Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Bajnai szerint tartós elszegényedés jött volna

A kormány feladata, hogy minél többekkel megértesse, komoly oka van a sokszor fájdalmas intézkedéseknek, amelyek nélkül sokkal fájdalmasabb visszaesés, nagyobb nélkülözés, tartós elszegényedés várna az országra - mondta Bajnai Gordon a Népszava szombati számában megjelent interjújában.
A kormányfő szerint annyi intézkedést és olyan nagyságrendűeket hoztak, amennyit és amilyeneket az előző 12 évben nem. A miniszterelnök szerint az ellenzék politikai érdekből úgy kommunikál, mintha a világban nem lenne válság, és a kormány hobbiból szorongatná az embereket. Bajnai Gordon kormányváltás esetén sem lát nagy mozgásteret a gazdaságpolitikában, a jelenlegi iránytól való eltéréshez.

Egyrészt Magyarország az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) megállapodást kötött, amely elvileg jövő októberben jár le. Az útról letérőknek pedig ezt a megállapodást meg kellene szegniük. Emellett az unióban még nem zárult le az ország ellen indított, úgynevezett túlzottdeficit-eljárás. Ha Magyarország megszegi az abban vállaltakat, akkor azt kockáztatja, hogy elveszíti az európai uniós forrásokat.

Mint mondta, aki a felelőtlen gazdaságpolitikához akar visszatérni, azt kockáztatja, hogy megint 320 forint körül lesz az euró, és 1,7 millió hitelfelvevő család lehetetlenül el Magyarországon. "Ez nemcsak gazdasági, de nagyon komoly politikai kockázat is" - jegyezte meg a miniszterelnök.

Ez a gazdaságpolitika azokkal az alapokkal, amelyeket most a kormány letett, nagyon világos pályát rajzol Magyarországnak 2011-től. A jövő évi kis gazdasági csökkenés után 2011-től 3 és 4 százalék közötti gazdasági növekedés várható. Ha a megkezdett úton halad az ország, 2011-től már azoknak is jut valami, akik közvetlenül nem a magánszférában vannak, nem részesednének ebből a növekedésből - tette hozzá Bajnai Gordon.

Olvasóink írták

29 hozzászólás
12
 • 29. puccéran 2009. november 08. 20:40
  „23. hozzászólás Kami45 2009.11.08. 13:31
  A mostani pénzügyi válság a legrosszabb a 1929-33-as nagy világgazdasági válság óta. Sajnos a vége még nem látszik. A 4 éves parlamenti ciklus sem lesz rá elegendő, még 2011-ben is gatyamadzag húzogatás lesz.
  A Jobbik szélsőségeivel nem lehet rendbe tenni a gazdaságot, ehhez össznemzeti összefogásra van szükség.”
 • 28. 648452 2009. november 08. 20:03
  „26. hozzászólás napiszar 2009.11.08. 17:20
  Emberekre nem használjuk az "ezek" kifejezést, helyesen "ők"! :(
  Elég volt 8 év a szélsőségesekből!
  Már a 6-os metrót építhetnénk, ha anno megmarad Szűrös, Németh Miklós, Pozsgay és nem a
  neoliberális, privatizációs újmilliárdos, vállalatgyűjtő, harács ripacsok kezébe kerül a kormányzás.
  Ezt hozták rendszerváltáskor az új pártok.
  "Járt utat a járatlanért el ne hagyj!"”
 • 27. Kami45 2009. november 08. 19:13
  „25. hozzászólás Pinochet 2009.11.08. 13:58
  "A kormány nem hobbiból szorongat, világválság van és profi szakértői válságkezeklés folyik."
  Ezt te sem gondolod komolyan?
  Kivételével a világválság.

  26. hozzászólás napiszar 2009.11.08. 17:20
  Sajnos, nagyon igazad van!”
 • 26. SztrogofMihály 2009. november 08. 18:49
  „"napiszar" hasonló a véleményem,nálad a labda!_)_)_)_)”
 • 25. napiszar 2009. november 08. 17:20
  „Miért vannak ezek még itt?


  Joggal merül fel a kérdés, hogy jelenlegi helyzetében miért ragaszkodik hatalmához az MSZP? A koalíció szétesett, Gyurcsány megbukott, csúfondárosan leszerepeltek az EP-választásokon, támogatottságuk zérus. Ráadásul, a leghálátlanabb feladatot vállalták magukra a Bajnai-kormánnyal, mert a saját maguk piszkát kell eltakarítaniuk, mindezt egy soha nem látott gazdasági válság közepette. Vajon miért nem dobják be a törülközőt? Miért nem menekülnek egy előrehozott választásba, és a ganaj eltakarítását miért nem hagyják a Fideszre? Teljeséggel érthetetlen és felesleges agóniájuk, hiszen egy szempillantás alatt ledobhatnák vállukról a terhet, és kezdhetnének mielőbb az amúgy elkerülhetetlen pártújjáépítéshez. Minden perccel, amit még kormányzó szerepben töltenek, egy-egy szöget vernek saját koporsójukba. Időhúzásuk nemhogy nem indokolt, hanem ellentétben áll érdekeikkel és a józanésszel. Látszólag, ugye. Mert ki az a hülye, aki önként és dalolva hosszabbítja saját agóniáját, hozza minden nappal nehezebb helyzetbe saját magát?

