Délmagyar logó

2017. 02. 27. hétfő - Ákos, Bátor 1°C | 12°C Még több cikk.

Bezárna vasárnap a CBA. Tízezrek kerülhetnek utcára?

A KDNP évek óta szeretné elérni, hogy az üzletek ne tartsanak nyitva vasárnap. A kérdés kapcsán érvek és ellenérvek csaptak össze az ATV „Civil a pályán" című műsorában.
A vitázók egyik fele tömeges elbocsátásoktól tart, és úgy véli, a javaslat kidolgozatlan. Az ellenoldal a kereskedelmi dolgozóknak járó szabadnapért száll síkra.

Magyarországon a vasárnap is nyitva tartó üzletek vasárnapi forgalma egy átlagos hétköznapi bevételnek az egyharmadát éri el. A hétvégi munkában 100 ezer dolgozó, családtagjaikat is beleszámítva mintegy 400 ezer ember érintett. Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára úgy kalkulál, hogy ha ezen üzleteket vasárnapra bezárnák, akkor 15–20 ezer dolgozót el kellene bocsátani, ráadásul az intézkedés az átlagbért is lenyomná. „Ha bezárnak az üzletek, akkor a vásárlók 6 nap alatt költik el a pénzüket, de az is lehet, hogy sokan külföldre mennek vásárolni", fogalmazott Vámos a műsorban.

Megfontolt, kényelmes vásárlás

A főtitkár arra is felhívta a figyelmet, hogy a kereskedelem az ország GDP-jéhez 10 százalékkal járul hozzá. Szerinte a vita gyökere abból ered, hogy van egy olyan vásárlóréteg, akinek nincs ideje máskor vásárolni. „Az üzleteket be lehet zárni egyik napról a másikra, de az emberek nem fognak megváltozni egyik napról a másikra".

A Mandiner TV "közvéleménykutatása" a vasárnapi nyitva tartás kapcsán.

Az is aggasztó a főtitkár szerint, hogy a javaslat nem csak az élelmiszerüzletekre vonatkozva. „Aki megfontoltan, kényelmesen szeretne, mondjuk, bútort vásárolni, annak általában csak vasárnap van ideje ezt megtenni", érvelt Vámos.

Nem versenyelőnyt akarnak

Nem szerencsés, ha üzletmérethez kötjük, lesz-e bezárás, vagy sem, mondta Fodor Attila, a CBA kommunikációs vezetője arra utalva, hogy a sokan úgy értelmezték a legutóbbi törvényjavaslatot, hogy az a 280 négyzetméter alapterület feletti üzletekre, így elsősorban a plázákra, hipermarketekre vonatkozna. A helytelen értelmezésből pedig azt a következtetést vonták le, hogy a vasárnapi zárva tartás mellett érvelő, kisebb üzleteket tömörítő láncok, például a CBA, a Reál és a Coop azért bezárás pártiak, mert őket nem, míg multinacionális versenytársaikat érintené a szabály, minek következtében legalább heti egy napra versenyelőnybe kerülhetnének.

Az üzletlánc vállalná, hogy csak a hét hat napján lenne nyitva. Illusztráció: internet
Az üzletlánc vállalná, hogy csak a hét hat napján lenne nyitva. Illusztráció: internet


„Nálunk 35 ezer munkavállaló dolgozik jelenleg, de akkor sem kellene senkit elbocsátanunk, ha vasárnap zárva tartanánk", mondta a CBA kommunikációs vezetője, és eloszlatva a fenti okfejtést kijelentette, a CBA természetesen bezárna vasárnapra, amennyiben megszületik az egységes szabályozás.

„A fél ország dolgozik"

Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára úgy véli, nagyon fontos megkülönböztetni, hogy világnézeti, vagy szociális kérdésként, illetve versenyképességi kérdésként kezeljük a témát. „A parlamenti beadványban a szabad vallásgyakorlás joga szerepel indokként, ám közben az ország másik fele meg dolgozik vasárnap. Ezek szerint az ő egészségük és szabadidejük nem fontos?" Dávid úgy véli, szerencsésebb lenne, ha gazdasági oldaláról közelítenék meg a kérdést, egy dolgot azonban semmiképpen sem lehet: „rosszul megfogalmazott, végig nem gondolt törvényjavaslatot benyújtani".

