Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Barroso telefonon beszélt Orbán Viktorral

A két politikus a magyar alaptörvény küszöbön álló módosításáról beszélt.

A magyar alaptörvény küszöbön álló módosításáról beszélt Orbán Viktor miniszterelnökkel telefonon péntek délután José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke - értesült az MTI.

Az MTI információját a bizottság szóvivője is megerősítette. Pia Ahrenkilde Hansen elmondta, hogy a bizottság elnöke péntek reggel az Európa Tanács főtitkárával is egyeztetett, és ezt követően tájékoztatta a magyar miniszterelnököt aggodalmáról az alaptörvény tervezett módosításának a jogállamiság elvével való összeegyeztethetőségével kapcsolatosan.

A szóvivő közlése szerint Orbán Viktor kormányfő biztosította a bizottság elnökét, hogy Magyarország és kormánya elkötelezett az európai értékek és jogszabályok mellett.

Az MTI emellett úgy értesült, hogy José Manuel Barroso a telefonbeszélgetést követően egy levelet is küldött a miniszterelnöknek, amelyben megerősíti aggodalmait, és azt is kifejezi, hogy a tervezett alaptörvény-módosítás - úgy tűnik - olyan kérdéseket emelne alkotmányos szintre, amelyekkel kapcsolatban a bizottság korábban is megfogalmazott már aggályokat.

Az MTI úgy tudja, hogy a bizottság elnöke a levélben rámutat, hogy a módosítás nemcsak a jogállamisággal kapcsolatban vet fel aggályokat, hanem uniós jogot is sérthet. A politikai hirdetések közzétételének tervezett korlátozása például az európai parlamenti választásokat is érinti, és ezen a ponton ellentétes lehet az uniós joggal.

Egy neve elhallgatását kérő forrás szerint Barroso emellett az átmeneti rendelkezéseknek azt az alaptörvénybe emelendő részét is kifogásolja, amely kimondja: ha valamilyen bíróság, a többi között például az Európai Bíróság döntéséből fakadóan Magyarországnak pénzbüntetést kell fizetnie, és erre a költségvetésben nincs elegendő elkülönített forrás, akkor ennek fedezésére külön "hozzájárulást", a bizottság értelmezése szerint adót lehet kivetni.

A bizottság elnöke a forrás szerint levelében azt kéri Orbán Viktortól, hogy a magyar és uniós hatóságok vitassák meg és tisztázzák a tervezett alkotmánymódosítás tartalmát annak érdekében, hogy kiküszöböljék az uniós joggal való esetleges ütközéseket és a politikai következményeket, amelyekkel ezek járhatnak.

A kormánypártok február 8-án nyújtották be a parlamentnek alkotmánymódosító javaslatukat, amely az Alkotmánybíróság által korábban megsemmisített átmeneti rendelkezések többségét beemelné az alaptörvénybe. Érvelésük szerint az Ab nem tartalmi véleményt mondott a szabályokról, hanem elfogadásuk módját kifogásolta.

A kormányoldal úgy döntött, hogy az előzetes választási regisztrációt - amelyet szintén alkotmányellenesnek talált az Ab - nem fogja tartalmazni alaptörvény, a kampánykorlátozások egy részét viszont igen.

A javaslat kimondaná, hogy az alaptörvény tavaly januári hatályba lépése előtt meghozott Ab-határozatok hatályukat vesztik, de ez nem érinti az ezek által kifejtett joghatásokat.

Ugyancsak az alkotmány része lehet a kommunizmus elítéléséről szóló nyilatkozat, amely azonban már nem említené az MSZP utódpárti felelősségét.

Az alaptörvénybe írnák, hogy törvény vagy helyi önkormányzati rendelet jogellenessé nyilváníthatja, hogy bárki közterületen éljen, illetve kimondanák, hogy a felsőoktatási tanulmányok állami finanszírozásának törvényi feltétele lehet a későbbi magyarországi munkavállalás.

Az előterjesztés az alkotmánynak a családdal kapcsolatos cikkelyét is kiegészítené, eszerint a családi kapcsolat alapja a házasság, illetve a szülő-gyermek viszony.

