Délmagyar logó

2017. 11. 21. kedd - Olivér 1°C | 8°C Még több cikk.

Bemutatták a nagyközönségnek a Cozma szobor makettjét

A Tihanyi Apátság galériájában szombaton mutatták be először a nagyközönség előtt azt a szobormakettet, amely az MKB Veszprém KC február 8-án elhunyt kézilabdázójának, Marian Cozmának állít majd emléket a Veszprém Aréna előtt.
A szobrot, amely közadakozásból készül, mintegy 8 millió forintból, a tervek szerint 2010. február 6-án avatják fel. Az emlékművet Mihály Gábor, Munkácsy-díjas szobrászművész készíti el, akinek az apátság galériájában szombaton nyílt tárlatát Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke ajánlotta az érdeklődők figyelmébe.

Mihály Gábor, ha nem szobrászművésznek születik, ő is bajnok lett volna, mert a keze alatt csodák születnek és akaratát át tudja vinni az ellenfelére, barátjára; a bronz, a márvány és mindenféle kő engedelmeskedik az akaratának - méltatta a művész munkásságát Schmitt Pál. A MOB elnöke emlékezetett arra, hogy a szobrászművésznek a svájci Lausanne-ban is található egy bronz, kerékpárosokat ábrázoló kompozíciója.

Amit Mihály Gábor egyszer megfarag, az úgy marad a történelem számára, alkotásai hirdetik majd barátságát a sporttal, elkötelezettségét a történelem, a vallás iránt - fogalmazott Schmitt Pál.

A MOB elnöke szerint az a különleges szobor, amely a tragikus körülmények között elhunyt Marian Cozmának állít majd emléket, ihletet ad majd minden veszprémi és magyar fiatalnak, hogy a sport egy csodálatos csoda, amit a mozdulat szépsége is elárul.

A Marian Cozmát megörökítő alkotás kő talapzattal, bronzból készül majd az alkotó budapesti, Szabados úti műtermében. A közel 3 méter magas szobor alapzatához szükséges gránit követ Minya Gábor kőfaragó adományozta a Munkácsy díjas művésznek.

A kiállításmegnyitón részt vett Mocsai Lajos,az MKB Veszprém KC edzője valamint Debreczenyi János Veszprém polgármestere is. A most nyílt tárlaton a művész szobrai mellett fotók is láthatóak, melyek bemutatják az alkotás folyamatát illetve a már kész műveket.

A megnyitó keretében adták át a 2009-es év Hamvas-fürt bordíjat,amelyet Szeremley Huba vehetett át Bock József, korábbi Hamvas-fürt díjas borásztól.

Olvasóink írták

  • 2. lidocain 2009. szeptember 20. 11:30
    „az igaz. de még szebb gesztus lenne,sőt kötelesség a gyilkosok és a tettestársak méltó büntetése. pl. tényleges életfogytiglan (ha már akasztani nem lehet) és nem nevetséges 20 év a halmazati miatt.”
  • 1. ocsi1 2009. szeptember 20. 11:00
    „Szép gesztus.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kilépett egy közgyűlési tag a Somogyért Egyesületből

Kilépett a Somogyért Egyesületből Németh Lajos Kéthely polgármestere; arról még nem döntött, hogy… Tovább olvasom