Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Bíróság elé citálják a történelmet

A lehető legrosszabbkor kér kártérítést a MÁV-tól a holokauszt túlélőinek egy csoportja Amerikában. Bármi is lesz a per vége, az eljárás hozzájárul az antiszemitizmus erősödéséhez.
Akik a zsidó jótékonysági ebéd ellen tüntettek a vendéglő előtt, magukat tekintik igazi áldozatnak.

240 millió dollár vagyoni és egymilliárd dollár nem vagyoni kártérítést követel a Magyar Államvasutaktól az Amerikában élő holokauszt-túlélők egyik szervezete. A keresetet a chicagói bíróságon nyújtották be idén februárban.

Ügyvédet sürgősen!

A MÁV jogi képviselőt keresett az első meghallgatásra, 13 amerikai irodához juttatta el felhívását, s 45 millió forintot szánt erre a célra. A legjobb ajánlatot a James Baker korábbi külügyminiszter nevéhez köthető iroda adta – aztán mégsem vállalta a vasúttársaság képviseletét, nem indokolta, miért. Az április 22-i első bírósági meghallgatásra így senki sem ment el az alperes képviseletében. A kijelölt bíró – az örmény származású Samuel Der-Yeghiayan – úgy döntött, augusztus 4-én tartja a következő meghallgatást. Ha a MÁV-nak nem sikerül elérni, hogy a per a kezdeti szakaszban, érdemi vizsgálat nélkül megszűnjön és elkezdődik a hosszas jogi procedúra, ez sokba fog kerülni. Ha pedig a MÁV-nak ki kellene fizetnie a keresetben kért összeget, valószínűleg tönkremenne.

Ugyanebben a cipőben jár a német vasúttársaság is, amelyet lengyelországi és ukrajnai holokauszt-túlélők pereltek be. Mások magyar bankokat citálnak bíróság elé, hasonló indokkal.

 

A chicagói bíróságra beadott kereset azt állítja, hogy a MÁV 1944 márciusa és októbere között szerelvényeket adott félmillió magyar zsidó deportálásához és a cég dolgozói megfosztották az áldozatokat értékeiktől.

Miért épp most?

A kérdés azért is jogos, mert az érintettek régóta hangoztatták, nekik kártérítés jár. Erről megbizonyosodhatott e sorok írója, amikor a ’90-es években tanúja volt a hazalátogató ortodox izraeliták és az egyik helyi önkormányzat tárgyalásainak. A vendégek véleménye az volt, hogy ha már a város az ő egykor elkobzott vagyonukból is épült, a helyhatóság legalább felújíttathatná a temetőjükig vezető utat és helyrehozhatná a zsinagógát. A városi tisztségviselők azt próbálták elmagyarázni, hogy a deportált zsidók vagyona nem az önkormányzaté lett.

 

Az Auschwitz–Birkenau koncentrációs táborban 1,1 millió embert öltek meg. Az áldozatokat vasúton szállították.

Apáról fiúra száll?

Kétféle történelemszemlélet találkozott: a zsidók számára ami apáikkal, nagyapáikkal történt, az megélt tapasztalat és el nem évülő sérelem, aminek emléke továbbadandó, és ezért ugyanolyan jogon kér kárpótlást az utód is. Főleg, hogy a trauma számára is földolgozhatatlan. S a sérelmet nem egyes emberek okozták, hanem egy egész közösség, egy ország, annak is kell tehát fizetnie. Ezzel szemben az itteniek biztosak voltak abban, hogy ők két rendszerváltás után már nem felelhetnek azért, amit a vészkorszak idején művelt a hivatalos Magyarország; ami akkor lezajlott, az már érinthetetlen történelem.

A kilencvenes években a közfelfogás is ez volt – ma azonban más a helyzet. A történelem egyre gyakrabban kerül szóba a közéletben, ahány megszólaló, radikális honlap, újság, annyiféle értelmezés él, a közös ezekben a teóriákban az a megállapítás, hogy amit az iskolai történelemórákon tanítottak és tanítanak, az hazugság. Most mitizálódik a huszadik század története. Akik tüntetni mennek a zsidó jótékonysági rendezvény helyszínére, már ugyanolyan szemüveggel néznek, amilyennel a kártérítést kérő amerikai holokauszt-túlélők: a jelenlévőkön kérik számon ˝a teljes zsidóság minden eddigi bűnét˝, például az izraeli–palesztin konfliktust.

Olvasóink írták

 • 8. jozko 2010. május 11. 21:15
  „7-Falcao-- erről beszélek, nyuszó-muszó...”
 • 7. Falcao 2010. május 11. 13:58
  „A fegyvergyárókat nem kéne beperelni?
  Abból is kilehetne hozni pár millió dollárt.”
 • 6. szilléri 2010. május 11. 10:11
  „,,Már egy hete a mamára gondolok " már mint az amerikai ügyvédek kedves mamájára !”
 • 5. AN 2010. május 11. 09:30
  „Nem régen olvastam valahol, sajnos már nem emlékszem, hol, hogy azok az emberek közül, akik állítólag perelik a MÁV-ot, már többen nem élnek, de van olyan is, aki él, de nem tud róla, hogy ő perelne.
  Ez szerintem valami agyament ügyvéd ötlete.”
 • 4. szilléri 2010. május 11. 09:12
  „Már egy hete nem <moderálva> az űltalam elkövetett 1944-es bűnőkért, igaz csak tíz-tizen őt évvel később születtem.”
 • 3. Pinaman 2010. május 11. 02:50
  „Be kene perelni mar ezeket a tetu tatarokat is amiert szet..... anno az orszagot!”
 • 2. jozko 2010. május 10. 21:58
  „Radnóti: ...hisz bűnösök vagyunk mi, akár a többi nép.... Sokmindenben! Arra is gondolt talán, hogy zsidó nagytőkések gyáraiban készült a háborúzó felek nehézfegyverzetének nagy része-és nekik hozott busás hasznot a tömérdek hadianyag, üzemanyag......hogy zsidó mérnökök és fizikusok tervezték a nácik V1, V2 rakétáit....meg az atombombákat...természetesen kényszerítő körülmények között...mint a kiskatonák a fronton. és a hadiüzemek dolgozói....Az éremnek minimum 2 oldala van...és ez is eszébe juthat pár tízmillió hadiárvának, özvegynek, örökösnek....és vgeláthatatlan perek kezdődhetnek oda-vissza...és jó, ha csak perek! mert előfordulhat, hogy aki ezt a szellemet tervezi kiengedni a palackból,üzleti érdekeltséget látna egy újabb világégésben? Nem vagyok fajgyűlölő és a vallásszabadság híve vagyok. De aki égő kanóccal hadonászik a pukaporos hordó mellett, annak nincs ki a négy kereke. Józanul kellene ezt megfontolni!...”
 • 1. anyahajókabinajtóhajtogató 2010. május 10. 21:02
  „Mindenkinek jobb lenne, ha ezt a témát már nem feszegetnék.....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meghalt Toller László

Elhunyt Toller László volt szocialista országgyűlési képviselő - értesült MSZP-s forrásból az MTI… Tovább olvasom