Délmagyar logó

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 18°C Még több cikk.

Baka: a bírósági mulasztásokért vállalni kell a felelősséget

A bírósági mulasztásokért vállalni kell a felelősséget, mert e nélkül nem lehet a hibákat kijavítani - nyilatkozta a Kulcsár-ügy kapcsán az MTI-nek Baka András főbíró, aki ugyanakkor azt is megjegyezte: visszautasítja az olyan véleményeket, amelyek szerint minden igazságszolgáltatási anomáliáért a bíróság a felelős.
A Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke szerint érdemi előrelépésre csak abban az esetben lehet számítani, ha az igazságszolgáltatás minden szereplője, tehát nem csupán az ítéletet meghozó bíróság, hanem a vádat képviselő ügyészség, és a védelmet ellátó ügyvédi kar is képes önkritikusan viszonyulni saját teljesítményéhez.

Tudomásul kell venni, hogy az igazságszolgáltatás többszereplős "játék", ahol egymásra vagyunk utalva - fogalmazott. A jó bírói munka előfeltétele a magas színvonalú ügyészi és ügyvédi tevékenység, és a végeredmény is csak akkor lehet megnyugtató, ha az elkülönült jogászi hivatások képesek a szakszerű és korrekt együttműködésre - tette hozzá a főbíró.

Kulcsár Attila és 23 társa 1998 és 2003 közötti cselekményei nyomán a Fővárosi Főügyészség 2005-ben emelt vádat, javarészt a brókernek nyomozó ügyészek előtt tett, magát és másokat is terhelő vallomásaira támaszkodva sikkasztás és más bűncselekmények miatt. A Fővárosi Bíróság e vádak alapján 2008 augusztusában elsőfokú, nem jogerős ítéletet hirdetett, amelynek azonban hatályon kívül helyezését indítványozta a másodfokú eljárásban a Fellebbviteli Főügyészség, többek között azzal, hogy Kulcsár cselekménye nem annyira a vádban szereplő sikkasztásnak, mint inkább csalásnak minősíthető. Ezek után májusban a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla az igen terjedelmes elsőfokú eljárás megismétlésére utasított, így még bizonyosan évekig eltart a 2003-ban megindult büntetőeljárás jogerős lezárása.

Baka András ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy többek között épp a Kulcsár-ügy kapcsán rendelte el a nagy ügyek gyorsabb, hatékonyabb elintézéséhez szükséges intézkedések áttekintését. Ennek kapcsán megvizsgálják, hogy miként egyszerűsíthetné a per lefolytatását az eljárási törvények módosítása, például, hogy az iratismertetés keretében ne kelljen gyakorlatilag teljesen feleslegesen sok ezer oldalt felolvasnia a bírónak. A Kulcsár-ügyben éppen ez volt az egyik indoka a hatályon kívül helyezésnek.

Felmerült továbbá, hogy kapjanak segítséget az ilyen sokvádlottas, rendkívül bonyolult jogkérdéseket és élethelyzeteket tartalmazó, több tízezer oldalnyi iratanyagot felölelő perek bírái, és lehetőleg ne háromtagú - egy szakbírával és két ülnökkel felálló -, hanem öttagú, két szakbírával és három ülnökkel dolgozó bírói tanácsok lássanak neki felkészült bírósági titkárok segítségével az ilyen ügyeknek, amelyeket nyilvánvalóan fizikai képtelenség egyetlen szakbírónak kellő gondossággal áttekintenie.

Ugyanakkor a korábban 17 éven át strasbourgi bíróként tevékenykedő Baka András megjegyezte: az Emberi Jogok Európai Bíróságának álláspontja szerint kivételes esetekben elfogadható lehet akár a 10 évnél tovább húzódó peres eljárás is, ha ezt az ügy mérete és bonyolultsága indokolja.

A főbíró hozzáfűzte, hogy a szükséges lépések részben nem az igazságszolgáltatáson múlnak, hiszen az eljárási törvények módosítása jogalkotói feladat, az öttagú tanács, illetve a bírósági titkárok bevonása pedig nyilván az adott bíróságon belül más feladatoktól vonja el az erőket. Tehát jelenleg a személyi feltételek sem mindig adottak ahhoz, hogy a megfelelő számú és felkészültségű bíró, illetve segítő dolgozzon a nagy ügyeken. Ezek a rendkívüli munkaterhek egyébként nem kizárólag a fővárost sújtják, hiszen az utóbbi időben a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bíróságnak is erőn felül kellett teljesítenie több nagy per miatt. A helyzet javulásához nyilvánvalóan pluszforrások bevonására is szükség van.

Mindez természetesen senkit nem mentesít az egyértelmű bírói, vagy bírósági igazgatási hibák alól - szögezte le Baka András.

Olvasóink írták

 • 5. achilleus 2010. július 26. 08:55
  „2. hozzászólás deszkás 2010.07.25. 15:28
  4. hozzászólás deszkás 2010.07.25. 19:05

  Egyetértek. Miért is most? Baka úr már legalább egy éve főbíró. Tegyen konkrét javaslatokat az Országgyűlésnek, aztán mehet a gyorsítás. De most már itt az idő, a bíróságokon is. (És ne csak addig sürgesse a dolgokat, amíg kipótolják a hiányzó pénzt.)”
 • 4. deszkás 2010. július 25. 19:05
  „Érdekes hogy sok fórumozó ezt a cikket nem olvassa?”
 • 3. történész 2010. július 25. 15:40
  „Mennek ezek a dolgok könnyen,hisz 1945 után is volt bíró százával..és ott is ha a komcsi meglépett a rendőr elöl a komcsinak volt igaza.Nem kell félni a világon nem volt még olyan demokrácia, diktatúra ahol ne lettek volna főbírók..”
 • 2. deszkás 2010. július 25. 15:28
  „BAKA ÚR! Érdekes hogy MOST hiányolja a "magasszinvonalú" ügyészi munkát ,mikor a TVben láthattuk azt a viccelős "kihallgatást" minden felelős ember(ön is) akkor mélyen hallgatott!Miért? Az egész sikkasztást vagy csalást TITKOSITOTTÁK! A Kulcsár arcára volt irva mikor hazahozták hogy akik benne vannak megvédik. A titokgazdát miért nem firtatja? Miért? Láthattuk annak idején azt a listát aminek alapján a "kifizetések " történtek igaz 3mp-re de látható volt a TVben.”
 • 1. Léni 2010. július 25. 15:01
  „Igqaz, hogy az új főbírójelöltek közül az kapja meg ezt a tisztséget, aki vállalja
  Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök úr bebörtönzését?
  Öt-hat képet láttam nevekkel és ez hangzott el! Létezik ez?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vigyázat! Rendkívül csúszós az M0 és a 4-es főút csomópontja

Rendkívül csúszós az M0-ás és a 4-es főút csomópontjánál az úttest, ezért fokozott óvatosságot kér… Tovább olvasom