Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 16°C | 28°C Még több cikk.

Bencsik: nagyobb kedvezmény jár a nagycsaládosoknak az új gázárszabályozásban

Budapest - A január 1-jén hatályba lépett földgázár-szabályozás bevezeti a nagycsaládosokat megillető kedvezményt, amelyet a három vagy annál több gyermeket nevelő család, illetve nevelőszülő vehet igénybe; a kedvezmény mértéke három gyermekig 200 köbméter per év gyermekenként, a negyedik gyermektől pedig gyermekenként 300 köbméter per év - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) szombaton az MTI-vel.
Bencsik János államtitkára az MTI-nek elmondta: a támogatás mértéke menet közben változott, az első tervek szerint ugyanis 150-200 köbméter kedvezmény járt volna gyermekenként. Ezen az elképzelésen azért változtattak, mert a Nagycsaládosok Országos Egyesülete elvégezte azokat a kiegészítő számításokat, amelyekkel hitelt érdemlően bizonyította, hogy a gyermekenkénti 150 köbméter a nagycsaládosok alig negyedét hozta volna kedvezményes helyzetbe. A módosítással azonban megközelítőleg a nagycsaládosok mintegy fele a kedvezményes első kategóriás, "befagyasztott" áron tudja majd venni a földgázt - tette hozzá.

A minisztérium tájékoztatása szerint az önálló felhasználási hellyel, fogyasztásmérővel rendelkező nagycsaládos háztartás a kedvezményt "természetben" kapja meg, azaz a kedvezményes árú 1.200 köbméternyi gáz növekszik meg a kedvezmény szerinti mennyiséggel. Ez azt jelenti, hogy például abban a családban, ahol három gyermek van, 1.800 köbméterig a moratórium alá eső áron tudják vásárolni a gázt - magyarázta Bencsik János.

Az önálló számlával, fogyasztásmérővel nem rendelkező lakásokból álló lakóépületben (társasházban) élő nagycsaládos háztartás a fenti kedvezményt a társasház számlájában érvényesített - a gyermekenkénti mennyiségnek megfelelő - mértékű pénzbeli kedvezmény formájában veheti igénybe. A kedvezménynek a családhoz való eljuttatásáról a közös képviselő köteles gondoskodni a szociális gázár-támogatási rendszerben megszokottakhoz hasonló módon.

A nagycsaládos kedvezményre vonatkozó jogosultságot a Magyar Államkincstár kérelemre határozatban állapítja meg. A kedvezmény idén januártól jár majd a nagycsaládos fogyasztóknak - közölte az NFM, hozzátéve, hogy az igénylőlapokat az államkincstár január 15-ig postai úton juttatja el az érintett nagycsaládos fogyasztókhoz, akik a kérelmet 2011. február 28-ig nyújthatják be a Magyar Államkincstár területileg illetékes igazgatóságaihoz.

A kedvezmény megállapításáról az államkincstár 2011. március 31-ig fogja értesíteni a jogosultakat, akiknek a támogatás 2011. január 1-jétől visszamenőlegesen jár.

Bencsik János az MTI-nek nyilatkozva reagált az Energiaklub gyorsjelentésére és a Népszabadságban szombaton megjelentekre is. A napilap arról írt, hogy "minisztériumi tisztázás híján" szakértőik megerősítették: a kormány bejelentéseivel ellentétben januártól nem hét, hanem két gázársáv lesz. Évi 1.200 köbméter alatt a díj nem változik, e felett 12–16 százalékkal nő. A jóval alacsonyabb kormányszámok statisztikai súlyozás eredményei - olvasható a Népszabadságban.

Bencsik János államtitkár az MTI-nek azt mondta: az alapvető különbség, hogy az Energiaklub és a Népszabadság gázdíjról beszél, ők pedig gázárról, a fogyasztó ugyanis az utóbbit fizeti ki, ami két tételből áll össze. Egyrészt az alapdíjból, amelyet mindenkinek fizetnie kell, aki mérőórával rendelkezik; ennek mértéke nem változik. Másrészt pedig a gázdíjból. Miután az alapdíj nem változik, ezért a lap által többé-kevésbé helyesen számolt gázdíj a végső gázfogyasztási árban alacsonyabb emelkedéssel jelenik meg, és az megegyezik az NFM korábban nyilvánosságra hozott tájékoztatási adataival - közölte.

Emlékeztetett: 1.200 köbméterig érvényben marad a gázár-moratórium. E felett ugyan van áremelkedés, de az ebbe a kategóriába eső fogyasztók által felhasznált első 1.200 köbméterre is vonatkozik a gázár-moratórium. Az első 1.200 köbméteren felül vételezett gáz mennyiségétől függ, hogy nekik összességében milyen arányban emelkedik a gáz ára - tette hozzá.

Olvasóink írták

  • 1. deszkás 2011. január 08. 22:38
    „Bencsik úr! Ön késett vagy a DM? Ennek szakálla van.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lábon lőttek egy vadászt a Vas megyében

Szombathely - Súlyos sérülést szenvedett egy fiatal vadász, akit lábon lőttek egy vadászaton… Tovább olvasom