Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Balog: romaügyben az egyházakra is szükség van

Balog Zoltán szerint a tervezett Európai Roma Keretstratégia részeként át kell tekinteni, hogy a szociális ellátórendszerek mennyiben segíti a munkavállalást.
A társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár Tőkés László EP-alelnökkel közös pénteki sajtótájékoztatóján, Budapesten kitért arra is, hogy az egyházak segítsége nélkül nem lehet előre lépni romaügyben. Az államtitkár kiemelte: a szociális ellátórendszereket úgy kell átalakítani, hogy a munkavállalást segítsék. Hangsúlyos helyen kell szerepeltetni a belbiztonság kérdését is - mondta, s utalva a franciaországi történésekre úgy értékelte: azok az emberek olyan bűnözők áldozatai, akik mások nyomorából akarnak pénzt csinálni.

A kormánypárti politikus nagyon fontosnak tartotta a stratégia kapcsán a jó gyakorlatok összegyűjtését és az értékek bemutatását is, különös tekintettel a cigány kultúra területére. Balog Zoltán hangsúlyozta: az egyházak segítsége nélkül nem lehet előrelépni romaügyben. A konkrét elképzelések közül az egyházak képviselőivel tervezett keretmegállapodást említette kollégiumok létrehozásáról. Ugyanakkor kitért arra is, hogy mindenkivel szeretnének együttműködni, aki javítani és nem rontani szeretne a helyzeten. Mint kifejtette: a tapasztalatok szerint azok a programok működőképesek, amelyekbe az érintetteket is bevonják. Az a cél, hogy a romák ott boldoguljanak, ahol születtek - fűzte hozzá.

Tőkés László, az Európai Parlament néppárti alelnöke szintén szólt arról, hogy az egyházakat is mozgósítani kell a cigányság felzárkózása érdekében. Fontosnak nevezte, hogy az unió, az Európa Tanács és az Európai Parlament összefogjon a tagállamokkal a cigányság helyzetének megoldása, szülőföldön maradása érdekében. Ez tartanám az igazi megoldásnak és járható útnak - fogalmazott. Utalt az Európai Néppárt múlt hónapban Budapesten tartott rendezvényére, ahol Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, hogy a magyar elnökség egyik legfőbb feladata az Európai Roma Keretstratégia kidolgozása. Ennek folytatására a soron következő lengyel EU-elnökség jelenthet garanciát.

A cigánykérdés messzemenően európai ügy, erre európai megoldást kell találni - mutatott rá Tőkés László, aki szerint ugyanakkor magyar nemzeti ügynek is minősül egyben. Kitért arra is, hogy az elmúlt húsz évben semmilyen előrehaladás nem történt, nagyon sok tekintetben romlott a cigányság helyzet. A néppárti politikus úgy látta, az Európai Parlamentben a kérdés átpolitizálódott, s ezzel éppen a lényegről terelődik el a figyelem.

A sajtótájékoztatón kiosztott nyilatkozatában azt írta, a szocialista-liberális tábor a cigányok európai helyzetének megítélését szélsőséges elfogultsággal hajlamos az őket sújtó diszkriminációra, kirekesztésre és rasszizmusra leszűkíteni.

Olvasóink írták

 • 7. jozko 2010. október 09. 00:36
  „Az áldozati bárányok még kedvesebbek...”
 • 6. dodó 2010. október 08. 20:53
  „Igaza van Balog páternek! Meg kell gyóntatni őket, kimérni pár miatyánkot és üdvözlégyet, és már nem is lopnak-csalnak-rabolnak-gyilkolnak! Az istennek kedvesek a megtévedt bárányok!”
 • 5. Falcao 2010. október 08. 19:30
  „Ennyit megírdemlünk tezsvírem.”
 • 4. KolompárRómeó 2010. október 08. 17:00
  „2. hozzászólás Falcao 2010.10.08. 15:32

  Tésó vágyok, csák próbálok kámuzni, hogy ádót fizetek, holott nem, csák viszem á pézt!”
 • 3. jozko 2010. október 08. 15:59
  „Tőkés Püspök Úr ismét próbálkozik igazán fontossá tenni magát....
  Valahogy sosem akar összejönni.

  A legnagyobb tisztelettel, de azt vallom:
  Suszter maradjon a kaptafánál, pap a szószéken!”
 • 2. Falcao 2010. október 08. 15:32
  „Persze, utaljad csak hűségesen.Há´ nekűnk is ínni ke valamibű te rásszista mágyár.”
 • 1. KolompárRómeó 2010. október 08. 14:11
  „"azok az emberek olyan bűnözők áldozatai, akik mások nyomorából akarnak pénzt csinálni"

  Mingyá elmorzsolok egy könnycseppet, ha majd átutaltam az aktuális negyedéves adómat, amiből ezeket az áldozatokat pénzelik.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak a lakók és hozzátartozóik mehetnek az érintett településekre

A Veszprém megyei védelmi bizottság pénteki döntése értelmében Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely… Tovább olvasom