8 óra munka

„Ezer előnnyel jár, ha a kereskedelem zárva tart: nem arról van szó, hogy szeretnénk 4-5 napot bezárni, hanem, hogy heti a 168 órából 24 órát ne kelljen dolgozni", mondta a műsorban Mátraházi István. A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének alelnöke szerint a mára kialakult szokásról az 1995 környékén Magyarországra települt bevásárlóközpontok tehetnek, melyek meghonosították a vasárnapi vásárlást. Mátraházi a vasárnapi zárva tartás miatt nem tart tömeges elbocsátásoktól: „A mi egzakt felmérésünk szerint a kereskedelem az elmúlt években 15-20 százalékkal a minimális létszám alatti munkaerőt foglalkoztat. Kit lehetne ebből elküldeni, ha egy nappal kevesebbet tartanak nyitva? Mi azért küzdünk, hogy a dolgozók 8 órát dolgozzanak, legyen két pihenőnapjuk, és megkapják a szabadságukat" – érvelt a zárva tartás mellett Mátraházi.

Az alelnök szerint tarthatatlan állapot, hogy a munkaügyi felügyelet 65 százalékban talál törvénysértést a kereskedelemben, és ennek 80 százaléka a munkaidővel függ össze. Szerinte, ha bevezetnék a vasárnapi zárva tartást, egyszerűbbé válna a munkaszervezés, és könnyebben tudná kiadni a dolgozóknak járó szabadságot.

Olvasóink írták

204 hozzászólás
 • 204. Priscilla_ 2010. május 17. 15:45
  „6. hozzászólás szegarazs 2010.05.15. 09:51
  Ja, állítólag ezt eredetileg azért találták ki, mert szerintük, ha a fiatalok nem plázázhatnak vasárnap, akkor rendesen járnának templomba.... Na, azt megnézem :)”
 • 203. Logaritmus 2010. május 16. 18:42
  „A KDNP egy igazi báb de attól még veszélyes.”
 • 202. N.P. 2010. május 16. 18:33
  „cinkapanna 2010.05.16. 17:30

  "Látom nem igen ismered a KDNP tevékenységét" -- van egyáltalán tevékenysége a Fidesz kritika nélküli kiszolgálásán kívül?”
 • 201. zehn 2010. május 16. 18:11
  „Achilleus. Dícséretes az "utánajáró képességed" és szorgalmad,ám ez esetben nincs rá igazán szükség.Az én kifogásom lényege az,hogy súlyos problémákat igen könnyen a szőnyeg alá söprünk, miközben kevésbé lényeges dolgokat reflektorfénybe állítunk. No, ilyen az a nyitvatartási cirkusz is.
  cinkapanna. Valóban nem ismerem szeretett pártod programját és elképzeléseit.Ez talán bocsánatos bűn részemről. Az sem lehet mentségem,hogy rajtam kívül több millióan vannak ezzel így. Elismerem, hozzám ritkán jutnak el hírek a kdnp elképzeléseiől. Amik viszont eljutnak , azok alapján csupán az a meggyőződésem erősödik meg folyamatosan, hogy a Fidesz nélkül a Semjén úr vezette egylet bizony a parlament közelébe sem kerülne.. A választók valahogy -ki tudja miért - nem látják szívesen őket a politikai palettán. Szerinted vajon hány százalékot szereztek volna ,amennyiben önállóan indulnak szavazáson?”
 • 200. Logaritmus 2010. május 16. 17:42
  „"Érdekes , /áll /szent-fazék pártnak az nem tűnik fel,hogy az alkoholizmus és mértéktelen dohányzás milyen károkat okoz hazánkban és ez családok százezreit érinti, teszi tönkre? Csak a hétvégi nyitvatartás szúr szemet nekik. Oda kell a kormányrendelet, a többire jó az ima? No, ezért kár a parlamenti székeket melegíteni!"