Olvasóink írták

 • 12. CCM 2013. március 10. 12:58
  „Barroso úr ! Kár a pénzért amit a telefonálgatásra költenek ! Ezek egyet mondanak mást tesznek !Antika a tegnap megmondta ,hogy itt senkinek semmi beleszólása nincs ! Egyszerü a dolog ! Ha EU-s jogba ütköznek a változtatások,módositások Akkor az EU figyeleztesse és erélyesen követelje ezen dolgok visszavonását ! Ha szépszóból nem értenek akkor az EU vonnjon meg mindenféle pénztámogatást , schengeni egyezményböl magyarországot kivonni ,hazaküldeni a sok külföldön levö munkavállalót , Eu-s cégek állitsák le a termalést, magyar exportot bojkotálni stb ! Lássuk meddig birják !”
 • 11. queenmargareth1 2013. március 09. 10:40
  „8. fotelagy 2013.03.09. 07:37 :) te megfelelő vagy ezek szerint, tudod még ellened is hozhatnak fel koholt vádakat:)a megfelelő a fideszimádó és orbántistenítő?mert akkor tényleg Korea és tényleg rosszabb, mint a Kádár rendszer.De akkor az miért nem volt jó?miért kellett 24 év?, hogy lopjanak?”
 • 10. roxper 2013. március 09. 08:09
  „8.
  Neked észak-korában a helyed, ne rontsd itt a levegőt, húzz el innen!”
 • 9. Együgyű 2013. március 09. 08:02
  „,,Barroso telefonon beszélt Orbán Viktorral"
  Emlékezetem szerint a Magyar Nép nagy része lelkesedéssel és forradalmi hevülettel lépet be önként az Európai Unióba! Akkor ezt támogatta Orbán vezérünk forradalmi Fideszes csapataival együtt! (Szocialista táborba és KGST-be anno nem önként léptünk be.) Milyen dolog lenne, ha nekünk, kedvező döntést hoz az EU, akkor belépnénk az EU-ba. Amikor meg nem akkor kilépnénk onnan. Hagyná az EU? Azonban a fülkeforradalmat végrehajtó vezérünket felkérhetnék egyesek, hogy a kilépés tárgyában népszavazást tartson. Talán valójában az EU-ból Viktor népvezérünk nem akar kilépni? Vélelmezem, hogy Orbán urunk most sem a kilépésről tárgyal Barrosoval. A mi népünk nagyvezére megmondta; ne arra figyeljenek, amit mond, hanem arra, amit tesz. Feltételezem, az ország állapotát nézve egy esetleges kilépés a Magyar Nemzet kárára lenne!”
 • 8. fotelagy 2013. március 09. 07:37
  „7. Legalább eltűnnek a nem megfelelő kommentelők. Végre megtanulják, hogy hol a helyük, és mik a korlátok az életben. Egyébként őszintén: mire volt jó ez demokráciának nevezett csimbumcirkusz?”
 • 7. balihoho 2013. március 09. 07:20
  „Ha a vitatott alaptörvény módosítást megszavazzák, ahogy én informálódtam, a Kádár rendszerhez hasonló lesz a szólás szabadság, és mi kommentelők is könnyen börtönbe kerülhetünk, ha nem vigyázunk. Az újság írókról ne is szóljunk!”
 • 6. fotelagy 2013. március 09. 07:03
  „Banyek. Régen Moszkvából hívogattak minket, most meg Brüsszelből. Egyáltalán mi közük nekik ezekhez a kérdésekhez? Nem lenne jobb az egész bagázst lapátra tenn, oszt agyő eu uraságok?”
 • 5. NP1 2013. március 09. 06:55
  „3. Ballas 2013.03.09. 06:43
  " amúgy is mi köze egy szuverén ország alkotmányához? semmi!" - rosszul tudod! Tagjai vagyunk egy szervezetnek aminek a szabályait a belépéskor elfogadtuk. Vannak közös értékek amiket ez a szervezet véd és tetszik-nem tetszik védeni is fog. Olyan nincs, hogy csak tartjuk a markunkat a támogatásokért...

  Egyébként csak közölném: Barroso az Európai Néppárt alelnöke - ugyanúgy min Orbán.... ennyit a balosokról...”
 • 4. spiler 2013. március 09. 06:50
  „EZ AZ EMBER NEM ÉRT A SZÓBÓL.........
  2.de végre már szóba került......remáljük ezek a trógerek fogják vissza fizetni,sürü elnézés kérés biztos elmarad--”
 • 3. Ballas 2013. március 09. 06:43
  „Kicsit sem feltűnő amit az EU művel meg a balos sz@rháziak, Barossoval az élen! Érdekes mennyire nem aggódtak mikor eladósították az országot... amúgy is mi köze egy szuverén ország alkotmányához? semmi!”
 • 2. Őszödi 2013. március 08. 20:34
  „Csak nem a törvények által megállapított nyugdíjak visszamenőleges elvételét kifogásolták?”
 • 1. deszkás 2013. március 08. 20:21
  „De kár volt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szerelemféltésből akarta elvágni barátja torkát

A 27 éves budapesti férfit pénteken előzetes letartóztatásba helyezték. Tovább olvasom