Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Berényi József: Orbán korát megelőző forradalmár

A MKP elnöke szerint Orbánnak nem az a célja, hogy Európában tetszelegjen, hanem hogy megreformálja Magyarországot.
Orbán Viktor forradalmár, aki gyakran megelőzi a korát, témákat nyit meg és emiatt ellentmondásos politikusként ítélik meg - mondta el a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke, Berényi József a TASR szlovák állami hírügynökségnek a közelgő parlamenti választások kapcsán adott interjújában pénteken.

Azt mondta, nem állítja, hogy Orbán Viktor hibátlan, aki gyakran konfliktusveszélyes témákat nyit meg diplomáciai előkészítés nélkül. De nem az a célja, hogy Európában tetszelegjen, hanem hogy megreformálja Magyarországot - jelentette ki.

Berényi József a magyarországi kormánypolitika milyenségét firtató kérdésre válaszolt. Hozzátette: a magyar kormányfő bevezette a bankadót, amiért bírálták, most pedig egész Európa a bankadó bevezetésén gondolkodik.

Berényi szerint Orbán Viktor a gazdaságpolitika terén inkább a hazai vállalkozásokon akar segíteni, megszüntette a külföldi befektetők néhány előnyét. Az őt ért kritika tehát azzal is összefüggésben van, hogy a külföldi befektetők ellene fordultak - jegyezte meg, hozzátéve, hasonló döntéseket kell majd meghoznia a szlovák kormánynak is.

Arra a kérdésre, felkészült-e pártja az előre hozott választásokra, Berényi azt felelte: az MKP erejét a helyhatósági választásokon elért győzelem adja. A felkészülést nagyban segíti az erős dél-szlovákiai hátország, amellyel a párt rendelkezik - mondta.

"Az elmúlt két esztendő alatt igyekeztünk a regionális párt profilját kialakítani, különös tekintettel az összes nemzeti kisebbség identitásának megőrzésére. Dél-Szlovákiában a helyzet eléggé kritikus, válságzóna húzódik itt Nagykürtöstől Királyhelmecig. A 10 legnagyobb munkanélküliséggel küszködő járás között hét dél-szlovákiai" - jegyezte meg a párt elnöke.

Az országot hónapok óta feszültségben tartó titkosszolgálati átiratok, a Gorilla-akták kapcsán Berényi kifejtette, hogy azok a személyek, akik érintettek az ügyben, már rég elhagyták az MKP-t és más pártot alapítottak. Épp az aktákban is napvilágot látott tisztátalan praktikák vezettek többek között oda, hogy 2007-ben Bugár Bélát lecserélték az MKP elnöki posztjáról - mondta.

Olvasóink írták

  • 1. deszkás 2012. február 24. 18:20
    „Otthon tessen.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mentorok és mediátorok lehetnek a nyugdíjas bírák

Ezzel megteremthető a nyugállományba vonuló bírák továbbfoglalkoztatása - mondta az Országos… Tovább olvasom