  Az alkoholizmussal nincs bajuk, szabadon lehet majd pálinkát is főzni? :)

  Azt még mindig nem mondta meg senki, hogy ezzel a vasárnapi bolt bezárási agymenéssel mi a kormánypárt világos célja? A családok védelme? A CBA boltok versenyhelyzetbe hozása? A kereskedelmi dolgozók "kapitalista kizsákmányolásának" megakadályozása? Beszélünk itt mindenről, páran már Zuschlagról is (LOL!) de a lényeg így elsikkad.”
 • 199. csiperke73 2010. május 16. 17:37
  „A multik csak azért vannak nyitva mert őriztetni is pénzbe kerülne !!!!”
 • 198. achilleus 2010. május 16. 17:35
  „Na Zehn vettem a fáradtságot és utána néztem: és ezt találtam:
  http://www.akademiai.com/content/m221534666u638h2/
  Adatok a vallásosság protektív szerepéhez a testi és lelki egészségben
  Folyóirat Mentálhigiéné es Pszichoszomatika - Akadémiai Kiadó

  "Absztrakt - A szerzők egy-egy, hagyományosan magas és alacsony öngyilkossági rátájú megye reprezentatív mintáján végeztek komplex felmérést, mely során néhány, a vallásossággal kapcsolatos kérdést is feltettek. A felmérés anyagából kigyűjtve megvizsgálták a külső és belső vallásosság és az egészségmagatartás közötti összefüggést. A mintában a vallásos személyek között jóval intenzívebbnek bizonyult az élet értéke és az annak megőrzésére való törekvés: szignifikánsan alacsonyabb az alkoholt fogyasztók és a dohányosok száma, többen utasítják el az öngyilkosságot, kevesebben foglalkoztak ennek gondolatával és sokkal gyakrabban, többen járnak el rákszűrésre, pszichológushoz. A depresszív megbetegedés és az öngyilkossági kísérletek terén szignifikáns különbség nem jelentkezett. Az alacsony öngyilkossági rátájú megyében közel kétszer annyi a katolikus vallású, szignifikánsan intenzívebb a vallásgyakorlás, a hit szerepe a mindennapokban. A talált adatokat figyelembe kellene venni a szomatikus és mentális betegségek megelőzésében egyaránt."
  (szignifikánsan = statisztikailag megerősítetten)”
 • 197. nempiskota 2010. május 16. 17:33
  „En csak annyit fuznek hozza: akik azzal ervelnek, hogy regen is csak szombat delig voltak nyitva a boltok, megis mindent be tudtak szerezni az emberek, azok azt felejtik el, hogy regen a munkaido maga is mas volt, a legtobb helyen 8 ora, persze akkor is dolgoztak bizonyos emberek muszakokban, meg hetvegen. Manapsag nem ritka, hogy sokan 10-12-14-16 orat dolgoznak (hivatalosan, papiron persze nem ennyit), hetvegen is. Sajnos anyukam is, a kisvallalkozo kiugyeskedi, hogy x emberrel 3x ember munkajat vegezteti el, ugyanannyi berezesert. Mindegy, ez mas historia. Akkoriban, amikor a boltok szombat delig tartottak nyitva, es vasarnap fagyit nyalt a csalad a belvarosban setalva, akkor ez a jelenseg ismeretlen volt. Anyam peldaul sokszor csak vasarnap meg szombat delutan tudja beszerezni, ami jovo hetre kell. Es sokan jarnak ebben a cipoben. Ez csak egy pelda, sok mindenben megvaltozott a vilag.”
 • 196. cinkapanna 2010. május 16. 17:33
