Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

BKV - Javaslatot vár a városvezetés a Fidesztől

Budapest vezetése várja a Fidesz-frakció javaslatát arra, hogy a szakszervezetek által követelt többletkiadások fedezetét járatcsökkentéssel vagy további tarifaemeléssel biztosítsák-e - közölte Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) főpolgármester-helyettes kedden.
A városházi politikus ezzel a Fidesz korábbi közlésére reagált, amelyben arra szólították fel Demszky Gábor (SZDSZ) főpolgármestert és Horváth Csaba (MSZP) kormánybiztost: "fejezzék be a tehetetlen totyogást" és tegyenek végre hatékony lépést a megoldás irányába.

A BKV-buszok közül több száz nem indult el hétfő és kedd reggel; egyrészt, mert a járművek a hideg miatt lefagytak, másrészt pedig, mert sok buszvezető a járművek különböző hibáira hivatkozva nem állt ki kocsijával a garázsból.

Az ügy hátterében az áll, hogy az év végén megszűnt a cégnél a kollektív szerződés, és ezzel a munkavállalók számos korábbi juttatástól elesnek. A munkavállalók sztrájkot nem hirdettek ugyan, ám a buszvezetők "hibakeresését" a cég vezetése egyfajta sztrájknak tartja.

Ikvai-Szabó Imre közleményében arra figyelmeztetett, hogy a kollektív szerződés változatlan formában történő fenntartása 2,9 milliárd forint többletköltséget jelentene a BKV-nak.

Emlékeztetett arra, hogy a kormány és a főváros vezetése decemberben megállapodott a BKV 2010-es finanszírozásáról és a közlekedési társaság működőképességét középtávon biztosító intézkedésekről. A két fél 28 milliárd forint többlettámogatást nyújt a BKV-nak.

A főpolgármester-helyettes közölte, a Fidesz képviselői is tudják, hogy a Fővárosi Közgyűlés többféle döntést hozhat. Így például dönthet úgy, hogy a BKV-nak szánt pénzt elsősorban a jelenlegi járatsűrűség fenntartására és a szolgáltatás javítására fordítja, de úgy is, hogy ebből inkább béremelést és egyéb dolgozói juttatásokat finanszíroz, vagy hogy tovább emelik a BKV-tarifákat.

Közölte azt is: amíg érdemi alternatív javaslat nem érkezik, a főváros támogatja a BKV menedzsmentjének a szakszervezetekkel folytatott tárgyalásokon képviselt álláspontját, amelynek értelmében sem infláció feletti díjemelésre, sem jelentős létszámleépítésre, sem járatcsökkentésre nem lesz szükség a BKV-nál.

Olvasóink írták

  • 2. theseus 2010. január 06. 13:17
    „Máris át akarják adni a főváros vezetését a Fidesznek? Őszig még ők vannak hatalmon. nekik kell intézkedni.”
  • 1. achilleus 2010. január 05. 17:26
    „Azt hiszem a javaslat egyértelmű, csak el kellene olvasni az újságokban. Ott van hónapok óta.
    Szorul a hurok elvtársak? Kennétek mi??? Egyétek meg, amit magatoknak főztetek!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Koraszülés egy H1N1-es kismamánál

Egy újinfluenzás 28 éves nő 30. hétre szülte meg ikreit a baranyai megyeszékhelyen - közölte Bódis… Tovább olvasom