mert ellenkezo esetben ket honap alatt bedaralnanak bennunket. Tehat a hulyek , arulok, bomlasztok kizarhatosaga mindenekelott, majd johetne a felepules. es a tettek. Na nem programok Mszp modra, csak tettek.”
 • 22. macs 2013. február 10. 17:09
  „10. babar,
  szerintem, Te a befektetők nagy kedvence leszel, hiszen a pénzükért, akik sehol se kaptak/kapnak akkora hozamot, mint Magyarországon. :-D”
 • 21. Anmari51 2013. február 10. 16:07
  „Anmari51
  8. Kormoska & 7. Bendegúz 007 Köszönöm leírtátok már Ti az én gondolataimat egyetértünk. Szerintem van esélye az Együtt 2014-nek.
  Azoknak akik Bajnai Gordonra sárt dobálnak legyünk már kicsit lojálisak ne szokásból, netán párthovatartozásból elvárásból utáljuk egyik, vagy másik politikust. Aki nem csak ide írogat de figyelemmel kíséri a belföldi és nemzetközi gazdasági, pénzügyi és politikai életet annak tudnia kell arról a tényről, hogy Bajnai Gordon Amerikában, de Európában is elismert elfogadott köztiszteletnek örvendő pénzügyi szakember, közgazdász. rendszeresen járt eddig is USA-ba Unióban is van igen jelentős kapcsolata és nem haragította magára a fél világot, intelligens, jó modorú tárgyalóképes idegennyelvtudással rendelkező politikus. A héten Brüsszelben járt tárgyalni a következő hét év uniós kohéziós alap Magyarország számára minél kedvezőbb mértékének érdekében, miért tehette meg, mert jó a kapcsolata és van szakmai tekintélye az Unió vezető pénzvilágában is! A hét első felében még megjelent az a vélemény minek ment oda, kinek a megbízásából, nem hívta, küldte senki lobbizni. Mára elcsitult ez a háborgás és nem kizárt Bajnai Gordon lobbizásának köszönhetjük majd a véglegesített és jóváhagyott hazánknak a következő 7 évre a kohéziós alapból juttatott Euró milliárdokat. Mint tudjuk a kohéziós alap kerete igen jelentős mértékben csökkent, ahhoz képest ha kevesebb is lesz az országnak jóváhagyott kerete mint volt az előző mégiscsak korrekt lehetőséget kapunk a gazdaság fejlesztésére, mint sok más Uniós ország. Bajnai Gordon a 2014-ből alapított párt lesz az aki tiszteletben fogja tartani az ellenzéket, tenni fog annak érdekében, hogy végre létrejöjjön és napi szinten működjön Magyarországon a politikában a nemzeti minimum, mert minden eddig regnáló kormánynak ez volt a legnagyobb hibája, nevezetesen az ellenzék semmibevétele annak hiányában meg nincs esély a gazdaság pozitív mutatóinak eléréséhez. Nem gyűlölni kell az ellenzéket az ország érdekében a pénzügyi és gazdasági élet jobbítása érdekében meg kell találni és naponta gyakorolni az együttműködéshez vezető utat!”
 • 20. Mozimasiniszta 2013. február 10. 13:52
  „16#-os ! igazad van - nem mint tényezők vannak jelen , hanem felbujtóként ! Újdonság az hogy mostanában már ki merik tolni a nyílvánosság elé is a pofájukat, mert rájöttek - hogy rájöttünk, és felesleges a bújócska”
 • 19. békaügetés 2013. február 10. 10:28
  „A sok gazemberségből, búsás osztalékokkal a zsebükbe,unaloműzésből,komolytalan ígérgetésekkel hülyítik a sok hiszékenyt.”
 • 18. Együgyű 2013. február 10. 08:05
  „,,Bajnai: létre kell hozni a remény koalícióját!"
  A remény koalíciója egyenlő lesz a hatalom és a gyarapodás koalíciójával? Ugyan úgy, mint most az isten állta felkent, isteni, vallást hirdető, kikezdhetetlen pártkoalíció? Koalíció lehet, de szerintem önzetlen összefogás azonban nem az egységes széthúzó nemzetért. Majd lesznek megint egyes támogatott kiemelt társadalmi rétegek a többiek rovására? Az elesettek egyre mélyebbre esnek? A párttagok egyes tagjai meg az érdekük szerint az erősebbekhez csapódnak úgy, mint a rendszerváltáskor? Vélelmezem, két rossz közül a kevésbé rosszat választhatja maga érdekében a most már (nemzeti egységbe tömörült egymásért kiálló) hazai népünk? Együtt 2o14 is együtt lesz, de a Magyar nép sohasem? Ahány társadalmi osztály létezik, Magyarországon azok valójában lenézik, nyírják egymást és ezt használják ki a pártok. Az ősközösség felbomlása óta mindig a kiváltságért ácsingózók azt ígérték a többieknek, hogy egy idő után majd nekik esetleg unokáiknak is jó lesz. Azonban ezért addig is keményen dolgozniuk esetleg háborúzniuk kell.”
 • 17. vélemény 2013. február 10. 07:37
  „16. Mil
  A kendermagos, kábítószer termesztő és fogyasztó liberális is felszólalt.