  „Azám, vasárnap van! Meglátogattátok Cusit?”
 • 195. cinkapanna 2010. május 16. 17:30
  „Látom nem igen ismered a KDNP tevékenységét ezért akadt meg a lemezed a vasárnapi zárva tartáson.”
 • 194. achilleus 2010. május 16. 17:21
  „195. hozzászólás zehn 2010.05.16. 17:05
  Ez fáj, Zehn?? A Népszabi írja: http://nol.hu/belfold/20100515-hagyo_miklos_is_gyanusitott
  "A lavinát, amely immár Hagyót is maga alá temette, a KDNP fővárosi frakciója indította el 2009. július 29-i feljelentésével, amit a cég kirívóan előnytelen szerződései és nyilvánvalóan törvénysértő végkielégítési gyakorlata miatt tettek a BRFK-n." - és még mennyit lopott utána, ...
  ----- Ha meg a dohányzással, alkoholizmussal foglalkoznának, akkor az lenne a baj. Magánügy, nemde?? Ja, csak akkor, ha a Fidesz vagy a KDNP akar ellene tenni valamit. Amúgy pedig kíváncsi vagyok, hogy az alkoholisták hány százaléka vallásos? Összehasonlítva a nem vallásos alkoholistákkal.”
 • 193. achilleus 2010. május 16. 17:07
  „192. hozzászólás Léni 2010.05.16. 16:41
  -----Kicsit átírtam, amit írtál: "Akik ilyen munkakörben helyezkednek el, vagy ilyen hivatást választanak, tudják mivel jár! Most is azt mondom, rá kell bízni a kereskedelemre, a dolgozókra, a szakszervezetükre, hogy úgy alakítsák, vagy ne alakítsák a munkaidejüket, ahogy az nekik megfelel. Fölösleges hatalmi erővel fellépni,"
  -----Erre: "Akik ilyen hitelt vettek fel, tudják mivel jár! Most is azt mondom, rá kell bízni a bankokra, az ügyfelekre, hogy úgy alakítsák, vagy ne alakítsák a hitelfeltételeket, ahogy az nekik megfelel. Fölösleges hatalmi erővel fellépni," (de krízisalap az igen, PSZÁF az nem.)
  -----És ezek a machesteri kapitalizmust visszasíró hiperrealisták hiszik azt magukról, hogy baloldaliak, elképesztő!”
 • 192. zehn 2010. május 16. 17:05
  „Érdekes , /áll /szent-fazék pártnak az nem tűnik fel,hogy az alkoholizmus és mértéktelen dohányzás milyen károkat okoz hazánkban és ez családok százezreit érinti, teszi tönkre? Csak a hétvégi nyitvatartás szúr szemet nekik. Oda kell a kormányrendelet, a többire jó az ima? No, ezért kár a parlamenti székeket melegíteni!”
 • 191. achilleus 2010. május 16. 16:59
  „Köszönjük kedves "barátam", tudtuk, hogy önökre lehet számítani. (he-he) 2011-ben hétnapos munkahetet vezetünk be. Így semmi irigység nem lesz, mindenki dolgozik, hétfőtől-vasárnapig (bár gondolkodunk a napok reformján, azaz megkülönböztetésének eltörlésén is, ennek most is csak a szombat képezi némi akadályát). Köszönjük szíves együttműködésüket, ezt vártuk. A gyerekekre ne legyen gondjuk, az iskola is 7 napos lesz. (és nyáron sem lesz szünet, nehogymá´ azoknak az lusta tanároknak jobb legyen!). Nekünk mindenesetre így a jó, így vasárnap is kavarhatunk a tőzsdén. Még egyszer köszönjük szíves közreműködését ennek a hangulatfelmérésnek az elkészítésében. Önök szabad préda! Köszönettel: Bildenberg Dollar, Falansztervezető-ügyvivő, New York-London-Tokyo, 2010.05.16.

