Délmagyar logó

2017. 05. 23. kedd - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Baka: tegyünk rendet a tárgyalótermekben!

Kényes egyensúly van az igazságszolgáltatás és a nyilvánosság között: a nyilvánosság a tisztességes bírósági eljárás egyik alapfeltétele, de "az extrém nyilvánosság" már ellentétbe kerülhet az igazságszolgáltatás érdekeivel - fejtette ki a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke Budapesten csütörtökön.
A bírósági tárgyalások nyilvánosságáról szóló nemzetközi konferencia nyitó előadásában Baka András arra mutatott rá, hogy a kamerák, vakuk jelenléte megzavarhatja az eljárás résztvevőit.

A felek és jogi képviselőik a sajtó jelen lévő képviselőihez is szólnak, de politikailag érzékeny ügyekben még az is előfordulhat, hogy a közönség nézetei kifejezésére, népszerűsítésére próbálja használni a bírósági tárgyalást. Mindez megengedhetetlen - mondta a főbíró.

"Nincs kamera a tárgyalóteremben, itt mi dolgozunk" - idézte az egyik nemzetközi bíróság magas rangú tisztségviselőjét a magyar főbíró.

Baka András a magyar tárgyalótermi nyilvánosság problémái közé sorolta, hogy - mint mondta - indokolatlanul eltérő a polgári és a büntetőperek sajtónyilvánosságának szabályozása, nincs igazságügyi tájékoztatási törvény, nem elég informatívak a bírósági honlapok, és megerősítésre szorul a szóvivői rendszer.

Magyarországon nem kiegyensúlyozott a viszony a bíróság és a sajtó között, és teljes a zavar a tekintetben, hogy mit is jelent a tárgyalótermi nyilvánosság.

Baka András szerint ideje átvenni az Európa nagy részén, a nagy múltú demokráciákban, illetve a nemzetközi bíróságokon jól működő megoldásokat.

Az unió luxemburgi székhelyű Európai Bíróságán a hallgatóság jegyzetelhet, de nem használhat mobilt, laptopot, kép- és hangfelvétel készítése pedig csak előzetes regisztrációval az ítélethirdetésen lehetséges. Hasonló a gyakorlat a strasbourgi emberi jogok bíróságán is - mondta.

Hangsúlyozta, hogy a bírák figyelmét nem terelheti el az ügyről a tárgyalótermi nyilvánosság rendjének fenntartása. A sajtó tevékenysége nem zavarhatja a bíró munkáját, mert ennek a jogkereső állampolgár láthatja kárát - tette hozzá.

Olvasóink írták

 • 2. dodó 2010. március 05. 11:27
  „"Rendőrhegyek a bíróságon! Iszonyú balhét csináltak a cigányok
  2010. március 04. 15:50. HunHír.Hu

  Tíz rendőrautóval vonultak a Pécsi Ítélőtábla épületéhez a pécsi rendőrök. Az épületben egy 2008-ban történt gyilkossági ügy ítélethirdetését megelőző tárgyaláson volt rendbontás, amikor összevitatkozott a gyanúsítottak és az áldozat családja.

  A vita közben az áldozat hozzátartozóit állítólag életveszélyesen megfenyegették. A rendőrök a 4-5 fős cigány bandát kivezette az épületből. ennyi. Mi lett volna, ha ez Budaházy tárgyalásán történik? Le is lőtték volna a tiltakozókat."”
 • 1. rozator 2010. március 04. 16:26
  „Szerintem a magyar bíróságoknak nem a sajtóval van problémájuk, hanem a sok egymásnak ellentmondó 1. és 2.-odfokú itélettel! ( meg a függetlenséggel és a pártatlansággal)”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megnyílt a Budapest Esélyközpont

Mintegy 1000 embernek biztosít álláslehetőséget a Budapest Esélyközpont; a szolgáltatóház új… Tovább olvasom