  Akkor miért vannak ezek még itt?

  Nem kell hozzá összeesküvéselmélet-hívőnek lenni ahhoz, hogy rágódjunk a kérdésen. Mi lehet fontosabb érdek egy megélhetési politikus számára, mint párta megmentése? - Úgy van, a saját irhája megmentése. A félelem tartja hatalomban az MSZP-t, ez százszázalékos bizonyossággal kijelenthető. A párt érdekein már nincs miért aggódni, az nullára íródott, nincs rajta mit menteni. Ami itt a tét, az az egyének sorsa.

  Miért ragaszkodnak mégis kényszeredetten a jelenlegi parlamenthez és kormányhoz?

  - Mert amíg parlamentben vagy, addig van mentelmi jogod.
  - Mert amíg pozícióban vagy, addig tömheted a saját céged állami és EU-s pénzzel.
  - Mert amíg hatalomban vagy, addig van lehetőséged eltakarítani az elmúlt nyolc év lopásainak, törvénytelenségeinek bizonyítékait.

  Ugyanis a következő választásokon (legyen az akár most, akár jövő tavasszal) totális Fidesz-győzelem várható. És már előre borítékolható, hogy ultrabrutál bosszúhadjáratnak lehetünk majd szemtanúi. Minden tyúklopás, szerződés, állami tender, ami az elmúlt nyolc évben kötettett vagy történt, nagyítóval és kopók hadával lesz átvizsgálva.
  Arról nem is beszélve, hogy akár egyedül meglesz a Vikeszék 67%-a, akár csak a Jobbikkal karöltve tudnak majd kétharmados törvényt elfogadni, abban biztosak lehetünk, hogy a gazdasági bűncselekmények elévülési ideje azonnal ki lesz tolva tizenöt évre. És a kedves elvtársak ettől félnek. Meg attól, hogy a következő tizenöt évben nem jutnak a húsosfazék közelébe, tehát most kell még ellopni, amit csak lehet.

  Hogy hány miniszter, államtitkár és vezető politikus lesz börtönlakó jövőre, azt nehéz megmondani. És bár tudjuk, hogy nem mindent lehet bebizonyítani, amiről tudomásunk van, ne felejtsük el, hogy bárki ,,kicsináláshoz" nem kell jogerős bírói ítélet. Ha rád száll a jard, az APEH, és ügyészség, könnyen ülhetsz előzetesben fél évet még akkor is, ha patyolat-tiszta vagy. Majd a végén kapsz egy felmentést, de a te életedet már nem rakja helyre semmi.

  Most még véd a mentelmi jog, most még lehet presszionálni a nyomozóhatóságokat, ha megpiszkálnának, most még meg lehet nyeretni az unokatesó cégével tendereket.

  Húzni kell az időt, mert kutya világ jön az elvtársakra. A visszaszámlálás elkezdődött, de addig is az iratmegsemmisítők gőzerővel dolgoznak, naponta megy a svájci utalás, és a haverok már intézik azt a felügyelő-bizottsági pozíciót, amiből majd civilként élhetnek meg, ha kiesnek a politikából. Persze csak akkor, ha nem a rács mögött töltik a következő négy évet, kedves elvtársak!

  No, ezért van még kormányunk.”
 • 24. Pinochet 2009. november 08. 13:58
  „23. hozzászólás Kami45 2009.11.08. 13:31
  A kormány nem hobbiból szorongat, világválság van és profi szakértői válságkezeklés folyik.”
 • 23. KovácsPistike 2009. november 08. 13:33
  „22. hozzászólás Írástudatlan-Tdi. 2009.11.08. 11:14 De ez még csak hagyján!
  A faternak már többször el kellett adni a galambokat, azok meg állandóan visszajönnek és mindent összepiszkítanak. :-)