  PS: Értsétek meg, nekünk szükségünk van a munkaerőtökre, megbecsülünk titeket, nem hagyjuk parlagon heverni kihasználatlanul egy napot sem. Megvesszük az időtöket is, úgyis csak szervezkedésre használnátok. Éljen és virágozzék a 7 napos munkahét. Bért annyit kaptok, hogy a munkaerőtöket regenerálni tudjátok (örüljetek, hogy kaptok), nameghogy bevásároljatok. Karácsony, Húsvét, Pünkösd stb. felejtsétek el, ilyen egyházi "ünnepekre" sincs szükség, és mivel nemzetközivé vált a világ, a nemzeti "ünnepeket" is megszüntetjük. Nem lesz sem ünnep, se vasárnap, folyamatos munka lesz.”
 • 190. N.P. 2010. május 16. 16:44
  „achilleus 2010.05.16.

  "Elárulta Jakab "Magosz" István a gazdákat?? Ha igen, akkor maximálisan elítélem, ha nem, akkor remélem, befejezed az értelmetlen kérdezősködést. " -- igen, pontosan úgy elárulta mint az általad említett szociközeli szakszervezeti főmuftik mindegyike akik bátran vállalták - mint Jakab - zsíros állásaikat.
  Ez a kérdezősködés tényleg értelmetlen (be is fejezem), de szerinted te hányszor kérdeztél rá az őszödi beszédre? Persze az teljesen más...”
 • 189. Léni 2010. május 16. 16:41
  „186. achilleus! Teljesen beindultál! Nyugi-nyugi, úgyis az lesz, amit semmilyenék a főnökével
  eldöntenek. A témához azért még annyit, van még jónéhány olyan munkahely, munkakör, ahol
  folyamatosan dolgoznak a pihenőnapokon, ünnepnapokon: MÁV, Volán, vendéglátó ipar, egészségügy,
  egyház,turisztika, logisztika, városi közlekedés, TAXI, a kereskedelem, gyermekotthonok, büntetésvégrehajtó
  intézmények, stb. Valószínű nem teljes most sem a lista. Akik ilyen munkakörben helyezkednek el, vagy
  ilyen hivatást választanak, tudják mivel jár! Most is azt mondom, rá kell bízni a kereskedelemre, a
  dolgozókra, a szakszervezetükre, hogy úgy alakítsák, vagy ne alakítsák a munkaidejüket, ahogy az
  nekik megfelel. Fölösleges hatalmi erővel fellépni, pláne az egyháznak! Akkor ők sem dolgozzanak vasárnap
  és ünnepnapokon!”
 • 188. macs 2010. május 16. 16:31
  „Nem tudom pontosan idézni, ezért csak általában:
  1. tényleg felkelhetnék 1 órával hamarabb, de nem fogok. Napi 10-12 órát dolgozom, szellemi munkát végzek. Fáradtan álmosan sajna nem megy, ha hü...séget csinálok, annak nagy ára van.
  2. tudom, hogy mosógépet lehet programozni, de nem szeretem anikor a ruha áll a gépben, mert nehezen lehet vasalni. Nálam úgyanis előfordul, nem is ritkán, hogy szólnak, mondjuk 1/2 5-kor, hogy ezt vagy azt meg kell még csinálni. Tehát kiszámíthatatlan a midő vége.
  3. a családok akkor élnek családi életet, ha meg van rá az igényük. Kényszeriteni nem lehet őket. Aki azt hiszi, hogy a vasárnapi zárvatartás miatt vannak problémák a családokban, hát az nem ismeri a világot.
  4. még mindig azt mondom, ha a nők nagyrésze nem munkahelyen dolgozik, hanem a háztartását vezeti, van ideje hétköznap bevásárolni. Azok a nők és anyák, akik napi 8-10 órában dolgoznak, sőt munka után viszik haza a kis gyerekeket az óviból, suliból, na ehhez még a bevásárlást is hozzárendelni. Óriási ötlet.”
 • 187. N.P. 2010. május 16. 16:29
  „Kb. 20 perce értem haza ( mert ugye van aki vasárnap is dolgozik ráadásul nem is kereskedő) és 1 db tejfölért bementem egy "garázsboltba" ( nem CBA) amibe vagy 15 éve járok. Ezt a boltot 3-an viszik: a tulaj, a beosztott és szombaton-vasárnap kiegészítőként egy nyugdíjas. Az utóbbit kérdeztem meg a Fidesz ezen ötletéről. Nem szeretném idézni a mondatait. Neki biztosan felmondanának és nagyon szüksége van erre a jövedelemre...”
 • 186. Logaritmus 2010. május 16. 16:27
  „186. hozzászólás achilleus: "Mint látod, számtalan (főleg Nyugat-Európai) országban rendeletek szabályozzák a vasárnapi nyitvatartást, van ahol így, van ahol úgy."

  Leginkább úgy, hogy nincs betiltva a vasárnapi kereskedelem. :) Ha a cél az, hogy a kereskedelemben dolgozókat megvédjék a "kizsákmányolástól" (szent Marx, Engels és Lenin!) akkor sem a tiltás a jó eszköz, hanem a bérpótlék további felemelése, a munkaügyi ellenőrzések hatékonyságának növelése.

  Ha a cél az, hogy az emberek ne "shoppingolással" töltsék az idejüket, hanem maradjanak családi körben, akkor a KDNP-Fidesz rossz helyen tapogatózik. A családok nem az - általában - közös bevásárlás miatt szakadnak szét, hanem mondjuk azért, mert apuci elhúz a krimóba az ebéd után és elveri a pénzt flipperen. Inkább azokat korlátozzák le vasárnap, ha már korlátozni akarnak valamit.

  Ha a cél az, hogy a CBA szerű boltokat a tipikusan hétvégén nagy pénzt kereső multiktól megvédjék, mondják ezt, és ne hantázzanak.

  A külföldi példákból sokat lehet tanulni, főleg azt, hogy a KDNP-Fidesz-CBA lobbi ötletét sehol nem alkalmazzák. :)”
 • 185. cinkapanna 2010. május 16. 16:04
  „zehn: tudta mire szerződött??? Mi mást tehetne, az elqurt országban?”
204 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Harmadfokú készültség a Sajón, elsőfok a Tarnán

Harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendelt az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügy… Tovább olvasom