Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Bezárták a sérült töltésszakaszt a Hernád ongai részénél

Helyreállították az átszakadt töltésrészt a Hernád gátja mentén a Gesztely és Ócsanálos közötti részen, a várdomb közelében. Szerda estére csaknem ezer zsákkal sikerült eltorlaszolni a víz útját.
Csont Csaba, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) árvízvédelmi osztályvezetője emlékeztetett arra, hogy hiába építették és erősítették meg a nyúlgátat a Hernád töltésének ezen részén - ami helyenként 60-80 centiméternyi vízoszlopot tartott -, annak ellenére ugyanaz az eset következett be, mint Edelényben, azaz megbontotta az ideiglenes védművet és elmosta a töltés egy részét a folyó. Kialakult egy húsz méter körüli szakadás, emiatt azonnal átvezényelték a helikoptereket, amelyek csak nappal repülhetnek.

Hangsúlyozta: az Onga-Ócsanálos közötti töltésszakaszon a gátszakadás helyreállítását befejezték, szerda este nyolc órakor az utolsó big-bag óriászsák is a helyére került.

Mint mondta, a munka meggyorsítása érdekében újabb vasszerkezetet tettek a kiömlő víz útjába a szakadás helyén, és e mögött felépítve a kőből készült ideiglenes töltéssel a víz nagy tömegét sikerült a mederben tartani. Az elzáráshoz 993 darab big-bag zsákot használtak fel, amely kétezer tonnányi bazaltkövet tartalmaz. Ezt építették be - fűzte hozzá.

A töltéselzáráshoz használt fémszerkezet közül a nagyobb vasrácsok elmozdultak, viszont továbbfejlesztették ezt az alkalmatosságot, így az a későbbi nehéz árvízi helyzetekben nagy sikerrel alkalmazható lesz - ismertette.

Kitért arra is, hogy a honvédségi helikopterek segítségével a munka mindennap reggel fél hattól este fél kilencig tartott. A légi járművek nemcsak ennél a töltésszakasznál dolgoztak, hanem más területeken is segítették a megcsúszó töltések megtámasztását.

Arról is beszámolt, hogy az árvízi károk mértékét egyelőre megbecsülni sem lehet. A Hernád mentén szinte valamennyi töltés helyreállításra, illetve újjáépítésre szorul. Az egymást követő rendkívüli árvizek pedig nemcsak ezen folyó töltéseit, hanem a Sajó és a Bódva gátjait is megrongálták, így mindhárom vízfolyás mentén az árvíz levonulta után és a károk felmérését követően meg kell kezdeni a védművek azonnali megerősítését és helyreállítását.

Az árvíz által elöntött területeken szinte valamennyi részen mezőgazdasági károk keletkeztek. A lakóterületeken pedig az elöntött házakat szükség szerint statikailag meg kell vizsgálni - mondta, hozzáfűzve, hogy a vízmű-közmű rendszerekben is jelentős kár keletkezett, amelynek helyreállítása elődleges az egészséges ivóvíz-ellátás érdekében.

Az árvíz által okozott károk felmérése várhatóan több hónapnyi munkát ad majd a különböző szakterületen dolgozó szakembereknek. Szerdán a honvédségi, rendőri és vízügyi dolgozók létszáma az árvízi védekezésben 2.200 fő volt, több mint 500 gépjármű segítségével végezték a munkát, köztük három helikopterrel - közölte Csont Csaba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabad szemmel lesz látható a napközelbe érő üstökös

Az ausztrál Robert McNaugh üstökösvadász tavaly szeptemberben fedezte fel ezt a Nap körül keringő égitestet, ami a hónap végén lesz látható. Tovább olvasom