  A sületlenségeidet nem szeretem, de a sült tököt megeszem és a narancsot is.
  Örülök, hogy abbahagytad a birkázást. Lám-lám rád még a "buták" is hatással vannak. :-)”
 • 22. Kami45 2009. november 08. 13:31
  „21. hozzászólás puccéran 2009.11.08. 10:03
  "Ha Bajnai nem lenne, még 2011-ben sem lenne fejlődés."
  Jut majd 2011-re, újabb megszorítás!!!!”
 • 21. Írástudatlan-Tdi. 2009. november 08. 11:14
  „KovácsPistike! Látod csak nagyon buta egy emberke vagy! Itt a bizonyíték is hogy nem mersz szekfűt venni anyukádnak.Mit tehet a szekfű a politikáról???? De akkor valószínű hogy narancsot sem fogsz majd a jövőben enni ugye? Ne haragudj de te nem vagy számomra tátgyaló képes.A bírkázás az természetesen rám is vonatkozik. De a hozzászólásomat akkor fogod majd csak megérteni amikor piros hó fog hullni.Szekfű+narancs+tök=KovácsPistike! Na Csőőőőőőőőőőő!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 20. puccéran 2009. november 08. 10:03
  „Ha Bajnai nem lenne, még 2011-ben sem lenne fejlődés. Jó úton haladunk, remélem nem lazítanak majd a szigoron és tényleg jut majd 2011-től valami.”
 • 19. janika 2009. november 08. 06:45
  „Miféle bűnüldözés van ebben az országban, hogy hagyja ezt az uralmat?”
 • 18. Tömeg 2009. november 08. 03:50
  „A Tartós szegénység már hosszú ideje nem egy fenyegetés, hanem a valóság.”
 • 17. maradando 2009. november 08. 03:20
  „A kormány feladata ,hogy a szegégység ne fájjon ! A hűlyeség viszont annyira fájdalmas,hogy több millióan űvőltűnk mint a sakál !”
 • 16. KovácsPistike 2009. november 07. 22:00
  „16. hozzászólás Írástudatlan-Tdi. 2009.11.07. 21:02
  Ha nem értettél volna meg, megismétlem: "Te magad vagy egy birka, mert másokat "lebirkázol"!"

  Ez a véleményem azokról, akik csak "birkázni" tudnak és ez rád is vonatkozik kedves barátocskám!
  Te sem vagy kivétel ez alól!
  A sok "mákvirág" miatt a muternak már szegfűt sem vehetek!

  Demokrácia=demokraták+erkölcs

  "40 centis kilátó épült 40 millióért Bodrogkeresztúron"
  http://index.hu/belfold/2009/10/04/40_centis_kilato_epult_40_millioert_bodrogkereszturon/
  "Az alpolgármester elismerte, hogy az építmény egy kicsit alacsony lett, de azt mondta, hogy a pénzből, csak ennyire futotta."
  "Egyébként pedig a hivatalban minden hivatalosan le van papírozva - szögezte le az alpolgármester."

  "10 tuskó 3,2 millióért":
  http://index.hu/belfold/2009/10/29/2_6_millios_unios_tamogatas_tiz_fatuskora/
  "Összesen 3,2 millió forintért épített uniós támogatásból kerékpáros pihenőhelyet, (eredeti projektcímén szolgáltatóházhoz kapcsolódó pihenőhelyet) Várgesztes önkormányzata. A helyi lakosok szemét azonban szúrja, hogy a milliós pihenőhely mindössze tíz, az árokparton leszórt - szaknyelven: telepített -, tuskóból áll. A polgármester szerint a beruházást nemrég ellenőrizték, és mindent rendben találtak."

  Várgesztesen egy másik pihenőhely beruházás is volt.
  A tóparti pihenőhely fejlesztése Várgesztesen
  Bruttó érték (Ft): 6 167 460,-
  Támogatási összeg (Ft): 5 000 000,-
  Nagyon pazar egy pihenőhely lehet 6 milláért! :-)”
 • 15. Írástudatlan-Tdi. 2009. november 07. 21:02
  „KovácsPistike! Látod milyen buta kis emberke vagy! Tulajdon képen miért is szólsz bele a nagyok dólgába???? Nem érted meg a hozzászólásomat. Sajnálom. Na jó te nem vagy bírka! KovácsPistike+KovácsPistike= butaemberke! Te csak mindég ugyan azokat a hülyeségeket szajkózod! Mint azt már mások is észre vételezték. Én a te helyedben be húznám fülemet farkamat. Egy jó tanács! Engemet meg ne kóstólgassál barátocskám! Vagy ha még is akkor nagyon gyűrd fel a gatyád szárát komikám!”
 • 14. achilleus 2009. november 07. 20:20
  „" ...miközben Franciaországban sorra dobálják ki a Suez vízműszolgáltatót a városokból, és az ottani kormány feljelentett kilenc áruházláncot, addig nálunk a miniszterelnök Párizsban kér a pécsiek fellépéséért bocsánatot, a kereskedő óriások pedig mellényzsebből fizetik idehaza a beszerzési ár alatti értékesítésért rájuk rótt szúnyogcsípésnyi bírságot. A tehenészetek által tegnap kiöntött tej minden cseppjében ott tükröződik az ország sorsa: az intézményesített káosz, a vég, az elkeseredés. Szétesett az államigazgatás, tanyalakókat gyilkolnak, elszabadult a bűnözés, családok ezrei süllyednek a reménytelenség mocsarába. Bajnai és társai lábai elé is oda lehetne dobni minden alkalommal azt, ami ebből a vágóhídra küldött országból megmaradt. (MN)"”
 • 13. KovácsPistike 2009. november 07. 17:32
  „12. hozzászólás Írástudatlan-Tdi. 2009.11.07. 17:23
  Te magad vagy egy birka, mert másokat "lebirkázol"!”
 • 12. KovácsPistike 2009. november 07. 17:30
  „Gyurcsány és Bajnai törvénysértések (adóelkerülések, stb.) útján az állam kárára gazdagodtak meg, ráadásul a haverokat még a börtönben is fizetik az adófizetők pénzén.
  Én már a vörös szegfűben is a mákvirágokat látom. Már azon sem csodálkoznék, ha a mákvirág lesz az mszp új jele.