  Nézőként ott voltak az áruló volt LMP-sek is. Jobboldali politikusok viszont csak a TV előtt ülhettek.”
 • 16. Mil 2013. február 10. 07:22
  „A volt szadeszesek csak mint nézők voltak ott, nem a pulpituson szónokoltak :) Az meg sztem természetes, hogy szemben állnak a jelenkegi rezsimmel, és inkább az ellenzékhez csapódnak. De nem mint tényező.”
 • 15. zest 2013. február 10. 07:21
  „Kónya Péter ugyanakkor hangsúlyozta, hogy e célokat csak akkor érhetik el, ha az Együtt 2014 másik két alapítószervezetével közösen választási pártot hoznak létre. Azt mondta: ez hamarosan, még azelőtt megtörténik, hogy "elhervadnának a hóvirágok".

  Szekfű pártot felváltja hóvirág párt... !? .... sok-sok hóhányóval!!”
 • 14. f.gabriella 2013. február 10. 07:16
  „20 éve ígérnek nekünk fűt fát ,csak a töredéke valósult volna meg,már nem itt lennénk.A pártok egymásnak adják a stafétabotot,de az ország míg a csőd szélére jutott,addig ők degeszre tömték a zsebüket.Nekünk kisembereknek maradt a mélyszegénység,az újabb és újabb adók,a nevetség bérek,a mindennapi szemfényvesztések.Én személy szerint szeretném,ha eltűnne ebből az országból a Fidesz,az MSZP,a Bajnai féle koaliciós bagázs...és minden politikus.És végre jönne egy olyan rendszer,ami valóban az országért dolgoznak és nem a maguk zsebtöméséért.Igenis leválhatóak legyenek,igenis kobozzák el a vagyonukat a rossz döntések miatt.És az sem lenne hátrány,ha nem a mi adóforintjainkból politizálnának,hanem a saját vagyonukból.”
 • 13. qrumpli 2013. február 10. 04:38
  „Húúúúúúúúúúúú,de utállom a politikusokat!”
 • 12. veszettmajom 2013. február 10. 00:19
  „Én még mindig csodálkozok hogy azoktól várják az ország rendbetételét akik kirabolták és lezüllesztették egy gettó szintjére. Minimum 3-4 millió magyar ember él szegénységben, felgyorsult az elvándorlás stb.
  Itt most nem csak a "zelmúlt8év"-re gondolok hanem a több mint 20 évre. Mind felelős. Az hogy Orbán fél Bajnaitól az meg egy nagy hülyeség.Itt az a lényeg hogy ne változzon semmi ,minden menjen a régi mederben.A régmúlt emberei váltsák egymást, akkor biztos nem lesz felelősségre vonás.A választók nagy része meg agyhalott, meg van vezetve a médiában sugárzott álháborúval meg a nem mi voltunk hanem ők cirkusszal.A háttérben meg jókat röhögnek hogy azzal a dobozzal ami képet sugároz millliókat lehet úgy befolyásolni ahogy akarják.
  Ezek nem akarnak változást, nekik így a jó. A politika csak a felszín, cirkusz a népnek. A lényeg a pártok mögött álló gazdasági társaságok , bankok akik diktálják a tempót.”
 • 11. Voober 2013. február 09. 23:28
  „Ígérgessetek”
 • 10. babar 2013. február 09. 22:46
  „Föl, föl Ti rabjai a Földnek!!
  Várunk vissza Gordon!
  Ezek itt nem akarják felvenni az IMF kölcsönt, rád van szükségünk!”
 • 9. TrombiFrédi 2013. február 09. 22:02
  „Nemes a cél csak "túlsok(k)" az elhasználódott, levitézlett megélhetési potyautas a fedélzeten, pláne a holdudvarban! Másrészt ebben a - az egykori rendszerváltó nagy pártokra, tömörülésekre emlékeztető- csopotosulásban egyetlen dolog a közös: a jelenlegi kormány leváltásának akarása, ha ezt elérik utána beindul a forgácsolódás, hasadás...lásd pl. a "klasszikusként idézett "olajfa koalíció esete!”
 • 8. kormoska 2013. február 09. 21:43
  „Nem lesz szerintem Orbán-Bajnai vita,mert a miniszterelnökünk kerüli a nyílt vitákat.
  Úgy érzi őt(őket) még mindig védi a már régen nem létező választói 2/3-ad!
  Bajnai mögé láthatóan felállt egy profi kampánystáb,gatyába rázták a kommunikációjukat-megjelenésüket.
  Érthetően és értelmes célokról beszélt,igaz a mostani kormányt nem nehéz kritizálni ill felülmúlni.
  Rengeteg nyugdíjas volt ott a meglepően sok fiatal mellet,és tudvalevő akié a nyugdíjasok szavazata az gyakorlatilag választást nyert.
  A Fidesz nem véletlenül tart Bajnaiék pártjától mint a tűztől,nem véletlenül megy a negatív kampány ellenük,jelenleg ők az egyetlen életképes alternatíva a kormányváltásra!”
27 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megölt egy férfit, egy óra alatt elkapták

Holtan találtak rá egy 53 éves férfira szombaton Gagybátorban. Tovább olvasom