Délmagyar logó

2017. 04. 24. hétfő - György 3°C | 15°C Még több cikk.

Bankszövetség: aki nem írja alá a kódexet, versenyhátrányba kerül

Azok a hitelintézetek, amelyek nem csatlakoznak a Magatartási Kódexhez, versenyhátrányba kerülnek Müller János, a Magyar Bankszövetség vezető tanácsadója szerint.
Azok, amelyek már aláírták a dokumentumot, illetve deklarálták csatlakozási szándékukat, a magyar lakossági hitelpiac jóval több mint 90 százalékát lefedik. Bízunk abban, hogy a lakossági hitelezésben meghatározó bankok mellett a tagbankok többsége csatlakozni fog a kódexhez. Több külföldi tulajdonú bank jelezte ezt a szándékát azzal, hogy meg kell várnia a tulajdonos jóváhagyását - mondta Müller János az MTI-nek.

A vezető tanácsadó szerint a kódex a törvényi háttérrel jelentős, jó dokumentum, ezen a területen előbbre léptünk, mint az EU tagállamai - hangsúlyozta.

Úgy vélekedett, hogy azok, akik nem csatlakoznak, versenyhátrányba kerülnek. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) közzé fogja tenni a távol maradók listáját, az ügyfélre bízva annak eldöntését, hogy kötnek-e ügyletet olyan bankkal, amelyik nem rögzíti egyértelműen, hogy a hitel futamideje alatt milyen magatartási normák, ügyfélkapcsolati eljárások vonatkoznak rá, amit a PSZÁF is ellenőrizhet - mondta.

A Magatartási Kódexet szerdán tizenhárom bank (a Budapest Bank, a CIB Bank, a Citibank, az Erste Bank, az FHB Jelzálogbank, a KÚH Bank, a Magyar Fejlesztési Bank, az MKB Bank, a Magyar Takarékszövetkezeti Bank, az OTP Bank, a Raiffeisen Bank, a Unicredit Bank és a Volksbank) írta alá.

Az AEGON Hitel Zrt. bejelentette, hogy a december elsején hatályba lépő banki magatartási kódexben foglalt elvekkel egyetért, és a kódex szövegének áttanulmányozása után szándékában áll aláírni.

Az AXA országigazgatója, Szekeres Tibor ugyanakkor az MR Online internetes portálnak nyilatkozva azt mondta, bankja nem írja alá a kódexet, s úgy tudja, hogy más pénzintézetek is ellenzik az újabb szabályozást. Úgy vélekedett, előfordulhat, hogy a kódexet elutasítók közösen lépnek fel, ha hátrány éri őket emiatt.

"Alakul az alá nem írók egységes fellépése, kettészakadhat a bankrendszer. Előfordulhat, hogy a kódexet elutasítók közösen lépnek fel, ha hátrány éri őket az újabb dokumentum miatt" - mondta az országigazgató, aki szerint ha az AXA-t, mint a kódexet ellenző bankot feketelistára teszik, vállalkozásuk ellenlépéseket fog tenni.

Az AXA Bank az AXA Csoport globális banki stratégiájának megfelelően 2009. január 1-jétől az AXA Bank Europe SA Magyarországi Fióktelepeként működik. Az AXA csoport magyarországi vállalatai az AXA Bankon kívül az AXA Biztosító Zrt., az AXA Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár, az AXA Önkéntes Egészségpénztár, a Premium Magánnyugdíjpénztár, az AXA Magyarország Befektetési Alapkezelő Zrt. és az AXA Szolgáltató Kft.

Az AXA Bank az idei első félévet 455 millió forint mérleg szerinti veszteséggel zárta magyar számviteli szabályok alapján készült, nem auditált féléves jelentése szerint, a tavalyi első félévi 1,6 milliárd forint nyereség után. Mérlegfőösszege június végén 323 milliárd forintot tett ki, 2008 végéhez képest 13,3 százalékkal bővült. A bank ügyfélkövetelései június végén 275,1 milliárd, betétei 38,2 milliárd forintot tettek ki.

Olvasóink írták

  • 1. florian70 2009. szeptember 19. 00:00
    „Teljesen igaza van neki. Csak aztán be is tartsák majd”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Családi öngyilkosság - csak az anya élte túl

Nagy mennyiségű gyógyszert vett be egy maglódi család négy tagja pénteken - hárman meghaltak. Tovább olvasom