  Az elévült különösen nagy értékre elkövetett és hűtlen kezelés bűntettével az állam kárára törvénysértés útján gazdagodott Gyurcsány Ferenc, a sikkasztó Karakasev Anna, a 120 milliót sikkasztó terézvárosi Ispánkai László, a visszadátumozó ,,főkozmetikus" Tóth József, az előzetesben lévő Hunvald György, a vesztegető és közügyektől eltiltott Kaszab Csaba, a bűnszervezetben elkövetett csalással gyanúsított Zuschlag János, az mszp portrétárából törölt és az Egyesült Államokban egy zátonyra futott hajóból kimenekült Nyékes Béla, az elítélt, majd felmentett Boldvai László mszp pénztárnok, a zsurki vodkagyárt felvirágoztató Baja Ferenc, a sikkasztással és hűtlen kezeléssel vádolt Herédy Dezső, a jelentős kárt okozó csalásért és magánokirat hamisításért jogerősen elítélt bonyhádi Szabó Gábor mszp-és képviselő, stb.

  "40 centis kilátó épült 40 millióért Bodrogkeresztúron"
  http://index.hu/belfold/2009/10/04/40_centis_kilato_epult_40_millioert_bodrogkereszturon/
  "Az alpolgármester elismerte, hogy az építmény egy kicsit alacsony lett, de azt mondta, hogy a pénzből, csak ennyire futotta."
  "Egyébként pedig a hivatalban minden hivatalosan le van papírozva - szögezte le az alpolgármester."

  "10 tuskó 3,2 millióért":
  http://index.hu/belfold/2009/10/29/2_6_millios_unios_tamogatas_tiz_fatuskora/
  "Összesen 3,2 millió forintért épített uniós támogatásból kerékpáros pihenőhelyet, (eredeti projektcímén szolgáltatóházhoz kapcsolódó pihenőhelyet) Várgesztes önkormányzata. A helyi lakosok szemét azonban szúrja, hogy a milliós pihenőhely mindössze tíz, az árokparton leszórt - szaknyelven: telepített -, tuskóból áll. A polgármester szerint a beruházást nemrég ellenőrizték, és mindent rendben találtak."

  Várgesztesen egy másik pihenőhely beruházás is volt.
  A tóparti pihenőhely fejlesztése Várgesztesen
  Bruttó érték (Ft): 6 167 460,-
  Támogatási összeg (Ft): 5 000 000,-
  Nagyon pazar egy pihenőhely lehet 6 milláért! :-)”
 • 11. Írástudatlan-Tdi. 2009. november 07. 17:23
  „Katalin! Ebben az országban nincsennek Magyarok csak csupa csupa gyáva bírkák! Akik mindent eltűrnek. Az igazi Magyarok azok már régen kihaltak. Nekünk már csak a nevünk a Magyar. TALPRA MAGYAR ÉBREDJ BÍRKA!!!!”
 • 10. valoperes_zugugyved 2009. november 07. 17:20
  „TROMBIFREDI,HA A SZOCIK NEM JUTNAK BE A PARLAMENTBE.-AKKOR. VAN RÁ ESÉLY AZ ÚJ KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁSOK SZERINT MÁR A JOBBIK BEELÖZTE A mSZPT. HHAHAHAHAHAHAHA.”
29 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nemzetközi vihart kavart a Fidesz-MSZP frekvenciapaktum

Nemzetközileg is lejáratja Magyarországot az Országos Rádió és Televízió Testület… Tovább olvasom